2018/09/07

Engleska / London - Muzej Šerloka Holmsa


*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.



Svi postovi o ENGLESKOJ:










Muzej Šerloka Holmsa

Sherlock Holmes Museum





Londonski policajac "bobi", ispred ulaza u Muzej Šerloka Holmsa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Tabla ispred ulaza u Muzeju Šerloka Holmsa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Dnevna soba u Muzeju Šerloka Holmsa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Prema pisanju Ser Artura Konana Dojla (Sir Arthur Conan Doyle), autora koji je osmislio čuveni lik londonskog detektiva Šerlok Holms i njegov prijatelj Doktor Votson (Doctor John Watson), živeli su između 1881 – 1904. u Londonu, u ulici Bejker na broju 221 B. Baš na ovom mestu, na prvom spratu danas se nalazi dnevna soba poznatog detektiva sa nameštajem i predmetima iz tog perioda.



Osim nje, turistima je na raspolaganju za razgledanje i ostatak kuće, sa prizemljem i poslednjim spratom, gde možete videti Holmsovu i Votsonovu spavaću sobu, novine i knjige koje su čitali, odeću i obuću, zbirku lupa, lula i drugih upotrebnih predmeta, kao i nekoliko voštanih figura detektiva, doktora Votsona i nekoliko kriminalaca iz najčuvenijih serijala o slavnom detektivu. Za dodatne informacije, na svakom spratu uvek su vam na usluzi „domaćice“ kuće, obučene kao nekada Holmsova kućepaziteljka gospođa Hadson (Mrs. Hudson).

.
Dok čekate u redu za ulaz u kuću-muzej, ispred ulaza se možete slikati sa londonskim policajcem „bobijem“, koji će vam za tu priliku ponuditi da fotografiju upotpunite šeširima Holmsa i Votsona, kao i Holmsovom lulom.Odmah pored ulaza u kuću nalazi se predivno uređena prodavnica suvenira, u kojoj možete kupiti neku sitnicu u stilu čuvenog detektiva: tablu sa znakom ulice ili kuće, hemijsku čiji gornji deo izgleda kao injekcija kojom je upravo izvađena krv, lupe, lule, knjige, društvene igre, razglednice sa njegovim likom, i drugo.



Muzej Šerloka Holmsa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Kolekcija Holmsovih lula u Muzeju Šerloka Holmsa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Voštane figure Votsona i Holmsa u Muzeju Šerloka Holmsa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Voštane figureiz serijala u Muzeju Šerloka Holmsa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Zbog posebnih istorijskih i arhitektonskih vrednosti, kuća Šerloka Holmsa danas je pod zaštitom države, dok je unutrašnjost kuće zadržala svoj viktorijanski stil iz vremena čuvenog pisca.


Interesantno je da je van granica Engleske, čuveni Skotland jard (Scotland Yard) proslavio upravo pisac Artur Konan Dojl u svojim pričama o avanturama detektiva Šerloka Holmsa. Kasnije, isto će učiniti i Agata Kristi, kroz krimi-romane o naturalizovanom Belgijancu, detektivu Herkulu Poarou. Svi oni, u svojim „slučajevima“, sarađivali su sa inspektorima Skotland jarda


INFO
221B, Baker Street / Metro stanica Baker Street (Circle, Bakerloo, Metropolitan, Hammersmith & City, Jubilee) /  Svakodnevno, 9.30 – 18 h / Odrasli: £ 6, deca do 16 godina starosti: £ 4 / www.sherlock-holmes.co.uk




Suvenirnica u Muzeju Šerloka Holmsa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Suvenirnica u Muzeju Šerloka Holmsa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Suvenirnica u Muzeju Šerloka Holmsa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Suvenirnica u Muzeju Šerloka Holmsa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Beatles Store

It’s Only Rock’n’Roll Memorabilia Store





Dok stojite u redu za Muzej Šerloka Holmsa, u susednoj zgradi primetićete izlog u kojem svi izloženi eksponati imaju obeležje čuvene pop-rok grupe iz 60-tih i 70-tih godina XX veka – Bitlsa: Beatles Store.

.
U ovoj oficijelnoj radnji stvari koje se tiču čuvene britanske „četvorke“, možete naći veliki izbor odeće i suvenira sa likovima ili logom Bitlsa: majice, dukserice, priveske, čaše, bubnjarske palice, hemijske olovke, satove, lampe, kišobrane,... ali i (za prave kolekcionare i one debljeg novčanika) - originalne fotografije sa njihovim autogramom.

.
Tačno preko puta, nalazi se još jedna radnja sa odećom i suvenirima koje evociraju uspomene na ostale legende rock’n’roll muzike - It’s Only Rock’n’Roll Memorabilia Store. U prodavnici koja ima isto radno vreme kao i radnja Bitlsa, izaberite neku od majica, postera, japanki, patika, šolja, bedževa, „zlatnih ploča“ i slično, sa likovima ili logom: Pink Floyd, The Who, Sex Pistols, Led Zeppelin, Iron Maiden, Rolling Stones, Queen, Police, Nirvana i drugih. Društvena igra „Monopoly“ sa likovima članova grupe AC/DC, na primer, možda će uveseliti nekog vernog obožavatelja (230 Baker Street,  www.itsonlyrocknrolllondon.co.uk).


Beatles Store INFO
231 / 233 Baker Street. Metro stanica Baker Street (Circle, Bakerloo, Metropolitan, Hammersmith & City, Jubilee) / Svakodnevno, 10 – 18.30 h / CENE: majice od oko £ 20, dukserice od oko £ 30 / www.beatlesstorelondon.co.uk




London Beatles Store / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

London Beatles Store / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved







Nema komentara:

Objavi komentar