2017/06/10

JAPAN - Japanski Alpi (Japanese Alps): Takayama, Shirakawa-gō

*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovanog teksta o Japanu, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.
-
*The text and photographs on the blog are parts of the published article on Japan, protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.



UMETNOST PUTOVANJA zahvaljuje se: kompaniji Japan Experience (sa sedištem u Londonu) najvećem svetskom sajtu o putovanju u Japan, Japan Rail (Japanskim železnicama), Nishimuraya Honkan, Kinosaki Onsen (jednom od TOP 10 japanskih onsena), kompaniji Voyagin - vodećem turističkom sajtu za putovanje na Daleki istok, i aviokompaniji Turkish Airlines, koji su marketinški pomogli 17-dnevno putovanje Japanom.


The ART of TRAVEL would like to thank: Japan Experience - the world leading site on traveling to Japan (London office), Japan Rail (Shinkansen bullet trains), Voyagin (the leading web site on traveling to East Asia), Nishimuraya Honkan - one of the TOP 10 Japanese onsen and the Turkish Airlines, for providing the 17-day journey to Japan.





Svi postovi o JAPANU:












Kod poslednjeg samuraja...

Japanski Alpi, vidikovac iznad sela Ogimaći, u oblasti Širakava-go (Shirakawa-go, UNESCO), krajem aprila (u daljini se vidi jedna od tri svete japanske planine - Hoku-san) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Japanski Alpi, hram u selu Ogimaći / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Japanski Alpi, selo Ogimaći, pirinčana polja i kuće u stilu gasshō-zukuri / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Most Nakabaši, Takajama (Takayama) u vreme sakure (cvetanja japanske trešnje) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Japanski Alpi, sa predivnim gradićem Takajamom (Takayama), obližnjim bajkovitim planinskim selima oblasti Širakava-go (Shirakawa-gō, UNESCO) i onim u blizini Gokajame (Gokayama, UNESCO), kao i samurajski dvorac u mestu Matsumoto (UNESCO - jedan od tri najočuvanija u Japanu), ne spadaju u TOP 10 na listi najposećenijih mesta u Japanu i na ostrvu Honšu (Honshu). Razlog tome nije da u oblasti Japanskih Alpa nema šta da se vidi. Naprotiv. Naime, ovaj region nalazi se u centralnom, planinskom delu ostrva Honšu i zahteva skretanje sa uobičajenih turističkih ruta. Uprkos tome, u Takajami i oblasti Širakava-go videli smo izuzetno veliki broj stranih turista, ali među njima najčešće nema ljudi iz Srbije, s obzirom da se u Japan iz ovih krajeva na žalost putuje skoro isključivo preko turističkih agencija koje ovaj deo Japana mahom ne uključuju u posetu. S obzirom na utiske koje smo odavde poneli, pravo je vreme da se to i promeni!


Ukoliko Japanom putujete samostalno, u zavisnosti od toga koliko imate vremena i koliko ste i šta sve planirali da vidite, jedan deo trebalo bi da izdvojite za posetu ovom delu zemlje s obzirom da čak 73 % Japana čine planinski pejzaži

U severozapadnom delu venca Japanskih Alpi, možete otići do Nagana (šinkansen vozom, iz Tokija, ili Kanazave), grada u velikoj dolini između planina, mesta u kojem su održane Zimske olimpijske igre 1998. godine. U neposrednoj blizini, kod mesta Jamanući (Yamanouchi) u šumi se nalazi Park sa "snežnim" majmunima (Jigokudani Nature Park: Svakodnevno, april - oktobar 8.30 - 17 h, novembar - mart: 9 - 16 h,  ¥ 500 - isto je u dinarima), čuven po japanskim "snežnim" makaki majmunima (Japanese macaque) - jedinom majmunskom vrstom na planeti koja živi na ovim meridijanima (toliko severno), a koji se u zimskim mesecima, u šumama prekrivenim snegom kupaju u vrelim mineralnim jezercima vulkanskog porekla. Neke od planinskih banja podignutih na ovim izvorima možete i sami sami posetiti, odsesti u tradicionalnim kućama (ryokan) podignutih kraj njih (Shibu-onsen Hot Springs, na primer).

Ukoliko niste unapred isplanirali, a tokom posete/boravka u Kjotu ili Osaki vam ostane dan "viška", nemate ništa protiv ranog buđenja, kasnog povratka i pola dana provedenih u (čistim i tačnim) japanskim vozovima, evo predloga na koji način možete provesti nekoliko sati u predivnim Japanskim Alpima. U turi koju smo posetili i koju predlažemo za jednodnevni izlet, uključeni su: šinkansen voz od Kjota/Osake do Nagoje, regionalni voz od Nagoje do Japanskih Alpi (gradića Takajame) i dodatno - obilazak istorijskih sela oblasti Širakava-go...



  Pogled iz voza Hida Express, na predele Japanskih Alpi duž reke Hide / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Japanski Alpi, pogled iz voza na seoske kuće i zasade zelenog čaja / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Japanski Alpi, šumarak bambusa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Regionalni voz iz Nagoje za Takajamu - Hida Express, dobio je naziv po predivnoj, rezedo zelenoj planinskoj reci Hidi koja prati najveći deo rute voza kroz šumu, na usponu Japanskih Alpi do Takajame, i važi za jednu od dve najlepše železničke rute u Japanu.

Kada uđete u voz, birajte sedište sa desne strane - ali u smeru kretanja voza, jer je vidik mahom bolji nego sa suprotne. Inače, da se ne zbunite - prvih pola sata vožnje (do prve stanice), voz iz Nagoje kreće se "unazad", da bi se na stanici gradića Gifu okrenuo u smeru kretanja. Interesantno je da ćete tokom vožnje planinskim kanjonom duž reke Hide, sa razglasa u vozu  povremeno čuti snimljeno objašnjenje (na japanskom i na engleskom) o reci Hidi i o tome na šta tokom putovanja na određenoj ruti treba da obrate pažnju.

Desetak minuta pre nego što voz stigne u Takajamu, sa leve strane sa razglasa u vozu će vam obratiti pažnju na drvo japanske trešnje koje se smatra najstarijim u Japanu, proglašeno prirodnim spomenikom od izuzetnog značaja. Pogledom kroz prozor, znaćete koje drvo je u pitanju jer se oko njega skoro uvek nalazi određen broj turista sa fotoaparatima.

U Takajami možete provesti čitav dan, ili odlučiti da tokom jednog dela dana autobusom otputujete (50 min) do sela Ogimaći, u oblasti Širakava-go (UNESCO)...




Japanski Alpi sredinom aprila, oblast Širakava-go (Shirakawa-go, UNESCO) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kuće u stilu gasshō-zukuri sela Ogimaći, oblasti Širakava-go (Shirakawa-go, UNESCO) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Japanski Alpi, najstarije drvo japanske trešnje u Japanu, slikano iz voza nadomak Takajame (Takayama) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


 




INFO
Jednodnevni izlet u Japanske Alpe iz Osake/Kjota...


U 6.27 h, sa centralne stanice u Osaki (Shin-Osaka) polazi šinkansen voz za Tokio (koji nakon 15 minuta staje i u Kjotu) i nakon oko sat vremena stiže u Nagoju (Nagoya) u 7.34 h (ukoliko boravite u Nagoji, možete posetiti muzej Tojote: Toyota Kaikan Museum of Industry and Technology i samurajski dvorac Inuyama Castle, najstariji očuvani u Japanu).

Od pristizanja šinkansen voza iz Osake/Kjota, imate 11 minuta da siđete na jedan od nižih spratova iste centralne železničke stanice u Nagoji, na peron regionalnih vozova i potražite voz - Hida Express. Voz koji polazi u 7.45 h, nakon 2 sata i 20 minuta putovanja (uspona na Japanske Alpe) stiže u veći gradić Takajamu (Takayama), centar čitave oblasti. Iako se nakon iskustva na ogromnim železničkim stanicama Japana, pronalaženje perona druge železnice za samo 11 minuta čini kao nemoguća misija, ovaj period SASVIM je dovoljan za stizanje na željeni voz - proverili smo. Japanski vozovi polaze i stižu tačno u minut, te vodite računa o tome.

Voz Hida Express stiže u Takajamu u 10.16 h. Preko puta železničke, nalazi se Autobuska stanica Takajame, sa koje na svakih pola sata do sat vremena autobusi (Nohi bus) polaze do sela Ogimaći (Ogimachi) dela planinskih sela regije Širakava-go (Shirakawa-gō - UNESCO) i putuju oko 50 minuta. 

Ukoliko sledite ovu satnicu, u Ogimaći stižete malo pre podneva i imate oko tri sata da obiđete selo, da bi oko 15.15 h (ili sat vremena ranije) autobusom krenuli nazad ka Takajami (autobus stiže u 16.05 h). Od 16 h do 18.30 h imate vremena da obiđete i gradić Takajamu (od starog centra do železničke stanice ima oko 15 minuta pešice), jer u 18.46 h morate biti u poslednjem regionalnom vozu koji kreće ka Nagoji, a zatim dalje, šinkansenom ka Kjotu (stiže u 22 h) ili Osaki (stiže u 22.15 h): http://umetnostputovanja.blogspot.rs/2017/05/japan-kako-putovati-japanom-super-brzi.html 

Šinkansen vozovi iz Tokija / Kjota / Osake do Nagoje, kao i regionalni voz Hida Express od Nagoje do Takajame, uključeni su u Japan Rail Pass (JR Pass), propusnicu za putovanje japanskim vozovima (šinkansen vozovi, regionalni, lokalni, nekoliko metro linija u gradovima Japana) koju možete pribaviti online pre odlaska u Japan, najbolje i najlakše preko veb stranica Japan Experience: JR Pass - https://www.japan-rail-pass.com/. Tokom čitavog putovanja od Osake/Kjota do Japanskih Alpa, jedino karta za autobus između Takajame i sela Širakava-go nije uključena u JR Pass propusnicu (povratna košta ¥ 3800 - isto je u dinarima). 

U Takajamu je moguće stići i autobusom iz Tokija (Autobuska stanica Šinđuku), ali putovanje (dnevni ili noćni autobus) traje 5,5 sati i košta oko ¥ 7300 u jedom smeru (povratna karta je oko 120 evra).




Sakura (cvetanje japanske trešnje) kraj rečice u Takajami (Takayama) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Japanski Alpi, centralna trgovačka ulica starog dela Takajame / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Takajama (Takayama) 
je mesto u kojem se 14. i 15 aprila održava jedan tri najčuvenija tradicionalna festivala u Japanu: Takayama Matsuri (takođe 9. i 10. oktobra, ali ne u tom obimu). Procesija koja sa dekorisanim pokretnim postoljima šinto-bidističkog božanstva (koje se jednom godišnje iznosi iz hrama - mikoshi), drvenim lutkama i učesnicima obučenim u tradicionalnu odeću prelazi preko slikovitog crvenog mosta Nakabaši (Nakabashi) na reci Mijagavi (Miyagawa) u centralnom delu Takajame, jedan je od najfotografisanijih od svih japanskih festivala. Deo festivala dešava se i u večernjim časovima kada se duž reke spušta splav sa svetilištem iz hrama, okićeni tradicionalni predmeti i lampioni.

Ukoliko ste u Japan došli u proleće, ali ste propustili cvetanje trešnjinog cveta (najčešće u periodu od 20. marta do 20. aprila, u zavisnosti od dela ostrva Honšu), u Takajami ćete možda biti bolje sreće. Cvetanje u Japanskim Alpima dešava se skoro dve nedelje kasnije nego u ravnici, i zadržava skoro do početka maja. Većina turista koja u Takajamu nije stigla kako bi posmatrala čuveni festival, u kasno popodne dođe na crveni most Nakabaši kraj kojeg se nalazi veliko drvo japanske trešnje. Svetlo rozikasta krošnja, crveni most nad rekom i drvene kućice čija se pročelja nadvijaju nad rekom, jedna je od klasičnih fotografija Takajame koju svi žele. Pored mosta, nalazi se i stanica rikši, te se po ceni od nekoliko desetina evra možete provozati kroz najstariji deo grada.

Uz Kjoto (Kyoto) i Kanazavu (Kanazawa), oba u relativno neposrednoj blizini - u istom delu Japana, Takajama spada u jedan od najočuvanijih starih gradića u zemlji. Šetajući ulicom paralelnom sa rekom, u Takajami možete videti kako je izgledala trgovačka zona starog Japana, kupiti predivne, raznovrsne suvenire i probati ukusnu, zdravu japansku "brzu hranu" mahom nalik ražnjićima na koje se stavljaju svakolike vrste morskih plodova, povrća, mesa itd.




Most Nakabaši, Takajama (Takayama) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Takajama (Takayama), objašnjenje o plutajućem hramu za vreme čuvenog festivala Takayama Matsuri / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Takajama, iznajmljivanje rikši / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Takajama, trgovačka ulica starog dela grada / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Širakava-go (Shirakawa-gō) / selo Ogimaći (Ogimachi)

Sa autobuske stanice u Takajami, autobus putuje 50 minuta do sela u dolini Širakava-go, novom magistralom koja nosi naziv i "Put sa tri zvezdice". Kompletno završena pre samo par godina, ruta koja prolazi kroz Takajamu, Širakava-go i završava u Kanazavi važi za jednu od "najčuvanijih tajni Japana" kada je reč o prirodnim lepotama u kombinaciji sa japanskom tradicionalnom arhitekturom. Kuriozitet rute je da na čitavom rastojanju deonice između Takajame i sela Ogimaći (Širakava-go) čak 70 % puta čine tuneli, od kojih je poslednji - Hida tunel dug 10 km i 710 m (izgrađen 2008), jedan od 20 najdužih drumskih tunela na svetu i treći po dužini u Japanu. 

Širakava-go (Shirakawa-gō), seoski region prethodno znan i kao Shirakawa-mura, naziv je za grupu planinskih sela u oblasti Gifu koja su zajedno sa selima u obližnjem regionu Gokajama (Gokayama) 1995. godine proglašena delom UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Sela su najpoznatija po drvenim kućama starim i do 250 godina, jedinstvene arhitekture koja na japanskom nosi naziv gasshō-zukuri ("spojene ruke u molitvi"), jer su njihovi krovovi od stišnjene slame nalik rukama sklopljenim u molitvi. Jedan od razloga ovog oblika je da se veliki sneg koji je u ovom delu Japana čest tokom zime (u nekim delovima ga ima i do kraja maja), ne zadržava na krovu. Interesantno je da je sam krov sa ostatkom kuće povezan samo kanapom i bambusovim trakama, bez upotrebe i jednog eksera. U najvišem delu kuće, u potkrovlju, seljani su držali čaure svilenih buba (u selu osim trešnjinog cveta ima i drveća duda). 




Selo Ogimaći, popravka krova kuće sagrađene u stilu gasshō-zukuri, oblast Širakava-go (Shirakawa-go, UNESCO) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Selo Ogimaći i pirinčana polja / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
U potkrovlju kuće sazidane u stilu gasshō-zukuri sela Ogimaći, vidi se kako je krovna konstrukcija "povezana" sa kućom / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
U potkrovlju kuće sela Ogimaći, u kutiji sa lišćem duda gajili su svilene bube koje se samo tim lišćem hrane (vide se bele čaure buba) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






S obzirom da svakog dana (osim možda tokom najhladnijih zimskih meseci) selo zaštićenih drvenih kuća poseti veliki broj turista, u Ogimaćiju je zbog opasnosti od požara pušenje potpuno zabranjeno. U stvari, na velikom platou u selu postoji mesto gde je pušenje jedino dozvoljeno. Ako ste u prilici da selo posetite u oktobru, na dan kada se u njemu održava čuvena jednodnevna vatrogasna vežba, bićete svedoci jednog od najlepših pastoralnih, seoskih prizora.

Naime, kraj svake kuće nalazi se deo nalik bunaru, iz kojeg se tokom ove vežbe u vis izbacuju visoki mlazevi vode, koji u kombinaciji sa predivnim kućama i pirinčanim poljima u dubokoj vodi u kojima se kuće često ogledaju, čine prizor za pamćenje. Na izvestan način i ako zažmurite i zamislite da turista nema, sela oblasti Širakava-go asociraju na kadrove iz holivudskog filma "Poslednji samuraj" sa Kenom Vatanabeom (Ken Watanabe) i Tomom Kruzom (Tom Cruise) u glavnim ulogama (iako je u stvari, najveći deo filma snimljen na Novom Zelandu).

Danas u selu Ogimaći živi tek tridesetak porodica. Kuće u kojima niko ne živi pretvorene su u male muzeje, u koje možete ući i videti kako je izgledao život ruralnog Japana u poslednjih par vekova. Takođe, neki vlasnici pretvorili su delove svojih kuća u pansione za turiste (minshuku), u kojima možete prenoćiti i iskusiti čari japanskog seoskog turizma. U selu postoji i nekoliko seoskih šinto-budističkih hramova, od kojih su najpoznatiji Hachiman Shrine i Rika Furude





Selo Ogimaći / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
  Prizemni deo seoske kuće sela Ogimaći, sa drvenim kliznim vratima i pirinčanim papirom, kao i tatami prostirkama od bambusa
Selo Ogimaći... u jezercima kraj kuća gajene su zlatne ribice i dekorativni šarani, koji su u hladnim snežnim mesecima ponekad završavali na trpezi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Selo Ogimaći, kraj svake kuće nalazi se mini-bunar sa crevom, čijim se aktiviranjem gasi požar / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Na kraju (ili na početku) posete, krenuvši od autobuske stanice, blizu ulaza u selo uđite u minibus koji će vas nakon par minuta vožnje (po ceni od ¥ 200) odvesti na vrh brda iznad sela. Na obronku brda nalazi se čuveni vidikovac, sa kojeg se pogled pruža ne samo na selo u dubokoj dolini i tirkiznu planinsku reku, već i na udaljene planinske vrhove koji se krajem aprila još uvek bele od snega. Gledajući mapu, prilično sam sigurna da se sa vidikovca u daljini, na oko 15-ak kilometara udaljenosti vidi i jedna od tri svete planine Japana - "bela planina" Haku (Haku-san). Naziv "bela" ("haku") dobila je i zbog toga što se beli i kada se na ostalim planinama u okolini odavno istopi sneg, i jedan je od poznatijih ski centara.

Sela oblasti Širakava-go poznata su u Japanu i zbog toga što su dešavanja u seriji japanskih igrica (kao i anime) koje su postale popularne 2002. godine (Higurashi no Naku Koro ni), smeštene u ovoj regiji. Meštani nisu naročito oduševljeni što se njihov mali planinski raj sada povezuje i sa igricama u kojima je zastupljen visok stepen nasilja, ali je popularnosti istih pomogla dolasku više domaćih turista.




Kuće sazidane u stilu gasshō-zukuri sela Ogimaći, i tek zasađena pirinčana polja kraj njih / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Selo Ogimaći, veliki "zaostali" sneg čest je i krajem aprila
Selo Ogimaći.. krajem aprila u Japanu počinje priprema za neradnu "Zlatnu nedelju" koja traje od 29. aprila do 6. maja i povezuje nekoliko praznika. Jedan od njih je Dan dece (5. maj) kada se u prirodi puštaju zmajevi u obličju i bojama dekorativnih šarana (koi-fish), čestih stanovnika japanskih rečica i jezera / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Selo Ogimaći / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Svi postovi o JAPANU: