2014/11/07

GRČKA / Obala Jonskog mora (Ionian Coast: Parga, Preveza, Lefkada)


*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Severnoj Grčkoj (ISBN 978-86-7722-398-4), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published book on Northern Greece (ISBN 978-86-7722-398-4), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
 






Svi postovi o GRČKOJ:


 






  

Lefkada / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Parga / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Parga / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Predivno Jonsko more, rukavac između Sredozemnog i Jadranskog, mesto je istorijskih pomorskih bitaka između antičkih Grka i Rimljana, Turaka i Mlečana - pučina o kojoj su ispredene mnoge legende. More po kojem je plovio Odisej, u vreme kada se posle deset godina lutanja vraćao iz Trojanskog rata na svoju rodnu Itaku, na zapadu zapljuskuju obale Italije, a na istočnoj Grčke. Osim Krfa, Kefalonije i drugih popularnih ostrva, sama obala Jonskog mora, naročito u severnom delu zemlje skriva neke od još dovoljno neistraženih bisera...


Južno od luke Igumenice iz koje trajekti polaze put ostrva Krfa, nalazi se Parga, mesto smešteno na obroncima brda skriveno u nekoliko povezanih zaliva. Uvale sa peščanim plažama i stare kuće pastelnih boja koje se tiskaju u klancu brda, u ulicama sa kamenim pločnikom i cvetnim bugenvilijama, na vrhu završavaju tvrđavom na rtu, sa pogledom koji morate doživeti. Malene radnje sa suvenirima i zalazak sunca na vrhu tvrđave, uz pogled na ostrvce koje zatvara veliki zaliv, i belu usamljenu crkvicu na njemu, možda će vašu posetu Pargi učiniti još romantičnijom.




Parga / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Parga / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Parga, unikatan srebrni nakit atinskog umetnika Nikosa Zgurisa "Babylonia" / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



  Oko 60 km južno od Parge nalazi se najveće obalsko mesto ove oblasti, Preveza. Interesantno je da je zbog svog položaja, sam naziv grada svojevremeno navodno nastao od slovenske reči "prevoz", ili "prevesti se" (na samom kraju kružne lagune i samo par stotina metara od ostrva Lefkade). Iako ne turistički atraktivna kao Parga, i u Prevezi možete prošetati pešačkom zonom, sesti u neki od barova sa džez muzikom, ili popiti piće u uličici uvrnutog naziva - Sotonin Bazar, gde su u starinskom maniru ispred starih kamenih kuća, kafana ispod bugenvijila koje su se nadvile nad ulicom, na kamenom pločniku postavljene jednostavne stolice i stolovi.

Preveza se nalazi na kraju male lagune sa slanom vodom, koja podseća na jezero, u kojoj se uzgajaju najpoznatije sardine u Grčkoj, kao i kozice, specijalitet ovog kraja. Tokom avgusta, unutar stare tvrđave u Prevezi organizuje se Festival sardina, veoma popularan kako među lokalcima, tako i turistima. Kažu da je do pre par godina ovaj festival održavan na tezgama koje su bile postavljenje uz samu rivu, ali je neprijatan miris ribe koji se širio po centru grada naterao vlasti da ga ipak "prebace" unutar tvrđave.



Preveza / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Preveza, Sotonin bazar / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Lefkada, sardine iz Preveze / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


Sedam kilometara severno od Preveze, u smeru ka turističkom mestašcu Kanali, uz put možete videti prilično impozantne ostatke zidina i amfiteatar iz I veka pre naše ere, ostatke rimskog Nikopolisa (Nicopolis). Posle pobede u jednoj od najvećih pomorskih bitaka antike - Bici kod Akcijuma, koju je na ovom mestu vodio protiv Antonija i Kleopatre, grad je osnovao prvi i najpoznatiji rimski car Oktavijan Avgust. S obzirom da "niki" na grčkom znači "pobeda", i sam naziv grada bio je prigodan. Arheološko nalazište prilično je veliko. Na njemu možete videti ostatke amfiteatra (odeon), zidine sa ostacima nekoliko kapija, terme, i drugo.

U luci gradića Preveze, nalazi se pregršt jahti i jedrenjaka koje možete iznajmiti na dnevnoj bazi (ili više dana) i upustiti se u krstarenje Jonskim morem, najbolje oko najbližeg ostrva Lefkade. Osim Krfa, Kefalonije i Zakintosa, Lefkada spada u jedno od par najposećenijih  ostrva Jonskog mora, koje je zbog izuzetne blizine kopna u blizini Preveze povezano kratkim tunelom. 



Kraj obala Lefkade / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Lefkada, Agios Nikitas / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Lefkada, Agios Nikitas / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Ukoliko se boraveći na kopnu odlučite za jednodnevni izlet na Lefkadu, ne propustite posetu malenom mestu Agios Nikitas, smeštenom u predivnoj uvali tirkizne boje mora, sa plažom od najsitnijeg šljunka. Prošetajte uličicama sa pastelnim kućama, posetite neku od lokalnih radionica – prodavnica suvenira ili sedite na ručak u nekom od restorana na samoj obali. Lignje, sardine, školjke ili zubatac - izbor je vaš. Uz lokalno alkoholno piće - cipuru, ili vino, užvaćete u pogledu na plažu i zaliv ispred vas... 



Lefkada, zubatac u restoranu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Cipuro / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved














Predlog za smeštaj:
Ukoliko boravite u ovom delu obale, desetak kilometara od Preveze na samoj obali mora u mestu Kanali, stotinak metara od plaže nalazi se Butik-hotel SESA (SESA Boutique Hotel). Uređen u minimalističkom stilu, sa prostranim sobama u bojama: mora (Sea), zemlje (Earth), peska (Sand) i vazduha (Air) koje odgovaraju inicijalima u nazivu hotela, uz odličnu hranu i ukusne poslastice i koktele, pružiće vam priliku za savršen odmor.  

http://www.sesahotel.com/


SESA Boutique Hotel, Kanali / Preveza
Kanali, plaža Hotela SESA / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Grčka / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved