2016/07/01

CRNA GORA (Montenegro) / Tivat - poluostrvo Luštica


"Naša mila Boko, nevjesto Jadrana...", čuveni su početni stihovi pesme Alekse Šantića iz 1906, koji na jedinstven način opisuju najjužniji evropski fjord. Priroda je u Boki Kotorskoj bila izdašna, a njena stara arhitektura - vizantijska, venecijanska i mediteranska, od belog i crvenkastog kamena savršeno se uklopila u sive i zelene nijanse okolnih planina. Zbog svoje autentične arhitekture i kulturnog nasleđa, delovi Boke i prirodna lepota fjorda 1979. godine proglašeni su delom UNESCO-ve svetske kulturne i prirodne baštine. U ovom delu Crne Gore, na najlepši način prepliću se istorijske priče i neobična lepota prirode od koje zastaje dah. 




Radovići, Luštica Bay / Photo: Lustica Bay © All rights reserved
Tivat, Movida Beach / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Tivat je najmlađi grad Boke Kotorske i nalazi se u najvećem od svih unutrašnjih zaliva ovog fjorda. O poreklu njegovog imena postoje tri različita mišljenja, ali ni jedno nije potvrđeno kao verodostojno. Prema prvom, naziv Tivat izveden je od imena ilirske kraljice Teute koja je jedno vrijeme imala svoju prestonicu u Risnu i letnjikovce u blizini današnjeg Tivta. Po drugom mišljenju naziv bi mogao biti izveden od imena hrišćanskih svetaca kao što su Sanctus Theodorus, Theodosius, Theodotus, Theodulus ili srednjovekovnog Theudo, Teodo. Po trećem mišljenju, naziv grada potiče od keltske reči touto što znači grad.

Iako najstariji ostaci pronađeni u okolini grada datiraju iz perioda Bronzanog doba, Tivat se kao značajno mesto razvio kasnije u odnosu na neke druge gradove Boke. Kao i drugi gradovi zaliva preživeo je nekoliko istorijskih epoha: ilirsku, rimsko-vizantijsku, srpsku, mletačko-tursku i austrougarsku. Krajem XIX veka (izgradnjom velikog pomorskog Arsenala), u XX veku (izgradnjom aerodroma) i početkom XXI veka (izgradnjom velike moderne marine), Tivat polako dobija sve više na značaju. 

Ukoliko ste u poseti ovom simpatičnom primorskom gradiću i poluostrvu Luštica koje jednim delom pripada Tivtu, evo nekoliko predloga o tome šta ne bi trebalo da propustite.




 
www.tivat.travel / tivatravel@gmail.com







Rezervat Solila

Specijalni prirodni rezevat flore i faune „Solila” nekada davno bio je mesto gde se iz mora vadila so. Krajem XVII veka, pod vlašću Turaka ostalo je zapisano da je proizvodnja soli na ovim prostorima učestvovala sa čak 81 % prihoda lokalnog stanovništva, a berba soli koja se odvijala između aprila i oktobra uključivala svo lokalno radno sposobno stanovništvo i tegleću stoku.

Solila se nalaze na području od 150 hektara, u zalivu između Tivta i poluostrva Luštice, i čine močvarni teren, neiskorišteno poplavno područje u predelu Grbaljskog polja. Pre 60 godina, ovde je bila predviđena solana sa već izgrađenim bazenima za kristalizaciju, odvodnim kanalima, itd, ali je projekat obustavljen. 



 
Tivat, Solila / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Tivat, Solila / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Specifična vegetacija slatko-slanih močvara iščezla je na velikom delu istočne obale Jadrana, pa je očuvanje Tivatskih solila kao staništa halofitne vegetacije poseban ekološki izazov. Naročito jer je ustanovljeno da su ove močvare stanište 14 vrsta gmizavaca i vodozemaca, od čega se na listi svetski ugroženih nalaze 3 vrste. Takođe, Solila su tokom godine povremeno stanište čak 114 vrsta ptica, od kojih mnoge pre seobe - preleta preko Sredozemnog mora, Solila koriste kao poslednje mesto pre odlaska na jug. Flamingosi, ibisi, ždralovi, velike carske šljuke, njorke, vivci i mali kormoran, neke su od najzanimljivijih vrsta koje su u poslednje vreme veoma popularne kada je u pitanju birdwatching, posmatranje ptica (najatraktivniji period posmatranja je prolećna seoba, između februara i aprila).




Tivat, Solila / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Movida Beach Tivat
(Movida Restaurant & Lounge Club)

www.yachtvoyage.com / movida.mne@gmail.com
Tri kilometra od Tivta, i na par minuta vožnje od Solila dalje ka poluostrvu Luštici, u maloj uvali smestila se marina za jahte i katamarane, sa uređenom plažom i interesantno dekorisanim restoranom / kafeom. Osim što u Movidi možete provesti čitav dan na plaži, uz piće u restoranu, elegantni ručak ili eventualno večeru, u marini možete iznajmiti jahtu, ili u najam za veće proslave uzeti veliki katamaran Tahiti. Ukoliko želite da obiđete Tivatski zaliv na malo drugačiji način od uobičajenog, katamaran Tahiti može se iznajmiti i u te svrhe.

Ukoliko niste za proslavu na pučini, već poglede na plavetnilo želite iz sigurne luke, za čudesno lepa venčanja, poslovne i druge svečanosti moguće je iznajmiti prelepi enterijer Restorana Movida, koji čini unutrašnji deo i velika spoljašnja terasa u nekoliko nivoa, na padini iznad plaže. Izbor menija je širok, od slasnih domaćih specijaliteta do raznolike mediteranske kuhinje, ribe i plodova mora.




