2016/01/14

PORTUGAL / Algarve - Albufeira


*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Portugalu (ISBN 978-86-7722-380-9), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published book on Portugal (ISBN 978-86-7722-380-9), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
 



Svi postovi o PORTUGALU:












Algarve / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Algarve

Naziv čuvenog, južnog dela Portugala - Algarve, potiče od arapske reči "Al-Gharb", što znači "Zapad", jer je vekovima predstavljao najzapadniju tačku nekadašnjeg mavarskog carstva.

Zbog strateškog značaja oblasti - na krajnjem jugozapadu Evrope, neposredno pre uskog prolaza gde se sreću Atlantik i Sredozemlje, najjužniji deo Portugala oduvek je bio meta osvajača: Kelta, Feničana, Rimljana, Vizigota (V  - VIII vek), a kasnije i Mavara (VIII - XIII vek). 

        U XV veku, Algarve je postao baza za portugalske prekomorske ekspedicije i mesto gde je čuveni princ Henri "Navigator" osnovao školu pomorske navigacije, iniciravši putovanja koja su dovela do mnogih otkrića. Tokom XVI veka, Algarve je bio meta napada pirata (čuveni engleski pirat "u službi" britanske krune - Frensis Drejk / Francis Drake), u XVII i XVIII veku postao predmet želja Španaca i Francuza, a u XIX veku čitava oblast izazvala je podelu između dva brata, naslednika portugalske krune.

            Oblast Algarve broji oko 420 000 stanovnika, ali se tokom letnje sezone uveća za još oko milion - turista. Duge peščane plaže dužine oko 155 km, na mnogim mestima izdubljene i okružene okerastim krečnjačkim stenama najpopularnije su mesto letovanja naročito engleskih turista koji su ujedno i najbrojniji. Iako pripada Atlantiku, Algarve je smešten dovoljno južno, te je voda okeana na ovom mestu ipak značajno toplija nego na severu zemlje, ali ni blizu onoj u na primer Jadranskom ili Egejskom moru.


Albufeira / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Albufeira / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Glavni grad oblasti algarve Faro, okružen je rimskim zidinama. Sa oko 55 000 stanovnika najveći je grad u regionu, ali i najmanje turistički jer je od najbliže plaže udaljen oko 7 km. U obližnjoj močvarnoj delti reke Formosa nalazi se nacionalni park površine od oko 17 000 hektara, poznat po nekoliko stotina vrsta ptica koje je najbolje posmatrati tokom proleća i leta, u periodu migracije.

Najveći turistički centri oblasti Algarve su centralno lociran gradić Albufeira, kao i pojas oko gradova Lagos (čita se: Lagoš) i Sagres (čita se: Sagreš) na zapadu. Po jednima u Lagošu, a po drugima u Sagrešu, svojevremeno je bila smeštena čuvena navigatorska škola Henrija Navigatora. Na rtu Rosa de Ventos ("Ruža vetrova") kod Sagreša i danas postoji ogromni obeleženi krug u pločniku, za koji se smatra da je kameni vetrokaz ostao iz perioda Henrija Navigatora.

Na istoj strani, u brdima iznad obale i autoputa nalazi se slikovito mesto Silves (čita se: Silveš) sa srednjovekovnom tvrđavom, dok se nešto niže, bliže Albufeiri, na obodu sela Péra svake godine tokom čitavog leta održava veoma zanimljiv međunarodni festival pravljenja ogromnih figura u pesku.

U istočnom delu oblasti Algarve, između prestonice Fara i granice sa Španijom, nalazi se jedno od najslikovitijih mesta poznato sa mnogih razglednica - Tavira. Gradić sa nekoliko lepih mostova (od kojih je jedan rimski) u blizini ušća reke Gilão u more, važi za jedno od obaveznih jednodnevnih izleta turista koji posećuju Algarve.

Na krajnjem istoku ove oblasti nalazi se reka Gvadijana (Guadiana), prirodna granica između Portugala na zapadu, i Španije (njene čuvene oblasti Andaluzije) na istoku. Dve zemlje međusobno povezuje veliki beli most, koji se svojom konstrukcijom  izdvaja od okoline.

Kad ste u južnom Portugalu probajte morgadinhos (morgadinjos), specijalitet od marcipana u obliku voća.




Albufeira / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Albufeira / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Albufeira 

Najposećenije turističko mesto na obali Algarve jeste nekadašnja mavarska "Al-Buhara" (na arapskom "primorski zamak"), danas - Albufeira. Tokom letnje sezone ovo mesto prepuno je turista, pretežno Engleza kojima je prilično jeftin i vazdušno najbliži Portugal jedna od idealnih opcija za letnji odmor. 

Osim kompleksa hotela i apartmana lociranih nešto dalje od obale, sam centar grada obiluje specifičnim belim kućama sa detaljima u okerastoj boji, arhitekture nalik onoj u ostatku zemlje, ali i (s obzirom na blizinu susedne Španije), kuće susedne Andaluzije.

