2014/10/19

GRČKA / ostrvo Kastellorizo (Megisti)



* Tekst i fotografije na blogu, zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011, i deo su publikovanog teksta o Kastelorizu u knjizi o Turskoj (ISBN 978-86-7722-422-6).

*The text and photographs on the blog are parts of the published article on Kastellorizo in the book on Turkey (ISBN 978-86-7722-422-6), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

 





Svi postovi o GRČKOJ:


 









Kastellorizo, 
najudaljenije grčko ostrvo...



Kastellorizo / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

  


Nepuna 3 km od najlepšeg dela turske obale - juga Likijskog poluostrva, 7 km udaljeno od turskog gradića Kaša nalazi se malo, najudaljenije grčko ostrvo od grčkog kopna - Kastelorizo (Kastellorizo, od italij. Kastelrosso - „Crvena tvrđava“). Iako ga i sami Grci često nazivaju njegovim italijanskim imenom (zbog toga što je u novijoj istoriji bilo u posedu Italije), na grčkom se ostrvo naziva Megisti, a na turskom Meis. Kućice u beloj i pastelnim bojama nalik minjonima, sa trouglastim krovovima, jedne iznad drugih tiskaju se pretežno na levoj obali brda, u dubokoj uvali, dok šarene, drvene barke nehajno plutaju  nešto dalje od turističkih brodova nadomak doka, po nebesko plavom moru, na blještavo belom julskom suncu...

Kastelorizo, najudaljenije ostrvo Dodekaneza turisti mahom posećuju iz obližnje Turske. Interesantno je da ostrvo nema carinsku službu, te se izlet iz Kaša zvanično ne smatra ulaskom na teritoriju druge države, tj. Grčke, iako će vam pasoš biti potreban. Ukoliko ste u Kašu, ne propustite da odete na najposećeniji poludnevni izlet u susednu Grčku, za koji se svakodnevno odlučuje veliki broj znatiželjnih turista.




Kastellorizo / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kastellorizo (i Turska, u pozadini) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


Vazdušnom linijom, Kastelorizo je oko 600 km udaljeno od Atine. Površine 9,2 km2, sa populacijom od oko 280 stanovnika, ima redovnu liniju sa atinskom lukom Pirej samo jednom nedeljno (trajekt koji pristaje na gotovo svakom ostrvu uz put, od Atine do Kasteloriza plovi oko 24 sata). Do njega možete stići i sa Rodosa (oko 130 km), ili avionom iz Atine. U začetku civilne avijacije hidroaviona na globalnom nivou, Kastelorizo je bio veoma popularna usputna lokacija na koje su ovi avioni sletali po gorivo. Lokalni aerodrom bio je "negde između" Evrope i Afrike, pogodan za letove ka dalekim destinacijama. Putnici bi obično na Kastelorizo sletali u kasno popodne, prespavali u jedinom, malom mestu i ujutro nastavljali let.

Kuriozitet ovog ostrva je i to da na njemu uopšte nema pijaće vode. Nešto manje od 300 stanovnika, jednom nedeljno vodom snabdeva veliki trajekt sa cisternom (za narednih 7 dana), koji stiže iz atinske luke Pirej. Kastelorizo spada u jedno od nekoliko grčkih ostrva smeštenih tik uz tursku obalu, čiji su stanovnici nekada bili lovci na sunđere. Arhitektura ostrvskih kuća veoma je zanimljiva i drugačija od onih klasičnih, belih, kikladskih, na koje ste možda navikli. 



Kastellorizo / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kastellorizo / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
 



Godine 1991. ostrvo Kastelorizo širom sveta je postalo poznato kada je u jedinom mestu na ostrvu snimljen “Mediterraneo”. Naredne godine, romantičan italijanski film reditelja Gabriele Salvatoresa, u Los Anđelesu na dodeli Oskara dobio je nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja. Prepun pomešanih emocija, film ne samo da opisuje sredozemne narode i sličnosti njihovih mentaliteta ("Mia faccia, mia razza!"), već i na veoma topao i neposredan način otkriva čari samog Mediterana. 



Kastellorizo, u kafani "Kod Marije", scenografiji filma "Mediterraneo"
Kastellorizo, treća, plava kuća s desna - scenografija filma "Mediterraneo" (kuća Vasilise) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kastellorizo, scenografija filma "Mediterraneo" / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kastellorizo / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Tokom letnjih meseci u dubokoj uvali, jedino mestašce na ostrvu danas je poprište velikog broja stranih turista koji ovde svakodnevno dolaze na jednodnevni izlet brodom iz Turske, većina njih u potrazi za magičnim mestima na kojima je film „Mediterraneo“ sniman.

U jugoistočnom delu gradića, na brdu u senci drveća, nalazi se trg sa kafanom i tri crkve. Najmanja i najstarija od njih bila je deo scenografije za film, kao i kafana „Kod Marije“. U unutrašnjem delu kafane, sredovečna Marija zidove je oblepila fotografijama sa snimanja i isečcima iz novina. Ponosno priča o ocu koji je pre četvrt veka tokom snimanja bio desna ruka jednom od glavnih glumaca. 

Dok se u istočnom delu mesta, na rtu nalazi tvrđava i u njoj mali muzej Kasteloriza, u donjem delu, u polukružnoj luci smešteni su slikoviti restorani i kafanice. Cene hrane, pića i smeštaja na Kastelorizu, otprilike su duplo skuplje nego u 7 km udaljenom, turskom Kašu.



Kastellorizo / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kastellorizo (i Turska, u pozadini) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Kastellorizo / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Kaš, u Turskoj:






KAKO STIĆI: Trajektom iz Pireja (Atine) ili sa Rodosa. Iz luke mesta Kaš u Turskoj, brodići (kompanija Meis Express) tokom letnje sezone svakog radnog dana polaze oko 10 h (povratak u 16 h). Plovidba traje oko pola sata.

PASOŠKE FORMALNOSTI: Ako do Kasteloriza dolazite iz Turske, s obzirom da je Kaš zvanična luka Turske, a Kastelorizo nije zvanična ulazna luka Grčke (nema lučke i pasoške kontrole), u policijskoj stanici Kaša Turci će zadržati vaše pasoše tokom jednodnevnog izleta sve dok ne doplovite nazad u Kaš (Tursku).

CENA IZLETA: Iako je zvanična cena povratne brodske karte oko 40 evra, na licu mesta i na dan polaska moći ćete da je dobijete u pola cene (deca do 12 godina starosti najčešće putuju besplatno). Van letnje sezone karte koštaju manje.



Kastellorizo / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Pogled na Kastellorizo iz turskog gradića Kaša (Kaş) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Nema komentara:

Objavi komentar