2014/11/20

PORTUGAL / Ostrvo Madeira (II deo)



*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Portugalu (ISBN 978-86-7722-380-9), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published book on Portugal (ISBN 978-86-7722-380-9), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
 




Svi postovi o PORTUGALU:













Funchal (Funšal),
  prestonica Madeire...


Druga najviša stena-vidikovac na svetu - Miradouro do Cabo Girão (589 m), sa staklenim dnom i pogledom na Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Funšal, u pijačnoj ponudi prestonice je preko 30 vrsta lokalnog tropskog voća, među kojima i ananas-banana, plod filodendrona - ukrasne biljke velikih reckavih listova koje su naše bake gajile u saksiji! Na Madeiri postoji veliki broj voćnjaka filodendrona, banana, i drugog tropskog voća / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Carros de Cestos (na engleskom "tobogan slide"), spada u jedan od najluđih "sportova" na svetu i najpoznatija je turistička atrakcija Funšala! Sa vrha brda (oko 600 m) do mora i centra prestonice, duž strme ulice dužine oko 2 km jure drvene sanke podmazane uljem!




Bilo da ste pristigli avionom ili brodom, svoj boravak na Madeiri verovatno ćete započeti i završiti u prestonici Funšalu (Funchal – sluhisti će verovatno primetiti da naziv mesta lokalci ustvari izgovaraju kao „Funčšal“).  Nalazi se na južnom delu ostrva, 1000 km od Lisabona, 700 km od obala Maroka, na ostrvu usred Atlanskog okeana. U oktobru 2017, od strane evropskih turoperatera Madeira je po peti put proglašena - ostrvskom destinacijom br. 1 u Evropi. Jedan od razloga je topla, vlažna i blaga klima, koja dozvoljava kupanje u okeanu i u novembru, u šta smo se uverili tokom boravka (27º C)! 

Većina posetilaca ovog predivnog tropskog ostrva nadomak Evrope, na Madeiru pristiže avionom na međunarodni aerodrom udaljen 20-ak km od glavnog grada Funšala. U martu 2017. aerodrom je poneo ime slavnog fudbalera Krištijana Ronalda (Cristiano Ronaldo), rođenog u ovom gradu. Inače, vazdušna luka u Funšalu je širom sveta poznata kao drugi (ili, po drugoj verziji - treći) međunarodni aerodrom na planeti po težini sletanja, čija se pista nalazi na stubovima, na nasipu iznad mora. Oko kilometar, dva pre sletanja, neposredno ispred stenovitog ostrva pilot je primoran da napravi zaokret prvo od 90 stepeni i sasvim se približi planinama, a onda naglo za još 90 stepeni ka pisti! Neponovljivo iskustvo.

Ukoliko vam je neophodan prevoz sa i do aerodroma, preporuka je da za ove uslugu iskoristite nove, besprekorne kombije kompanije Travel agency JC Tours, koji važe za izuzetno poslovne, te će se ispred vašeg hotela pojaviti u tačno ugovoreno vreme.



Gradska kuća, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Riva, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Ukoliko boravite u Funšalu, izbor hotela je zaista širok. Ipak, ako želite da budete smešteni u samom centru grada, na korak od lepog parka i dve ulice više šetališta i luke, najbolje je da odsednete u izuzetno solidnom „Hotelu Madeira“ (www.hotelmadeira.com), koji je pre nekoliko meseci kompletno renoviran. Iako su mu zvanično dodeljene tri zvezdice, sobe i kupatilo su izuzetno prostrani (svaka soba poseduje balkon), peškiri se menjaju svakodnevno, a izbor za doručak (švedski sto) više nego zadovoljavajući. Na vrhu (petom spratu) hotela, nalazi se terasa sa barom, stolicama i stolovima od pruća, i  otvorenim bazenom koji je zbog izuzetno blage ostrvske klime u upotrebi tokom gotovo čitave godine.




"Hotel Madeira", Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Na poslednjem spratu Hotela Madeira, u Funšalu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Otprilike polovina od 300 000 stanovnika ostrva živi u prestonici smeštenoj na jednoj od najpitomijih ostrvskih padina, čije se kuće protežu sve do vrhova stena, na 500 m nadmorske visine. Ako tokom večernjih časova, umesto ka pučini okrenete pogled put padine, videćete hiljade upaljenih svetala kuća koje kao žute tačkice, poput zvezda nisko na nebu, svetle do vrhova planina. 

  Centar starog dela grada nalazi se u podnožju istočne padine. U njemu možete prošetati nekom od renoviranih starih ulica, od kojih je najpoznatija i turistički najposećenija ona sa oslikanim vratima – Rua Santa Maria. Do pre par godina zaboravljena i prilično zapuštena, danas je ulica Svete Marije mesto najpoznatijih funšalskih barova, ribljih restorančića sa stolovima duž ulice, ali i najpoznatija po kapijama kuća koje su oslikali lokalni umetnici (www.arteportasabertas.com). 

