2015/01/08

IZRAEL / Vitlejem (Bethlehem)

*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovanog teksta o Izraelu, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published article on Israel, protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
 






Crkva Hristovog rođenja 
Najstarija crkva na svetu 


Nedaleko od Rima, 28. oktobra 312. godine na Milvijskom mostu vodila se žestoka bitka za prevlast između careva (tetrarha - suvladara) Konstantina i Maksentija. Nakon višečasovne borbe Maksentijeva vojska je ubedljivo izgubila, a Konstantin postao jedini vladar Rima preselivši prestonicu u Vizantion (kasnije po njemu nazvan - Konstantinopolj, danas Istanbul).

Priča se da je dan pre toga, 27. oktobra usred bela dana marširajući prema mestu predstojeće bitke paganski vladar Konstantin imao viziju - pogledavši u sunce, na nebu je ugledao Hristov monogram "chi-ro" (ХР), ili (prema nekim izvorima) krst, simbol vere koju je već podržavala njegova majka Helena. Uz viziju, čuo je i reči na grčkom jeziku kako mu govore: „Kroz ovaj simbol, pobedićeš!“ Sledećeg dana, Konstantin je svojim vojnicima naredio da pre nego što će krenuti u bitku, prednji deo štitova ofarbaju simbolom - krstom. I pobedio.

Ubeđen da mu je sam (hrišćanski) bog pomogao u poduhvatu, Konstantin je prihvatio hrišćanstvo, u početku izjednačivši veru sa paganskim običajima Rima, te je od ovog momenta moćni Jupiter stajao ravnopravno uz Isusa Hrista. Tek par decenija kasnije, Konstantina je nasledio car Teodosije I koji je hrišćanstvo proglasio - jedinom zvaničnom verom Rimskog carstva i zabranio prethodne, paganske običaje. Za ovo nije bio zaslužan Konstantinov - Milanski edikt, kako mnogi pogrešno veruju.



Crkva Hristovog rođenja - najstarija na svetu, Vitlejem / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Nedugo potom, tragajući za mestima vezanim za život Isusa Hrista u Svetoj zemlji, Konstantinova majka Helena (Jelena) ustanovila je navodno tačno mesto Hristovog rođenja - pećinu u kojoj je desetak kilometara od Jerusalima, na brdu u seocu po imenu Vitlejem (Bethlehem) rođen Sin Božji, i iznad pećine u IV veku podigla - prvu crkvu na svetu.

Pre 1600 godina, ulazak u crkvu zidan je da bude izuzetno nizak. Pravougaoni kameni otvor, terao je putnika namernika da se pokorno sagne pri ulasku u hram božji, a konjanike da siđu sa svojih lađa i ostave ih privezane - ispred crkve.

Danas, unutar jednostavne, jednobrodne kamene crkve poduprte drvenim gredama, neposredno kraj oltara stariji monah prodaje tečnost u minijaturnim flašicama. Sveta vodica stiže na dnevnoj bazi iz reke Jordan, prirodne granice Izraela i Jordana - vode u kojoj je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista. U početku i po pravilu, sve svete vodice u crkvama čitavog sveta bile su iz svete reke Jordan. Kasnije je osmišljeno da ne moraju biti iz Jordana, već bilo koju vodu sveštenik može osveštati i proglasiti - svetom. Na jednom delu toka zelene reke, postoji i navodno mesto gde je Isus kršten, na kojem se i danas upliličavaju moderna krštenja.

Odmah pored oltara, stepenište vodi na nivo ispod prizemnog dela crkve. U nevelikoj prostoriji u kojoj je često prisutan turistički stampedo, ispod mesta nalik kaminu okruženog orijentalnim lampama i kandilom, na podu se nalazi kružno udubljenje širine oko 10 - 15 cm, oivičeno srebrnom „zvezdom“ - prema predanju, tačno mesto na kojem je Isus Hrist rođen.




Crkva Hristovog rođenja, Vitlejem / Photo: Albert Nemeček © All rights reserved




Danas je Crkva Hristovog rođenja u Vitlejemu (The Church of Nativity) obavezno mesto na ruti svih turista kroz Izrael, kojem danas pripada. Možda ćete tokom turističkog ili verskog pohoda u Vitlejem imati prilike da kao mi, vidite protest arapske manjine i njihove zbog štrajka zatvorene radnje, ili da za vašu prijateljicu plavojku (u nedostatku muškh persona kraj nje) mlađani momci od petnaestak, Vama (crnokosoj, koja nekome i zaliči na lokalku) ponude stotinak kamila, tek obilazak Vitlejema doživljaj je sam za sebe!

U Crkvi Hristovg rođenja, već godinama se organizuju proslave najvažnijih hrišćanskih praznika u Svetoj zemlji, naročito Božića, ali i Uskrsa - događaji koje često prenose lokalne, ali i svetske TV stanice.






Nema komentara:

Objavi komentar