Ulica Rua da Igreja Velha, kao i Rua 5 de Otoubro na čijem je podu šareni pločnik (calçada portuguesa), koja kroz tunel od krečnjaka (iznad kojeg je brdo sa kućama) direktno vodi ka velikoj gradskoj plaži, neke su od najprometnijih pešačkih zona starog dela grada sa mnogobrojnim tavernama, prodavnicama vina i suvenira.

Čim prođete kroz tunel, izaći ćete na plato sa druge strane stene okerastog krečnjaka i ispred vas će se ukazati velika peščana plaža. Većina plaža oblasti Algarve izgleda upravo ovako - sa kućama na vrhovima žućkastih, erodivnih stena visine oko 20 do 30 metara, dok se plaže nalaze ispod njih, u uvalama između prekinutog niza stena.

U doba godine kada turista gotovo da nema, na zapadnoj strani ove plaže (Praia dos Barcos) ukotvljeni su šareni, ribarski čamci, a u pozadini, na samoj plaži štrči čudesna, kao urasla, špicasta okerasta stena. Osim ove, neke od najpoznatijih plaža Albufeire su i Praia da Oura i Praia de São Rafael, koje se nalaze par kilometara zapadno, tj. istočno od centra grada.


 
Albufeira / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Albufeira / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





O pluti...

Osim na određenim mestima na jugu Italije i Španije, najveće plantaže hrasta plutnjaka na svetu  (skoro 7000 km2), nalaze se u južnom Portugalu. Na prvi pogled, zbog visine i oblika krošnje možete ga pomešati sa maslinom, ali su struktura stabla i boja veoma specifični. 
 
            Za plutane čepove koristi se sivkasta kora ovog drveta koja se na svakih 10 godina (koliko joj treba da se obnovi), u tablama "skida" sa stabla. Ispod sivkaste kore, stablo je potpuno drugačije boje, slično boji rđe. Za otkriće plute u vezi sa primenom u industriji vina zaslužan je monah Dom Pérignon (čita se: Dom Perinjon) koji je u XVII veku služio u okviru manastira u kojem postojao vinograd, i sa ostalim monasima pravio vino.

Putujući centralnim autoputem iz Lisabona ka jugu (oblasti Algarve), proći ćete kroz oblast Alentežo, i videti beskrajne plantaže hrasta plutnjaka (Quercus suber) sa mestimično ogoljenim stablima i jasnom granicom između hrapave sivkaste kore i glatkog crvenkastog dela boje rđe.

Osim plute, Portugal je drugi po redu najveći svetski izvoznik mermera, koji se takođe vadi u oblasti Alentežo (u oblasti oko mesta Estremoz).



Hrast plutnjak / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


INFO 

KAKO STIĆI
Autoputem A 2 (IP 1) Lisabon - Albufeira: 257 km (putarine: oko 20 evra).  

ŠOPING 
Predmeti od pečene gline (na primer, ukrasni svećnjaci nalik fenjeru sa prorezima), ukrasni tanjiri i bokali, keramika u boji zemlje ili šarena, sa belom osnovom i pretežno plavim, žutim i crvenkastim detaljima. Predmeti od pruća, jednobojnog ili u boji (korpe, torbe i šeširi), kao i suveniri od plute, neki su od tipični suvenira Algarvea. Osim suvenira, u Algarveu možete po veoma povoljnoj ceni kupiti portugalsko vino, bilo da je reč o lokalnom ili nekom od vrsta koje se proizvode u drugim delovima zemlje. 


Albufeira, vinarija / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Albufeira, ulična instalacija za ispiranje nogu od peska / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





ZABAVA 
Osim primorskog turizma, širom oblasti Algarve za turiste se organizuju vožnje džipovima po divljini i pešačke ture. Golf tereni koji se nalaze širom obale Algarve, neki su od pokazatelja o tome koliki broj britanskih turista boravi na jugu Portugala.



Festival Internacional De Escultura Em Areia / u mestu Péra
Najveća međunarodna izložba skulptura od peska na svetu - Festival Internacional De Escultura Em Areia, u okviru organizacije ProSandArt, održava se na ogromnom prostoru pustog krajolika izvan sela Pera, 14 km severozapadno od centra Albufeire. Organizuje se svake godine tokom letnjeg perioda, uvek sa drugačijom temom (na primer: "Svetska čuda", "Hollywood" i slično). Otvaranje izložbe je obično krajem maja, kada učesnici - umetnici u pesku počinju da vajaju svoja dela, a kapije za posetioce otvaraju se početkom juna.  


RADNO VREME: 7. VI - 7. X, svakodnevno: 10 - 24 h 
ULAZNICE: Oko 10 evra za odrasle (popust od 50 % za decu 6 - 12 god).