Tivat, Movida marina / Photo: Movida © All rights reserved
Tivat, Movida Beach / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Tivat, Restoran Movida / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




U Tivatskom zalivu, između Tivta i Luštice nalaze se tri mala ostrva. Ostrvo Sveti Marko (ili Stradioti), nekada je bilo deo čuvenog francuskog lanca Club Med ili Club Méditerranée, na kojem su u zatvorenom tipu letovališta, u bungalovima smeštenim u borovoj šumi i među maslinjacima odsedali gosti iz pterežno zapadnoevropskih zemalja. U potpunom miru i tišini, na peščanim  i šljunkovitim plažama, bez struje i mogućnosti da iko ko nije gost stupi na ostrvo, privremeni stanovnici ostrva-hotela uživali su u svom malom raju.

Na Ostrvu cvijeća u Tivatskom zalivu nalaze se ostaci manastira Svetog Arhanđela Mihaila, a na susednom, najmanjem ostrvu – Gospi od Milosti (ili - Milosrđa, nalik onoj poznatijoj - Gospi od Škrpjela, kod Perasta), istoimena crkva.



Tivat, ostrva Gospa od Milosti (Milosrđa) i Sveti Marko (desno) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Već dugi niz godina, plaža Pržno (Pržna) ili Plavi horizonti nadomak mesta Radovići važi za jednu od najlepših peščanih plaža na ovom delu obale. Nalazi se u jednom od zaliva severnog dela poluostrva Luštice, i gleda ka otvorenom moru. U jednom delu plaže, dugi niz godina nalazio se hotel koji je nedavno srušen, ali su nove investicije u planu. Pozadinu plaže koja je leti uređena sa ležaljkama i suncobranima, čini borova šuma i po neki maslinjak. Sa obe strane plaže polaze putići koji vijugaju kroz šumu i vode do susednih zaliva, jedan od njih ka zapadu do piktoresknog sela Bigovo.

U malenom zalivu Oblatno, kilometar od kompleksa Luštica Bay nalazi se plaža i restoran u terasastom stilu koji se sjajno uklopio u okolni pejzaž. Na ovom mestu možete provesti ceo dan u sunčanju i kupanju, vodenim sportovima, a tokom najvrelijeg dela dana skloniti se pod strehu velikog bara sa pogledom na more, ili restoranskog dela, osvežiti se ili ručati. Za one koji na Oblatno stižu automobilima, na zadnjem delu kompleksa postoji veliki parking.

Sa druge strane zaliva, na poluostrvu Luštica nalaze se Krašići, u našim krajevima oduvek poznati kao "vikend naselje" Beograđana. I zaista, za razliku od ostatka crnogorske obale gde su ruski turisti odavno preuzeli primat, Beograđani su i danas najčešći gosti Krašića. Smešteno na poluostrvu Luštici, unutar zaliva sa pogledom na Tivat u daljini, Krašići su mesto pretežno privatnih kuća, od kojih se mnoge izdaju turistima.



Oblatno / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Plavi horizonti (Pržna) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Krašići / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Pogled iz Krašića na Boku / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Luštica Bay

www.lusticabay.com / info@lusticabay.com


Smešten u zalivu Trašte, par kilometara od sela Radovići i plaže Plavi horizonti, Luštica Bay ("Zaliv Luštica") najnoviji je veliki projekat firme Orascom Development koji se već nekoliko godina podiže na istoimenom poluostrvu. Na prostoru od oko 690 hektara, na padini ka otvorenom moru u narednih nekoliko godina nići će kompleks koji će biti sastavljen iz 500 vila, kuća i apartmanskog naselja (više od 1000 apartmana) smeštenih u Gornjem i Donjem selu (Upper village / Marina village), koji će dopunjvati i 7 hotela, wellness i spa centar, marina (za 176 jahti dužine do 35 m) i ekskluzivni golf teren

Potpisnik projekta golf terena, koji će imati 18 rupa, biti najkvalitetniji teren ovog tipa u okruženju, i na kojem će moći da se održavaju golf takmičenja svetske klase je čuveni golf igrač i ambasador ovog sporta Gary Player. Na obronku brda, između mora i zelenih terena pored golf terena biće podignuto i golf naselje, sa čijih će se terasa (kao i sa terena) pružati panoramski pogledi i na "unutrašnje more" (Tivatski zaliv), i na pučinu južnog Jadrana.




Luštica Bay / Photo: Lustica Bay © All rights reserved
Luštica Bay, terasa apartmana / Photo: Lustica Bay © All rights reserved
Luštica Bay, unutrašnjost stana - apartmana na dva nivoa / Photo: Lustica Bay © All rights reserved




Novonastali grad inspirisan arhitekturom mediteranskih kuća ovog kraja, u kamenu i pastelnim bojama, osim rezidencijalnog sadržaja imaće i konferencijski centar, nekoliko sportskih terena, restorane i prodavnice, zdravstvenu, policijsku i vatrogasnu stanicu, i školu.

Godine 2013, projekat Luštica Bay dobio je prestižnu nagradu za dizajn (Award of Excellence), od strane Američkog udruženja pejzažnih arhitekata (American Society of Landscape Architects).





Luštica Bay, golf teren / Photo: Lustica Bay © All rights reserved
Luštica Bay / Photo: Lustica Bay © All rights reserved
Luštica Bay / Photo: Lustica Bay © All rights reserved





Još o Crnoj Gori i Boki Kotorskoj: