2015/05/03

Kolima kroz IRAN / VII deo - Natanc (Natanz), Abjane (Abyaneh), Kašan (Kashan)


*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovanog teksta o Iranu, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published articles on Iran, protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

 
Magistrala Abjane - Kašan / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Natanc, srednjovekovna mongolska džamija Imamzadeh-ye Abd al Samad / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




NATANC (Natanz)


Severozapadno od Isfahana, nalazi se jedno od dva glavna „sporna“ nuklearna postrojenja u Iranu, oko kojih se vodi rasprava među političkim elitama planete (drugo je na obali Persijskog zaliva). Slučaj je hteo da ga vlasti izgrade u brdima, na 5 km od pastoralnog sela Natanc (Natanz), u koje turisti svraćaju iz posve drugih razloga.

Smešteno podno legendarnih planina Karkas (Kuh-e Karkas - u prevodu: „Planine lešinara", 3900 m), gde je prema predanju nakon serije bitaka sa makedonskom vojskom Aleksandra Velikog život skončao poslednji persijski car Darije III, osim nuklearnog postrojenja seoce je poznato po jednom od najlepših mongolskih (Ilkanidskih) religioznih kompleksa u regionu.

Šestougaono turbe sufijskog filozofa Šeika Abdolsamada (Imamzadeh-ye Abd al-Samad), iz XI veka i Ilkanidska džamija iz XIV veka, sa predivnim geometrijskim šarama okerastih i tirkiznih pločica, i rezbarenim drvenim vratima iz davnina, nalaze se na malom platou koji krasi veliki javor.



Abyaneh (Abjane) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Abjane, glumci u nacionalnim kostimima (snimanje filma, u vreme našeg boravka) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Abjane / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



ABJANE (Abyaneh)

Sporednim putem koji vodi kraj podnožja planina, pa kroz klanac sa neobičnim stenama, 20 km dalje odvešće vas u verovatno najpoznatije etno-selo u Iranu. Abjane je toliko reklamirano i posećeno, da ne samo što u toku turističke sezone selom verovatno pohodi više stranih turista od broja registrovanih stanovnika, već su i vlasti na prilaznom putu, pred samim selom, počele da naplaćuju ulaz kolima.

Na žalost, pretežno ostareli stanovnici, i češće – stanovnice ovog sela, od tog kolača očigledno ne dobijaju ništa. Sedeći ispred svojih okerasto-crvenkastih kuća od pečenog blata, sa drvenim balkonima i kapijama i interesantno oivičenim prozorima, poređane kao kockice jedne iznad drugih na obronku golog brda, starije gospođe osim poljoprivrede u tragovima, za život mahom zarađuju prodajom sušenog voća i jeftinih đinđuva stranim turistima. S obzirom da su turisti slabo zainteresovani za đinđuve i kriške sušenih jabuka, a više za dobru fotografiju živopisnih bakica obučenih u bele čadore sa šarenim cvetićima, one su većinom nezainteresovane za poziranje, čak u najvećem broju slučajeva i ne dozvoljavaju da budu uslikane. Da je u ovom neobično piktoresknom mestu turizam uzeo maha, govore i dve velike prilično ružne i nezgrapne građevine na izlazu, tj. ulazu u selo, u vidu hotela za veće grupe stranih turista, u pohodima na već utvrđenim rutama proputovanja autobusima po Iranu.

U blizini sela Abjane, izlazimo iz klanca i vraćamo se na pustu Iransku visoravan bez drveća (nadmorska visina Iranskog platoa je oko 1600 m), koja nas dvadesetak kilometara severno vraća na glavni autoput: Isfahan – Teheran. Nakon još sat vremena putovanja ka zapadu, stižemo u Kašan (Kashan), poslednju stanicu našeg puta kolima po Iranu. Ovo istorijsko mesto, obavezna je stanica svih turističkih puteva, jer se u njemu i njegovoj neposrednoj okolini nalazi veliki broj interesantnih kulturno-istorijskih znamenitosti.



Abjane / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Abjane / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Abjane / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Abjane / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




KAŠAN (Kashan)

Na samom prilazu gradiću Kašanu, nalazi se palata sa Baštom Fin (Bagh-e Fin), kompleksom u čijem je sastavu još jedna od 9 persijskih bašti na listi UNESCO-ve svetske baštine, a još par kilometara severnije, ka centru, i ostaci najstarijeg pronađenog zigurata na svetu.

Zigurat Tape Sialk (Tappeh Sialk) sazidan je kao hram oko 6000 – 5500 pre naše ere, u Bronzano doba bliskoistočnih kultura, dok je u Evropi još uvek vladao neolit (mlađe kameno doba). Oko zigurata je pronađena nekropola, kao i naselje sagrađeno od cigle koja se (kao i na ziguratu), još uvek može prepoznati u svom punom obličju!



Kašan, najstariji zigurat (mesopotamski hram) na svetu - Tape Sialk / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kašan, muzej kraj Tape Sialk zigurata / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kašan, Tape Sialk / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Osim povezanosti sa biblijskom pričom o tri mudraca koji su na prelasku iz Stare ere u Novu, baš iz ovog gradića krenuli na poklonjenje tek rođenom Isusu Hristu u Vitlejem, Kašan je u poslednjih par vekova postao poznat i po tkanju tepiha i proizvodima od ruže. Flaširana ružina vodica danas se može naći u prodaji u gotovo svim samoposlugama u Iranu, ali i naručiti kao napitak u čajdžinici (kafeu).
U centru grada, u okolini ulice Alavi, nalazi se turistički najposećeniji deo mesta. U blizini 500 godina starog hamama Hamam-e Sultan Mir Ahmad, sa interesantnim krovom u cigli i svetlo-plavim staklom, jedna pored druge smestilo se nekoliko predivnih kuća imućnih trgovaca (tepihom), iz XIX veka. Najpoznatije kuće: Han Tabatabej (Khan-e Tabatabei), Han Boroudžerdi (Khan-e Boroujerdi), Han Ameriha (Khan-e Ameriha) i Han Abasijan (Khan-e Abbasian), sagrađene su i uređene po već ustaljenim kanonima persijske arhitekture gradskih kuća onog vremena. Kroz predvorje kuće, ulaz najčešće vodi ka velikom unutrašnjem dvorištu u kojem se nalaze cvetni aranžmani i drugo rastinje, i uzdužno jezerce sa zlatnim ribicama. Dvorište je okruženo pravougaonom kućom na sprat sa reljefnim detaljima na fasadi, geometrijskim vitražima na raznobojnim prozorima, i „izmrvljenim“ ogledalcima - dekoracijom zidova i plafona velikog broja prostorija. 



Kašan, Hamam-e Sultan Mir Ahmad / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kašan / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kašan,  kuća imućnih trgovaca tepihom - Han Tabatabej / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kašan, Han Tabatabej / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Jedna od najlepših vila bogatih trgovaca sa predivnom baštom - Kuća Manoučeri (Manouchehri House), nalazi se na drugom kraju gradića. Renovirana 2011. godine i pretvorena u još jedan iranski butik-hotel sa 9 soba, dobila je najviše ocene stranih turista. Ukoliko vam Kašan nije na listi za noćenje, u restoranu ove predivne kuće možete odlično i jeftino ručati.

S obzirom da većina radnji na iranskim bazarima radi do otprilike 15 h, pa ponovo od 17.30 ili 18 h, na samom kraju (ili na početku) ture po gradu posetite kašanski bazar. Ukoliko krenete od samog početka, negde na polovini glavne ulice, sa desne strane naići ćete na proširenje - ostatke predivnog zdanja karavansaraja iz 1860-tih – Han Amin al-Doule Timče (Khan-e Amin al-Dowleh Timche), sa božanstveno dekorisanim kupolama kroz koje prodire svetlost. Unutar prostora, danas se nalazi prilično musava kiosk-čajdžinica, i poneka prodavnica. 



Kašan, Bazar - Han Amin al-Doule Timče / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kašan, Han Tabatabej / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kašan, Han Tabatabej / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kašan, Han Manoučeri / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



U središnjem delu grada, posetite jednu od arhitektonski najzanimljivijih džamija Irana - Masđed-e Aga Bozorg (Masjed-e Agha Bozorg). Sazidana u XIX veku, ova arhitektonski izrazito simetrična džamija, u središnjem delu ima interesantan deo sa dvorištem (u kojem se nalazi medresa), koje je „spušteno“ ispod nivoa glavnog platoa. Gledajući s krajeva ka sredini, arhitektonski delovi „spuštenog dvorišta“ u nekim momentima kao da imitiraju nepostojeći odraz u vodi, u kojoj bi se ogledala džamija, gore na platou. 



Kašan, Masđed-e Aga Bozorg / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Na povratku u Teheran, posle sat, dva vožnje autoput prolazi pored grada Kuma (Qom), jednog od najreligioznijih centara Irana i ovog dela Bliskog istoka. Osim u Mašhadu (Mashhad) na severoistoku, u Kumu se nalazi najveća teološka škola u Iranu i jedno od dva najveća šiitska svetilišta u zemlji - Fatimino svetilište (Fatima-e Massummeh Shrine), u kojima je nemuslimanima pristup dozvoljen u pratnji lokalnih vodiča.

Pedesetak kilometara pre nego što će se autoput pretvoriti u nepregledne „prstenove“ i petlje oko prestonice, u kojima se i iranski vozači bez problema izgube, sa desne strane golog, pustinjskog krajolika, naziru se delovi velikog slanog jezera, prostranstva tipičnog za centralni i istočni deo zemlje.



Stigli smo do kraja našeg 16-dnevnog putovanja po Iranu... 
.. Nakon svega viđenog i proživljenog, punog srca i novih iskustava, moj pogled na Iran više nikada neće biti isti. Na sreću. Naročito ne onakav kao u samom početku, pre mnogo godina, kakvog sam ga zamišljala sedeći udobno u fotelji i gledajući TV, tri i po hiljade kilometara daleko... Dobro je da internet i televizija nikada ne mogu da zamene prava putovanja...


O putovanju u Iran: