2017/12/20

FINSKA / Rovaniemi - U poseti Deda Mrazu...










U poseti Deda Mrazu...


Oblast po imenu Laponija prostire se duž arktičkog polarnog kruga nekoliko severnoevropskih država: Norveške, Švedske, Finske i delom Rusije. Okovana snežnim pokrivačem koji skoro da se ne topi, osim delova Rusije predstavlja najseverniju tačku evropskog kontinenta. Centralni i najposećeniji deo Laponije (Lapland) pripada Finskoj, čiji je gradić Rovaniemi (oko 62.000 stanovnika) ujedno i glavni grad ove oblasti.

U poslednjih par godina, Rovaniemi je doživeo pravi mali turistički bum (oko pola miliona turista godišnje), naročito kada je 8 kilometara od centra grada sazidan Grad Deda Mraza, tematski turistički zabavni park za decu (ali i odrasle), selo u kojem živi Deda Mraz.

Iako je „pravi“ Deda Mraz, grčki paroh Nikola, kasnije proglašen svecem (na engleskom „Santa Claus“, skraćeno od „Saint Nicolas“) živeo u IV veku mestu Mira (Myra - danas Demre, u Turskoj) u Maloj Aziji na obali Mediterana (http://umetnostputovanja.blogspot.rs/2017/02/turska-likijsko-poluostrvo-demre-myra.html), zbog jedne božićne reklame za Coca-Colu iz 30-tih godina XX veka, njegov identitet i sedište preselilo se hiljadama kilometara daleko - na sever Finske. Naime, američki ilustrator skandinavskog porekla Hadon Sandblom (Haddon Sundblom), osmislio je lik Deda Mraza - zaštitnika dece i mornara, za božićnu reklamu osvežavajućeg napitka prema sebi, obukao ga u boje Coca-Cole (crvenu i belu) i smestio u domovinu svog porekla, ne sluteći da će time postati autor jednog od najprepoznatljivijih likova na svetu, ikada. 








Ukoliko odlučite da posetite Selo Deda Mraza u Rovaniemiju, najbolje je da to učinite za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, kada je u selu najživlje. Tokom boravka možete upoznati „pravog“ Deda Mraza (kojeg na laponskom nazivaju Julupuki) i njegovu suprugu Baka Mrazicu (na lokalnom jeziku: Muori), ali i njihove verne pomagače - veliki broj patuljaka, vila i vilenjaka koji svi zajedno učestvuju u pravljenju poklona za decu i pakovanju u šareni papir, pre nego što ih crvenonosi irvas Rudolf, upregnut u saonice ponese ka deci koja su poklone naručila. 

Ukoliko Rudolf ili njegovi drugari nisu suviše zauzeti, po selu se možete provozati saonicama koje vuku. Dodatno, u okviru kompleksa postoji i Farma irvasa i haskija, Park haskija, Muzej električnih sanki, ali i mesto gde ih možete iznajmiti za vožnju. Tu je i nekoliko restorana, mali tržni centar sa velikim izborom različitih suvenira, kao i radnja sa odećom od kože irvasa, galerija sa skulpturama od leda, i drugo. Dodatno, agencija „Unique Lapland“ organizuje „safari ture“ sankama, ture sa irvasima i haskijima, posetu mestima gde možete videti polarnu svetlost, ili delovima gde u ledu možete pecati. 

Ukoliko u Rovaniemiju ostajete nekoliko dana, u ovom idiličnom, snegom pokrivenom selu možete izabrati da prespavate u nekoj od drvenih koliba u Deda Mrazovom selu, ili u pravom pravcatom iglou (Snowman Igloo Hotel) sazidanom od leda i snega. Svaki gost koji odluči da prespava u iglou, umesto klasične posteljine dobiće specijane vreće za spavanje koje održavaju toplotu, a ujutro, posle doručka i sertifikat o tome da je prespavao u iglou na arktičkom, polarnom krugu (Arctic Night Survival Certificate). 










Nema komentara:

Objavi komentar