2015/08/17

ITALIJA / Sorento (Sorrento), Obala Amalfi i ostrvo Kapri (Capri)


* Tekst i fotografije na blogu deo su publikovanog teksta o Napulju, Napuljskom zalivu i Kampanji, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published article on Naples and Campania, protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

 




Svi postovi o ITALIJI:













Atrani, na Obali Amalfi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Pozitano / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Ostrvo Kapri, južna obala / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Sorentinsko poluostrvo (Penisola Sorrentina):
Sorento (Sorrento) i Obala Amalfi (Costiera Amalfitana)



Gotovo da ne postoji oblast na svetu do Mediterana, u kojoj su na najdivniji način spojeni lepota i raznovrsnost prirode, prisustvo istorijskih spomenika drevnih civilizacija, spoj različitih kultura, uz jednostavnost i jedinstven stil lokalne arhitekture... Na čijem pragu možete uživati u romantičnim zalascima sunca, na granici tri kontinenta: Evrope, Afrike i Azije. Odatle potiče i latinski naziv „Mare Mediterraneum“ ili „Sredozemlje“, vodeni prostor „između 3 kopna“. U blizini najvećeg grada južne Italije, Napulja,  smestilo se Sorentinsko poluostrvo. 

 Sa južne poluostrva, jedno do drugog nalaze se mestašca čuvene Obale Amalfi (Costiera Amalfitana). Prošetajte malim, izuzetno simpatičnim Atranijem (Atrani), na glavnom trgu posetite crkvu, probajte napolitansku picu ili sladoled... A zatim, na deset minuta pešice pođite put turistički izuzetno posećenog, malenog Amalfija (Amalfi), po kojem je čitava nevelika južna obala poluostva dobila naziv.

U ovom gradiću, na glavnom trgu obavezno obiđite predivnu Katedralu Svetog Andreje (Duomo di Amalfi / Cattedrale di Sant’Andrea) sa bazilikom iz IX veka (Basilica del Crocifisso), sagrađenu u romaničkom stilu sa veoma jakim uticajem arapske i normanske arhitekture. Ceo kompleks smešten je na vrhu velikog stepeništa. 


 
Atrani / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Amalfi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Predivna Katedrala Svetog Andreje (Duomo di Amalfi), Amalfi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Iz Amalfija, sa posebne autobuske stanice blizu obale i plaže, strmom uzbrdicom put predivnog mestašca po imenu Ravelo (Ravello) kreću gradski autobusi (tokom letnje sezone, polaze na svakih pola sata). Odvezite se do krajnje stanice, na sam vrh brda iznad gradića, gde autobus staje blizu samo par minuta pešice udaljene predivne Vile Rufolo (Villa Rufollo). Ukoliko odlučite da je posetite, po ceni od nekoliko evra videćete fantastično uređene mediteranske bašte na strmoj litici iznad mora, sa skulpturama i klupama, malim amfiteatrom koji je leti domaćin koncerata klasične muzike, i  posetiti muzej u kojem se smenjuju izložbe. Između elegantnih pinija i cvetnih bugenvilija, pruža se božanstven pogled na Mediteran i deo Obale Amalfi.

Nešto dalje, uz obalu, u procepu ispod magistrale videćete nekoliko predivnih, skrivenih uvala sa plažom. Smešteni u dubokom zalivu klanca, uz dramatične pejzaže klisura koje se strmo spuštaju ka moru, sa po par kuća ili bez, i peščano-šljunkovitom plažom (Furore i La Praia na primer), čine neke od skrivenih bisera Obale Amalfi. Do njih se može doći samo ukoliko imate sopstveni prevoz, jer autobus ne staje blizu.



Ravelo, pogled iz Vile Rufolo / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Ravelo, Vila Rufolo / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Na samom kraju Obale Amalfi nalazi se šarmantni Pozitano (Positano). Iako će i ovaj gradić na strmom obronku stene privući vašu pažnju, ukoliko ne volite preteranu gužvu preporuka je da svoju bazu na obali ne postavljate na ovom mestu. Naime, Pozitano važi za meku pretežno imućnijih američkih turista, te su cene robe prilagođene njima. Takođe, zbog ogromnog broja turista, onaj dobro znani mediteranski šarm ovde je unekoliko izgubio na značaju i nalik istočnijem Amalfiju, poprilično podlegao masovnom turizmu.



 
Pozitano / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Pozitano / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Sa severne strane poluostrva i u odnosu na Obalu Amalfi, nalazi se najveći grad poluostrva i centar ovog dela italijanske rivijere - Sorento (Sorrento). Smešten na dramatičnoj litici, romantični gradić sa interesantnom arhitekturom pastelnih kuća, uzanim prolazima sa lukovima i predivnim mediteranskim baštama palmi ukrašenih kamenim statuama, obavezna je stanica svih turista koji dolaze u ovaj kraj Italije.

Bujne gradske bašte Sorenta, bore se za naklonost sa bajkovitim pogledom sa strme litice sa koje pogled puca na Napulj u izmaglici, sa druge strane zaliva, ali i dole, u podnožju - na gradsku plažu sa drvenim platformama i šarenim, prugastim kabinama. Do plaže i platformi na vodi može se stići liftom (koji se naplaćuje), ili mnogo interesantnijim putem, nizbrdo kroz samu stenu.


 
Sorento / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Sorento / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Sorento / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Prošetajte glavnom ulicom ili se spustite do gradske plaže, kupite neki od oslikanih suvenira od keramike ili probajte proizvode od čuvenog limuna iz ovog kraja.

Limun specijalne sorte koji se kaskadno gaji duž Obale Amalfi, nekoliko puta je veći od „običnog“ limuna, nije jarko žut i nalik je omanjoj dinji. Turisti koji prvi put ugledaju napolitanski limun, obično imaju potrebu da ga pipnu i uvere se u ono što vide, te iz ovog razloga lokalni trgovci na tezgama drže natpise: Molimo, ne dirati limun!

Od napolitanskog limuna koji je manje kiseo od "običnog", pravi se čuveni liker „Limončelo“ (Limoncello), ali i božanstveni osvežavajući đus sa izmrvljenim ledom, koji u ovom delu Italije po ceni od 1 evra možete kupiti gotovo na svakom ćošku.  



KAKO STIĆI: 

Do mesta na Obali Amalfi možete stići autobusom iz Napulja. Svakodnevno, tokom letnje sezone autobusi put obale kreću sa parkinga luke za trajekte u centru grada, na svakih sat, dva, počev od 10 h. Ukoliko kupite trodnevnu turističku karticu Unico Campania (za muzeje i gradski prevoz), autobus do Obale Amalfi je takođe besplatan.

Kada stignete do najistočnijeg dela obale, nadomak Salerna (oko sat vremena vožnje), možete ući / izaći iz autobusa u svakom manjem mestu duž čitave obale (duge oko 35 km), sve do poslednjeg - Pozitana (Positano), po sistemu hop-on, hop-off. Ipak, vodite računa o tome da su autobusi tokom leta često prepuni, pa ukoliko zbog toga ne budete mogli da uđete u prvi autobus, provešćete i do 45 minuta do čak sat vremena čekajući naredni. Autobusi iz Napulja koji prođu Obalom Amalfi, završavaju u Sorentu, ili nastavljaju dalje do Napulja, u kružnoj turi.

Osim autobusom, do Obale Amalfi možete stići šinobusom "Ćirkumvezuviana" (Circumvesuviana). Voz koji polazi iz Napulja, nakon oko 50 minuta vožnje završava na železničkoj stanici Sorenta (desetak minuta pešice od centra grada). U centru grada pronađite stanicu istog kružnog autobusa koji odavde vodi do Napulja istim putem duž Obale Amalfi, ali u suprotnom smeru (od Pozitana u smeru ka Salernu), duž čitave Obale Amalfi, i nazad do Napulja. Šinobus "Ćirkumvezuvijana" saobraća iz Napulja za Sorento i obratno, na svakih dvadesetak minuta, tokom letnje sezone.



Napolitanski limun i liker koji se od njega pravi (Limoncello) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
"Običan" limun (gore) i napolitanski (dole) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved







Ostrvo Kapri (Isola di Capri)


U samom Napuljskom zalivu nalaze se tri ostrva. Iako u poslednjih nekoliko godina, gradu najbliži Iskija (Ischia) i Proćida (Procida) beleže nagli porast turista, najpoznatije ostrvo u zalivu i dalje je već decenijama popularni, romantični Kapri (Capri).

„Sećaš li se one italijanske serije koja se dešava na Kapriju? Gledala sam je samo zbog predivnih pejzaža!“, čula sam pre putovanja u Napuljski zaliv. Nekada ekskluzivno mesto, rezervisano samo za one sa dubokim džepom, Kapri danas posećuje veliki broj turista, većinom tokom jednodnevnog izleta hidrogliserom iz Napulja. Ipak, ukoliko poželite da tokom izleta popijete kafu, ili ručate, računajte na cene par puta više od onih na kopnu, u Napulju (prosečna cena kafe, u kafeu u samom mestu Kapri: oko 8 - 10 evra).

Nakon oko 40 minuta vožnje, iz napolitanske luke brodovi krcati turistima stižu na Kapri, pre svega u potrazi za legendarnim romantičnim mestima dramatičnih pejzaža, i panoramama sa pogledima na čitav Napolitanski zaliv od kojeg zastaje dah. U rano jutro, kada je vreme vedro, Napulj se vidi u daljini.



Kapri, južna obala / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gradić Kapri / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gradić Kapri / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Na Kapriju, trajekti i hidrogliseri pristaju u luku Marina Grande na severu ostrva, te u istraživanje ostrva krenite upravo odatle. Par minuta pešice od lučkog doka, u zgradi tik uz rivu nalazi se početna stanica uspinjače koja u roku od par minuta (oko 3 evra, u jednom smeru) vozi strmo do vrha ostrva, u gradić Kapri - centar ostrva.

Čim izađete iz podzemne stanice uspinjače, popnite se na nivo sa terasom, klupama i panoranskim pogledom. Veliki broj fotografija Kaprija snimljen je sa ovog mesta.

A zatim krenite u šetnju gradićem belih i pastelnih kuća u mediteranskom stilu. Istražite lavirint njegovih ulica pokraj radnji sa luksuznom robom najpoznatijih svetskih brendova odeće, obuće, parfema i aksesoara, iznad čijih se krovova viju venci ružičastih i belih bugenvilija, i žbunova cvetnih oleandera. Sedite u neki od kafea i ukoliko to želite, priuštite sebi italijanski espreso ili kapućino po ceni od oko 10 evra, prosečnoj ceni kafe u centru Kaprija.

Oni koji preterano ne mare za poznate brendove, na Kapriju mogu kupiti unikatne, kožne sandale, sa štanda na ulici. Izabravši već napravljeni đon u veličini vaše obuće, i boju kožne trake u kojoj želite da sandale budu, kao i stil vezivanja (od nekoliko ponuđenih), vešti majstori će za samo par minuta napraviti sandale samo za vas.


 
Glavna luka Marina Grande, i grad Kapri na vrhu brda (severna obala ostrva) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Sandale po narudžbini / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Šetajući gradićem dalje ka jugu ostrva, posetite malenu, predivno uređenu Avgustovu baštu (Giardini di Augusto), raj tropskog drveća i cveća, prozvanu po prvom i najprosperitetnijem rimskom imperatoru Oktavijanu Avgustu. Naime, Kapri je procvat doživeo još tokom perioda antike, kada je Oktavijanov naslednik na tronu - car Tiberije, na ostrvu veličine 10 km2 sagradio čak 12 vila. Najveća i najpoznatija od njih - Villa Imperiale di Damecuta, leži u ruševinama na krajnjem zapadu ostrva.



 
Gradić Kapri / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gradić Kapri / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gradić Kapri / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gradić Kapri / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
        


U središnjem delu ostrva dužine od oko 4, a širine oko 2 km (u najširem delu), nalazi se još jedno mesto – Anakapri (Anacapri), i najviši vrh Kaprija - Monte Cappello (514 m).

Svoj obilazak ostrva začinite kupanjem na jednoj od plaža gotovo otrgnutoj od pejzaža čiji najveći deo čine izdužene, špicaste stene koje štrče iz mora, jedna kraj druge.

Nakon posete Avgustovoj bašti, na manje od pola sata pešice nizbrdo interesantnog, krivudavog puta nalazi se mestašce Marina Pikola (Marina Piccola), sa uvalom od nekoliko malih, povezanih plaža - najbliže mesto za kupanje onima koji borave na vrhu. Pre nego što vaš brod sa severne strane ostrva krene nazad put Napulja, na ovom mestu - na južnoj obali, možete uživati plivajući u Tirenskom moru.



KAKO STIĆI: 

Iz jedne od dve luke Napulja - Molo Beverello (odakle kreću manji brodići i hidrogliseri), na svakih sat, dva tokom letnje sezone do ostrva Kapri možete stići hidrogliserom. Povratna karta košta oko 40 evra, a plovidba traje oko 40 minuta. Poslednji hidrogliser sa Kaprija nazad u Napulj kreće oko 19.30 h, te vodite računa da ga ne propustite.

Iz napolitanske luke odakle polaze trajekti (Molo Immacolatella Vecchia), takođe možete stići do Kaprija, po nešto nižoj ceni (od oko 35 evra), uz plovidbu trajektom koja traje 2 sata. Trajekti međutim imaju manji dnevni broj polazaka od hidroglisera, te se prethodno raspitajte za red vožnje.



Pešački spust do mesta Marina Pikola, na južnoj obali ostrva / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Marina Pikola / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved








1 komentar: