2015/10/14

ENGLESKA / Kembridž (Cambridge)*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
 


Svi postovi o ENGLESKOJ:
Veslanje rekom Kem / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Veslanje rekom Kem / Photo: Ivana Dukčević © All rights reservedVerovatno postoji mali broj ljudi koji nikada nisu čuli za prestižni britanski, univerzitetski gradić Kembridž, njegova stara zdanja i program univerziteta prema kojem se odvija nastava u mnogim britanskim školama, ali i onim internacionalnim, širom sveta. Ovo izuzetno simpatično, neveliko mesto, prepuno je predivnih srednjovekovnih univerziteta - njih čak 31, okruženo negovanim zelenim travnjacima, kako u dvorištima univerzitetskih kompleksa, tako i kraj pastoralnih obala reke Kem (Cam). Kembridž se nalazi oko 100 km severno od Londona, i do njega stižete nakon oko 1,5 sata vožnje.

Rekom Kem, tokom letnjeg perioda u svako doba dana plove dugački, plitki čamci kojima se „upravlja“ štapovima, a koji se odbijaju o dno reke (na engleskom „punting“). Najčešće ih voze studenti, kojima cilj da im se čamci što više približe i sudare, ali i mnogobrojni turisti. Po ceni od ukupno £ 12 - 15 (oko 20 evra), osim čamca možete iznajmiti i „vozača“. Vožnja rekom Kem donekle podseća na vožnju Kanalom Grande u Veneciji, ali u manje pompeznom maniru i po nižim cenama.
 
Pre par vekova, omiljena hrana studenata Kembridža (i ne samo Kembridža) bilo je pečenje od labuda, večitih stanovnika okoline reke Kem, ali i na primer Temze, u Londonu. Međutim, pre oko 500 godina kraljevskim dekretom „Act on Swans“ ("Zakon o labudovima", iz 1482. godine), na nivou čitave zemlje labud je postao životinja pod zaštitom Krune i postepeno prestao da se koristi u ishrani.Studentska trpezarija Triniti koledža / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Triniti koledž / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
U samom gradiću Kembridžu, osim turista, na trotoaru se tiskaju i mnogobrojni „parkinzi“ za bicikle, omiljeno prevozno sredstvo studenata. Postoji priča o tome da budući studenti Kembridža, pošto stignu u grad, a pre nego iznajme smeštaj prvo sebi obezbede - bicikl.


Kembridž je najlakše obići pešice, a za detaljiniji obilazak dovoljno je par sati. Posetioci se obično prvo upute ka najpoznatijem koledžu u gradu (iz 1441), velikom Kraljevom koledžu - King’s College (King's College of Our Lady and St. Nicholas ili - King’s Parade), sa čuvenom, velikom raskošnom Kapelom Kraljevog koledža - King’s College Chapel. Iako su slične crkvama, kapele engleskih koledža razlikuju se od njih po tome što na vrhu - nemaju zvonik.Kraljev koledž i kapela / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kapela Kraljevog koledža / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kapela Kraljevog koledža / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Ako imate dovoljno vremena, po ceni karte od nekoliko funti možete obići još nekoliko poznatih koledža: Kraljičin koledž - Queen’s College (Silver Street), Hristov koledž - Christ’s College (St. Andrew’s Street), Korpus Kristi koledž (tj. "Telo Hristovo") - Corpus Cristi College i Triniti - Trinity College (Trinity Lane) najveći koledž u gradu, podignut 1546. godine koji je osnovao kralj Henri VIII

Na kraju obilaska Kembridža (ili na početku), možete se popeti se na vrh zvonika Univerzitetske crkve Svete Marije, Great St. Mary’s - The University Church sa koje se pružaju predivni pogledi na čitav gradić, naročito na gradsku pijacu na trgu i šarene prugaste perde na tezgama, u samom podnožju crkve.


          
Sa vrha Univerzitetske crkve Svete Marije / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Veslanje rekom Kem / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


Tik uz obalu reke, u ulici Silver Street nalazi se izuzetno popularan restoran-pab „The Anchor“ ("Sidro"), u kojem možete popiti piće ili ručati. Nalik lancu restorana „Hard Rock Cafe“, obroci su odlični i izdašni.


Među Englezima, Kembridž spada u jedno od najpoželjnijih mesta za stanovanje. Shodno tome, cena kvadratnog metra stambenog prostora je prilično visoka, uz veoma dobre uslove za svakodnevni život, ali i kupovinu. Interesantno je da obično subotom, mnogi stanovnici ovog dela Engleske dolaze u Kembridž isključivo - u šoping.Svi postovi o ENGLESKOJ:

Kembridž / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Nema komentara:

Objavi komentar