  U neposrednoj blizini početka ove ulice nalazi se već pomenuta funšalska zelena pijaca Merkado dos Lavradores (Mercado dos Lavradores), na kojoj osim šarenog voća, povrća i cveća možete posetiti i deo sa ulovom iz mora, pogledati kako se čisti najčuvenija madeiranska riba „skabardfiš“ i seku ogromne, crvene šnicle tek uhvaćene tune (koje neodoljivo podsećaju na šnicle goveđeg mesa). 




Rua Santa Maria, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Rua Santa Maria, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Pijaca Mercado dos Lavradores, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
  


Na par minuta pešice od pijace nalazi se početak novoizgrađenog keja – rive kraj obale mora. Duž lučkog dela rive, tokom čitave godine ukotvljeni su veliki prekookeanski brodovi, koji su, slično Kristoforu Kolumbu, nekadašnjim portugalskim moreplovcima i drugim koji su prelazili Atlantik, videli Madeiru kao pogodnu usputnu stanicu na plovidbi preko okeana. Na krajnjem delu šetališta nalazi se jedna od dve tvrđave Funšala (druga je na suprotnom kraju, na vrhu brda).

Dok ste u poseti Madeiri, naročiti tokom letnjih meseci nemojte propustiti da uplatite turu brodom i krenete u posmatranje delfina ili još interesantnije – nekoliko vrsta kitova! Za razliku od delfina, čije posmatranje kompanije koje ture organizuju najčešće garantuju, ogromne životinje poput kitova-ubica, ulještura (iz bajke o Pinokiju) i nekoliko sličnih, češće se mogu videti u periodu između maja i oktobra.
Postoji nekoliko agencija koje dva puta dnevno, najčešće svojim brzim, velikim gumenim čamcima vode turiste na pučinu nadomak Madeire. Zaposleni u agencijama u kontaktu su sa čamcima i ribarskim brodovima na otvorenom moru, koji im neposredno pred polazak ture javljaju na kom su tačno mestu videli kita, kako bi gumenjake sa turistima što brže usmerili u tom pravcu.  

Iako odozgo ne izgleda, more ispod čamaca na turi posmatranja delfina i kitova prepuno je ovih predivnih životinja. Ukoliko imate podvodni fotoaparat ili kameru, u jednom momentu možete ih snimiti i nekoliko, u jatu. Problem je što većina kitova ne izranja na površinu  toliko često koliko bi turisti voleli, kako bi ih uhvatili u objektiv svojih fotoaparata.

Osim ture posmatranja delfina i kitova, klasičnu turističku turu predstavlja vožnja replikom broda Kristofora Kolumba - Santa Maria, koja takođe dva puta dnevno plovi u okviru trosatne manje zanimljive ture duž jednog dela ostrva.



Funšal, šetalište kraj mora / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Replika Kolumbovog broda, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Funšal, luka / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



U istočnom delu rive, unutar staklene zgrade nalazi se početna stanica  gradske uspinjače (funicular), koja u roku od nešto manje od 15 minuta putnike vozi strmo uzbrdo do vrha prestonice, dela grada po imenu Monte (Teleferico do Funchal, www.madeiracablecar.com). Nekada, na ovom mestu postojale su šine koje su ljude i robu prevozile do vrha, ali su uklonjene tokom Drugog svetskog rata. Tek pola veka kasnije, 2000. godine linija do vrha je ponovo proradila ali  ovog puta kao moderna, gradska uspinjača. Dužina vožnje iznosi 3,2 km, u toku koje se kabine uspinjače sa nivoa mora penju na 560 m nadmorske visine.



Gradska uspinjača, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Odmah po izlasku iz stanice na vrhu (Monte), sa leve strane se nalazi ulaz u najposećeniju od nekoliko madeiranskih botaničkih bašta – Tropsku baštu palate Monte (Monte Palace Jardim Tropical - www.montepalace.com). Unutar bujne vegetacije, smeštene na izuzetno strmoj kosini brda nalazi se i  dvospratni muzej afričke umetnosti, muzej poludragog kamenja i na kraju - palata (Monte Palace) koju sadašnji vlasnik koji trenutno živi u Lisabonu, i dalje koristi svaki put kada dođe u Funšal.

Iako na Madeiri postoji i zvanična, gradska botanička bašta u kojoj postoje skoro sve vrste biljaka koje su zastupljene na ostrvu, Tropska bašta palate Monte važi za najinteresantniju i najposećeniju. Otvorena je svakodnevno od 9.30 do 18 h, te je u poseti Funšalu nemojte propustiti.



Tropska bašta Palate Monte, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Tropska bašta Palate Monte, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



U blizini ove bašte nalazi se jedna od najpoznatijih crkvi Funšala – Crkva Bogorodice od Montea (Igreja de Nossa Senhora do Monte), poznata po predivnom pogledu na ceo Funšal u dolini, koji možete videti ako se stepeništem unutar crkve popnete na njen krov. Unutar crkve nalazi se grobnica poslednjeg austro-ugarskog cara Karla I od Austrije, koji je izbegavši u izgnanstvo 1918, preminuo u Funšalu 1922. godine (ispred crkve se nalazi njegova statua). 




Crkva Bogorodice od Montea, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



U podnožju stepeništa koje vodi do crkve, nalazi se polazna tačka najčuvenijeg funšalskog „sporta“ koji boraveći u gradu jednostavno ne smete propustiti. „Drvene sanke“, na portugalskom „Carros de Cestos“ (ili na engleskom „tobogan slide“) - www.carreirosdomonte.com, specifična su vrsta „vozila“ kojima upravlja par „vozača“ obučenih nalik venecijanskim gondolijerima, u belim pantalonama i košuljama, sa žirado šeširima na glavi. Izmišljena sredinom XIX veka, kako bi meštani Funšala, namirnice, voće iz bašti i drugi teret iz gornjih delova grada spuštali do donjih, danas ove „sanke“ imaju posve drugačiju namenu. 

Priča se da je prvi talas engleskih doseljenika početkom XX veka, primetivši simpatična kolica kako jure duž 2 km duge ulice nizbrdo do rive, predložio lokalcima da umesto robe u auto-korpe stave ljude i od toga naprave atrakciju. Uspelo je.

Na vrhu brda, sedite u korpu (u koju staje do troje ljudi) i prepustite se jurnjavi niz padine Funšala, uz povremeno kočenje na krivini (kada će se vaša korpa naglo nakriviti u stranu), ili stati, ukoliko vozači („carreiros“) ustanove da je drvenim sankama koje čine osnovu korpe potrebno podmazivanje. Na nekoliko mesta duž 2 km vožnje, gde se ulica kojom se ove neobične, drvene sanke voze seče sa paralelnim ulicama kojima idu automobili, saobraćajci u narandžastim prslucima regulišu protok saobraćaja i brinu da neka od korpi, sve sa turistima i kareirosima ne završi u nekom automobilu! 
 



Carros de Cestos - „carreirosi“, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Carros de Cestos, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




 Iako je lični utisak da vožnja "sankama" ni izbliza nije bila toliko strašna koliko je sa strane izgledala, neki se verovatno ne bi složili. Starija gospođa sa sinom u jednoj od korpi koja je jurila ulicom iza moje, nije prestajala da vrišti, njen sredovečni sin da ih slika mobilnim telefonom, a kareirosi, potaknuti time, da korpu namerno i više puta vrte u krug. Prizor za slikanje.

  Osim ovog tipičnog „sporta“, grad Funšal je postao širom sveta poznat i po sportisti koji je ovde rođen. Iako je još kao tinejdžer napustio Madeiru i otišao za Lisabon, Krištijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo), jedan od najpoznatijih fudbalera sveta ipak je detinjstvo proveo u Funšalu. Njegova rodna kuća danas više ne postoji, ali je u gradu početkom 2014. godine otvoren njegov muzej. U Muzeju CR 7 (CR 7 Museum), po ceni od 5 evra možete videti statuu Ronalda u prirodnoj veličini, ali i njegove trofeje, nagrade i fudbalske lopte koje su bile deo važnih utakmica u kojima je igrao.




Muzej Ronalda - CR 7, Funšal / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




  Kažu da je Funšal osim leti kada je vreme najlepše, najposećeniji za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, ne samo zbog blage klime. Naime,  osim predivne božićne dekoracije kojom se kiti čitava prestonica, ali i okolni prilazni putevi (čak autoputevi širom ostrva), novogodišnji vatromet u funšalskoj luci doživljaj je za sebe - godinama je osvajao titulu najboljeg vatrometa na svetu. Zbog ovog događaja koji je najlepše posmatrati sa vrha brda Monte, Funšal tokom novogodišnjih praznika poseti veliki broj turista.

  Verovatno najlepši i najbajkovitiji način da završite posetu ostrvu Madeiri predstavlja odlazak na vrh druge najviše stene-vidikovca na svetu na rtu Girao - Kabo do Girao (Miraduro do Cabo Girão). Na visini od 589 metara iznad okeana, duž ograđene litice sa staklenim dnom postavljene 2012. godine, doživećete neke od zaista nezaboravnih pogleda na Madeiru, ali i Funšal, koji se nalazi u neposrednoj blizini. Najbolje je da vidikovac posetite u kasno popodne, kada sunce osvetljava prestonicu u daljini, iza vas, i prelama se preko ivica ošrtih stena koje ulaze u okean.






INFO:
Ukoliko odlučite da posetite Madeiru, ostrvsku destinaciju broj 1 po mišljenju evropskih turističkih operatera (za 2013, 2014, 2015 i 2016. godinu), do nje ćete najbrže i najsigurnije stići letovima portugalskog nacionalnog avioprevoznika TAP Portugal. Iz Lisabona, konekcije do Madeire više su nego dobre, s obzirom da do ostrva svakodnevno postoji 3 do 4 leta TAP Portugala, u trajanju od oko 1h 45 min.






Na Madeiri, najbolje informacije u vezi ostrva, safari tura, vožnji brodom, mesta za odmor, jelo ili treking, ili radnih vremena, dobićete u Turističkoj organizaciji Madeire, koja se nalazi u centru grada (Avenida Arriaga 18)  www.madeiraislands.travel