2017/09/30

ENGLESKA / London: Ulični bazari - Covent Garden / Camden Market / Portobello Road

*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.




Svi postovi o ENGLESKOJ:







Ulični bazari Londona


Otvorena pijaca Portobello Road / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Camden market / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Covent Garden / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Camden Market - Odenite se kao dama iz prohujalih vremena! / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved








London je jedan od onih gradova u kojima možete pronaći izuzetno raznosvrsnu ponudu raznolike robe, suvenira, odeće i obuće, ali i mesto izuzetno interesantnih pijaca - bazara sa tematskim radnjama i antikvarnicama. Za ljubitelje neobičnih suvenira i neformalnog odevanja, u gradu postoji nekoliko dobrih mesta u kojima možete provesti sate u razgledanju ili kupovini. 

Najveći i najčuveniji bazari - pijace Londona su:
- Kovent garden (Covent Garden)
- Kamden market (Camden Market)
- Portobelo (Portobello Road Market)





"Čarli Čaplin", Portobello Road / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Portobello Road, radnja dekorisana sa na stotine starih šivaćih mašina / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved








Covent Garden  (Kovent garden) i pozorišna četvrt


Kada je reč o pozorišnom životu grada, jedan od najpoznatijih kvartova Londona je Kovent garden. U kvartu se nalazi dvadesetak teatarskih scena u kojima se prikazuje sve – počev od drame, komedija i tragedija, sve do opere i baleta. Najpoznatija pozorišta su: Cambridge Theatre, Palace Theatre, Lyceum Theatre, Theatre Royal Drury Lane, Savoy Theatre, Duke of York’s Theatre, Noel Coward Theatre, Fortune Theatre, itd.

            U središtu kvarta nalazi se plato i na njemu interesantna zgrada pijace sa dva duga prolaza i „suterenskim“ delom. U prolazima su smeštene radnje sa slatkišima, suvenirima, specifičnom garderobom, ali i restorani.

Ipak, ovaj deo grada je najpoznatiji po kvalitetnim predstavama uličnih zabavljača, koji su se za svoje tačke poprilično spremali. Veliki deo publike ovde dolazi kako bi ih posmatrao na ulici ili sa gornjeg „balkona“ zgrade pijace.





Covent Garden, maskota za vreme Olimpijskih igara u Londonu, avgust 2012 / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Covent Garden, ulični zabavljači / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Covent Garden / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





            U jednom delu platoa nalazi se izuzetno interesantan Muzej londoskog gradskog prevoza - London Transport Museum (www.ltmuseum.co.uk / svakodnevno osim utorkom: 10 - 18 h, petkom: 11 - 18 h / odrasli £ 13,50; deca do 16 godina - besplatno), u kojem možete pogledati istorijat prevoza u Londonu, sa maketama izgradnje metroa, unutrašnjošću prvih vagona - kabina, starim fotografijama prvih autobusa na sprat i taksija, izloženim originalima starih autobusa, itd (u neposrednoj blizini muzeja nalazi se menjačnica sa prilično povoljnim kursom evra, u odnosu na britansku funtu).

Ako volite da ste u centru zbivanja, najbolje vreme za posetu Kovent gardenu je kasno popodne kada većina Londonaca ovde dolazi u šetnju. Imajte na umu da je u to vreme i iz sličnih razloga, najbliža stanica metroa - Covent Garden, izuzetno opterećena. 

INFO: Metro stanica: Covent Garden (Piccadilly Line) / Ukoliko odlučite da veče provedete u nekom od londonskih pozorišta, informacije o predstavama možete pogledati i rezervacije izvršiti na: www.visitlondon.com






Covent Garden - London Transport Museum / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Covent Garden / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Punch & Judy Show 

U okviru Kovent gardena, pre oko 350 godina nastao je prvi, engleski ulični lutkarski teatar – "Panč end Džudi šou". Kao u italijanskoj „Komediji del Arte“, ili turskom „Karađozu“, i ovde je reč o tipskom pozorištu, ali lutkarskom, u kojem se koriste lutke tipa „ginjol“ (koje se navlače na ruku, kao rukavice). U pitanju su dogodovštine bračnog para – gospodina Panča i njegove gospođe Džudi, koje obično „tumači“ jedan čovek (svaka lutka na po jednoj ruci), nazvan „pančmen“ ili „profesor“.

Engleski „Panč end Džudi“ ima koren u već pomenutoj, italijanskoj Komediji del Arte, a sam lik Panča proizašao je iz lika napolitanske Pulčinele, koja je postala muški lik - Pulčinelo, tj. Panč. Prvu predstavu ovog tipa, u Kovent gardenu je izveo italijanski lutkar Gimonde, 1662. godine, ali sa lutkama – marionetama (koje „vise“ o koncu i vode se odozgo). Tek u XVIII veku, pod francuskim uticajem, teatar „Panč end Džudi“ prelazi u formu „ginjola“.

 



Covent Garden / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Camden Market  (Pijaca Kamden)

Za one koji od šopinga očekuju nešto više od uobičajenih radnji u ulicama Oksford i Ridžent, u severnom delu Londona nalazi se Kamden market. Spada u red najposećenijih londonskih atrakcija, naročito tokom vikenda kada u šopingu, na piću ili u nekom od restorana možete provesti dobar deo dana.

Sve je počelo godine 1790, kada je vojvoda od Kamdena (Earl of Camden) naredio rekonstrukciju ovog dela Londona, u to vreme dalekog predgrađa na putu za Hempsted (Hampstead). O ovome svedoči i naziv jednog od pabova u Kemdenu - „The World’s End“ („Kraj sveta“).

Tokom 1870-tih, jedan od mnogobrojnih potoka koji je hrlio ka Temzi stavljen je pod kontrolu izgradnjom rečnog kanala (Regent’s Canal), koji se i danas nalazi u blizini jedne od zgrada pijace, bivšeg skladišta – Kamden Lok (Camden Lock). Izgradnjom kanala, u okolini su otvoreni haustori za robu koja je stizala vodenim putem, štale za konje, te Kamden polako postaje mesto ulične pijace. Početkom XX veka, prevoz robe vodenim putem postaje skup, pa nakon kratkog uspona ovaj kraj ponovo pada u zaborav.





Camden Market - Camden Lock / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Camden Market / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved







            Do 1970-tih, predeo oko pijace Kamden bio je prilično zapušten, a haustori zatvoreni i ostavljeni zubu vremena. A onda je troje preduzimljivih ljudi predložilo preduzeću za održavanje kanala da im ustupi nekoliko okolnih haustora i dozvoli da preurede prostor oko kanala (izgrađen je i most - Camden Lock Bridge), sa idejom da na ovom mestu otvore uličnu pijacu u kojoj bi se prodavao zanimljiv nakit, odeća i slično.



Vremenom, pijaca je postala izuzetno popularna, te u njoj osim nakita i odeće danas možete kupiti i druge upotrebne predmete, suvenire, a u pauzi jesti s’nogu u nekom od odličnih ulčnih „take away“ restorana svih mogućih kuhinja na svetu koje možete da zamislite (kineska, japanska, libanska, turska, vijetnamska, tajlandska, itd). Mnogi zakupci tezgi i prostora u bivšim haustorima, danas dolaze iz najrazličitijih krajeva sveta, te je i roba koju možete pazariti izuzetno raznolika. Takođe, danas se unutar nekih od bivših, zaboravljenih haustora već neko vreme nalaze prostrani, luksuzni i moderno uređeni stanovi-apartmani, sa pogledom na Ridžent kanal.

Sve do 1980-tih, pijaca je praktično bila otvorena samo vikendom, ali je sve veća posećenost uslovila da počne da radi i ostalim danima u nedelji. Kamden market poslužio je i kao scenografija više filmova, popularisan od strane rock i pop grupa (Maddness, Oasis), ali i mnogo ranije, u romanima Džordža Orvela (George Orwell), Meri Šeli (Mary Shelley) i Čarlsa Dikensa (Charles Dickens).

Delovi Kamden marketa su: Camden Lock Village, Market Hall enquiries, Camden Lock Market, Buck Street Market (odeća), Camden Stables Market, Inverness Street Market, itd. U neposrednoj okolini pijace nalaze se barovi i klubovi sa alternativnom muzikom (Underworld, Lockside Lounge), džezom (Jazz Cafe), kao i restoran u kojem nastupaju žongleri (Dingwalls).  



Camden Market / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Camden Market / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Camden Market, štandovi sa internacionalnom kuhinjom / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





U okolini...


Nedaleko od Kamden marketa nalazi se park Primrose Hill (Brdo Primrouz), po mnogima jedan od najlepših vidikovaca u Londonu, sa kojeg – kao sa usamljenog, zelenog ostrva usred gradske vreve možete posmatrati najveći deo grada i nekoliko predgrađa. Tokom letnjih meseci, jedan deo obronka brda često postaje mesto piknika londonskih familija, posebno jer se u blizini nalazi i londonski ZOO vrt.

Na pet minuta pešice od pijace Kamden, odsečeno kanalom i prugom od gradske gužve nalazi se naselje kao iz prošlih vremena - Regents Park Village. Predeo između Kamdena i ovog dela grada postao je popularan među nekim poznatim ličnostima koje su u njemu kupile kuće i doselile se.



INFO: Metro stanica Camden Town (Northern Line). Autobusi: 24, 27, 29, 31, 88, 168, 214, 253, 274 / www.camdenlock.net / www.camden-market.org / Radno vreme: svakodnevno: 10 - 18 h (najživlje je vikendom).








Otvorena pijaca Camden Market / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved









Portobello Road  (Pijaca Portobelo) 

Portobelo čini dugačka ulica u zapadnom delu Londona, u kraju Notting Hill, koja je velikim delom pešačka zona. Osim raznovrsne robe, Portobelo je i najveći bazar antikviteta na svetu. Priča se da su još 1870-tih, u ovom delu Londona bile postavljene prve ulične tezge. Sama ulica nastala je krajem XVIII veka, kada je rasformirana i napuštena farma po imenu Puerto Bello, po kojoj je i kasnije formirana ulica dobila naziv (ime potiče od mesta Puertobello u Panami, poznatom po pomorskoj bici i pobedi britanskog admirala Vernona).

Radnje sa vojnom odećom, škotske suknje za muškarce, srebrnina iz doba kraljice Viktorije, ulični štandovi za promenu deviza i kazani u kojima se spravlja afrička verzija brze hrane... sve ovo i još mnogo toga čini jednu od najpoznatijih uličnih pijaca na svetu – Pijacu Portobelo, na egleskom: Portobello Road ili Portobello Market. Nalazi se u zapadnom delu šireg centra Londona i proteže duž 3 kilometra duge, istoimene ulice – Portobello Road. Popularna je kako među lokalcima, tako i među mnogobrojnim strancima i na izvestan način (iako ne vidljiv), podeljena na delove.







Portobello Road / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Otvorena pijaca Portobello Road / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Otvorena pijaca Portobello Road / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






            Jedan deo ulice Portobelo (između Chepstow Villas i ulice Elgin Crescent), poznat je po najvećem broju tezgi sa antikvitetima: čuvena engleska srebrnina – posuđe i escajg (počev od vladavine kraljice Viktorije, do početka Drugog svetskog rata), stari fotoaparati (muzejski primerci), oprema za tenis, ragbi, kriket i boks s kraja XIX i početka XX veka, keramičke posude, ordenje, olovni vojnici, itd. Osim tezgi, u ovom delu nalaze se i radnje sa antikvitetima, u kojima kako tvrde prodavci, možete pronaći predmete počev od vladavine Rimske imperije na tlu Britanije, pa sve do sredine XX veka.



            U jednom delu ulice (od Elgin Crescent do Talbot Road), nalaze se tezge sa klasičnom pijacom – voćem i povrćem. Ovaj deo ulice poznat je i po tome što je poslužio kao scenografija u filmu „Notting Hill“, u kojem su glumili Džulija Roberts i Hju Grant. Između ulica Talbot Road i The Westway, na tezgama i u radnjama prodaje se nova roba, sitnice – sve i svašta, od čarapa do baterija. 



U delu od ulice Westway do Goldbourne Road nalaze se tezge buvlje pijace: polovna odeća, nakit, knjige i muzika. Za najbolji izbor i najniže cene, na buvljak dođite u petak ili u subotu. U delu oko ulice Westway, nalaze se radnje samostalnih dizajnera sa odećom koja se specifičnim dizajnom razlikuje od klasičnih odevnih predmeta - London već poslovično važi za mesto avantgardnih modnih kreatora!


Osim šopinga, u ulici Portobelo možete probati brzu hranu - slanu, slatku ili kiselu, koju u kazanima, pod perdama za vas pripremaju „ugostitelji“ iz svih krajeva sveta, popiti kafu u nekoj od kafeterija, ili promeniti devize na jednoj od nekoliko uličnih tezgi (kurs je najčešće bolji od onih u zvaničnim menjačnicama).





Portobello Road / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Otvorena pijaca Portobello Road - vreme za užinu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Portobello Road / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Engleska srebrnina (English Silverware)
 

Svaki komad srebrnine, naročito one najzastupljenije - iz viktorijanske Engleske XIX i s početka XX veka, trebalo bi da na dnu obavezno ima ugraviran žig (kombinacija slova i brojeva, ponekad slika). Postoje internet stranice na kojima možete dešifrovati svaki od njih, počev od firme koja je srebrninu izradila, u kom gradu, sve do godine kada je napravljena. Tipični predmeti od srebrne oplate koje možete kupiti na pijaci Portobelo, uglavnom su posude za: čaj, šećer, mleko za čaj i drugi mali bokali, ali i escajg, svećnjaci, poslužavnici, i slično. Za kolekcionare i one koji unapred žele da saznaju koji komadi su na ceni, postoje web stranice: www.silvercollection.it/englishsilverhallmarks.html. Na njima ćete pronaći sve kombinacije žigova, počev od srebrnine još iz XVI veka. Na ovim web stranicama, osim po godinama srebrnina je podeljena i prema nameni.



INFO: Portobello Road / Desetak minuta peške od severozapadnog ćoška Hajd parka / Metro stanica: Notting Hill Gate (Central, Circle, District Line), autobusi: 7, 12, 23, 27, 28, 31, 52, 70, 328 / Radno vreme: ponedeljak -  sreda 9 - 18 h, četvrtkom 9 - 13 h, petkom 9 - 19 h subotom 9 - 19 h, nedeljom: 11 - 16 h. Najveća gužva je petkom i vikendom, naročito subotom, kada su otvorene sve radnje, radi berza antikviteta i buvlja pijaca / www.portobellomarket.org
  



Portobello Road, engleska srebrnina / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Nema komentara:

Objavi komentar