2015/03/29

ENGLESKA / Brajton (Brighton)


*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.



Svi postovi o ENGLESKOJ:







Šetnja kraj Atlantika...


Dok u Brajtonu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Brajton / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Jedan od najinteresantnijih i Londonu najbližih gradića (50 minuta vozom iz centra Londona), sigurno je Brajton (Brighton). Mondenski, najposećeniji primorski rizort na obali Lamanša, ili za Engleze - Engleskog kanala (English channel) i danas spada u omiljena mesta za jednodnevni ili vikend odmor.
Duž par kilometara duge promenade sa velikom šljunkovitom plažom, nalaze se mnogobrojni kafei, restorani, radnje sa potrepštinama za surfovanje, „točak – panorama“ za izuzetne vidike i najpoznatiji od svih – Brajtonski dok (Brighton Pier, tj. Brighton Marine Palace and Pier)

Na stotinak metara dugom doku iz 1899. godine, nalaze se restorani, prugasti ligeštuli za sunčanje i vašarske zanimacije. Posle tipičnog, engleskog obroka u vidu „fiš end čipsa“ („fish & chips“ - pohovana riba i pomfrit, sa solju i sirćetom, često uz dodatak priloga u vidu mlevenog graška), možete se oprobati u pucanju iz vazdušne puške - osvojiti medu ili zeku, ili saznati svoju sudbinu od lokalnih gatara koje će vam pogledati u dlan u jednoj od prikolica čarde. 

 
Plaža i dok u Brajtonu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Zanimacija na doku u Brajtonu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Fish & Chips / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Dok u Brajtonu, ligeštuli za iznajmljivanje / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Nešto zapadnije, u moru nadomak obale nalaze se ostaci prethodnog brajtonskog doka koji je posle požara i drugih oštećenja, definitivno uništen 1975. godine. Pre njega, prvi dok u Brajtonu sagrađen je 1823. godine. Svojim izgledom, podsećao je na viseći most sa stubovima („The Royal Suspension Chain Pier“).
Na obali, odmah pored ulaza na Brajtonski dok nalazi se Akvarijum „Sea Life Brighton“ sagrađen još davne 1872. godine (radno vreme: svakodnevno, 9.30 – 18 h, odrasli: £ 17, deca £ 12). Ukoliko ste već posetili lisabonski Okeanarijum, barselonski Akvarijum i slične, ovaj akvarijum neće ostaviti naročit utisak. Ipak, nije loša opcija za one koji u Brajtonu borave sa decom.
Istočno od doka, na oko 25 minuta pešice smestila se nova – Brajtonska marina za jahte, u kojoj se nalaze: radnje, restorani, kazino, hotel, sala za kuglanje i bioskop.  

Ako vam dosade Atlantik i specifično kričanje jata galebova, možete se prošetati centrom Brajtona i posetiti čuvenu Palatu kralja Džordža IV (Brighton Royal Pavillion), letnjikovac čuvenog kralja - ženskaroša, kicoša, kockara i bonvivana. Zdanje izgrađeno u orijentalnom stilu zamkova indijskih maharadža, nastalo je krajem XVIII i početkom XIX veka kao potvrda nekadašnje britanske kolonijalne prevlasti nad indijskim podkontinentom. Ipak, unutrašnjost palate čini kičasta mešavina istočnjačkog i evropskog stila onog vremena (29 New Road / Svakodnevno, 9.30 – 17.30 h / Ulaznice: odrasli £ 10, deca 5 – 15 godina: £ 5.70 / www.brighton-hove-rpml.org.uk).
U Engleskoj, Brajton važi za jedan od gradova u kojem živi značajan broj pripadnika gej populacije (u kraju Kemp taun - Kemp Town). Čuven je i po noćnom životu koji se mahom odvija u klubovima. 


Plaža u Brajtonu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Brajton, šetalište kraj plaže / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Brajton / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


Brajton, Palata kralja Džordža IV / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Brajton, Palata kralja Džordža IV / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


KAKO STIĆI: 
Iz centra Londona, do Brajtona se stiže za samo 50 minuta vozom, sa železničke stanice London Victoria. Železnička stanica u Brajtonu nalazi se na 10 minuta pešice od centra grada i 15 minuta od obale. Ako rezervišete i kupite unapred, putem veb stranica www.thetrainline.com, cena povratne vozne karte može koštati samo £ 10 (deca od 3 do 15 godina imaju popust od oko 30 – 50 %). Kupljena na licu mesta, cena karte je višestruko veća. Vozovi za ovu destinaciju, u oba smera polaze više puta u toku dana.
Ako ne volite pešačenje, u obilazak Brajtona možete i turističkim autobusom na sprat, po sistemu „hop on – hop off“.


Železnička stanica u Brajtonu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Brajton / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


U okolini...

Na pola sata vožnje vozom od Brajtona, na obali Lamanša nalazi se mesto Hejstings (Hastings), kraj kojeg se - u blizini sela Battle, odigrala jedna od najčuvenijih bitaka u istoriji Evrope, a verovatno jedna od najvažnijih u čitavoj istoriji Engleske. Godine 1066, normanski plemić Vilijem, kasnije prozvan – „Osvajač“ (William The Conqueror), na ovom mestu uspeo da osvoji Englesku i otpočne potpuno novi period istorije ove ostrvske države. Danas se na mestu bitke nalazi muzej i interaktivni park.




U pabu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Natpis na plaži / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved












Svi postovi o ENGLESKOJ: