2018/07/10

Umetnost putovanja i Manga Trip, vode vas u jugoistočnu Tursku!





ISTOČNA ANADOLIJA


(JUGOISTOČNA TURSKA)


9 dana/avio 


Mardin – Midjat – Hasankejf – Šanliurfa – Haran – Gobeklitepe – Gaziantep – Eski Halfeti – Biredžik – Zeugma – Nemrut Dagi




27.04 – 05.05.2019.




Asirski/sirijski manastiri iz V veka, seldžučke srednjovekovne medrese, poseta najstarijem hramu na planeti, prestonici baklave, plantažama pistaća i najvećem muzeju rimskih mozaika na svetu; vožnja drevnom rekom Eufrat i zalazak sunca u čuvenom arheološkom nalazištu na vrhu planine Nemrut…




Plan i program putovanja:
1. dan: Beograd  – Mardin


Sastanak grupe u dogovoreno vreme na aerodromu Nikola Tesla. Let za Mardin sa presedanjem u Istanbulu. Transfer od aerodroma do hotela, slobodno vreme za šetnju…Bajkoviti Mardin, gradić smešten na oko 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji,  smatra se jednim od najlepših u čitavoj Turskoj. Prostire se na strmoj litici velikog brda, sa nezaboravnim panoramskim pogledom na beskrajne zelene žitnice drevne Mesopotamije, ka granici sa Sirijom. Mardin i okolina poznati su po jedinstvenoj obradi srebrnog nakita (nalik srmi), arapskoj kafi i jedinstvenom ratluku od nara i pistaća – najčešćih voćki ovog kraja. Noćenje.





2. dan: Mardin


Nakon doručka krećemo na fakultativni izlet u posetu Manastiru šafrana, jednog od dva najznačajnija asirska pravoslavna manastira u jugoistočnoj Turskoj koji datira iz V veka, i nekadašnje je sedište Sirijske episkopije. Služba u manastiru se obavlja na aramejskom jeziku kojim je pre 2000 godina govorio Hrist. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dari, koju nazivaju i malom Kapadokijom. U njoj ćemo pronaći ostatke akvadukta i ogromne podzemne prostorije sa stubovima, u kojima se u rimskom dobu skladištila voda i namirnice. Nakon završene posete, sledi povratatk u Mardin, obilazak Kasimije medrese i cvetne bašte, i u centru Mardina Crkve Četrdesetorice velikomučenika. Po završenom razgledanju, slobodno vreme. U večernjim časovima preporučujemo posetu Zindžirije medrese iz 14. veka, sa čijeg se krova pruža prelep pogled na Mardin i zalazak sunca. Noćenje.


3. dan: Mardin – Midjat – Hasankejf


Nakon doručka, krećemo na fakultativni izlet u Manastir Mor Gabriel, najstariji postojeći i jedan od najlepših asirskih pravoslavnih manastira iz IV veka, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom u okerastom kamenu.. Manastir se nalazi na visoravni Tur Abdin, u čijoj okolini se nekadala nalazilo čak 80 manastira. Do XII veka, manastir je bio sedište episkopije, a njegovo podizanje pomoglo je i nekoliko vizantijskih careva. Slobodno vreme, nakon čega krećemo u 16 km udaljeni Midjat, gde obilazimo stari deo grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Slobodno vreme za ručak i odmor. Nastavak puta ka pastoralnom selu Hasankejf, na obronku brda mesopotamske reke Tigar, koje uskoro preti da bude potopljeno usled puštanja brane. Povratak u Mardin. Noćenje.





4. dan: Mardin – Šanliurfa


Nakon doručka, polazak autobusa za Šanliurfu. Dolazak u hotel i smeštanje u sobe. Nakon kratkotrajnog odmora sledi obilazak svetog jezera u Golbaši parku i pećine u kojoj je prema legendi rođen i živeo prorok Avram, kao i dva sjajna novootvorena muzeja: Muzej mozaika rimske vile i Arheološki muzej, u kojem se nalaze artefakti iz obližnjeg, najstarijeg hrama na svetu. Slobodno vreme. Noćenje. 




5. dan: Šanliurfa – Haran


Nakon doručka krećemo na fakultativni izlet u Haran, gde ćemo videti ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svetu, koji potiče iz IX veka i obići seoske kuće od pečenog blata u obliku košnica. Odlazimo na arheološko nalazište Gobeklitepe, gde se nalazi najstariji hram ikada podignut na svetu koji je u julu 2018. uvršten na listu UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Slobodno vreme za razgledanje i pravljenje fotografija. Povratak u Šanliurfu – slobodno vreme za bazar i obilazak tvrđave. Noćenje.




6. dan: Šanliurfa – Gaziantep


Napuštamo hotel i krećemo put grada Gaziantepa, autoputem kraj nepreglednih plantaža pistaća. Po stizanju, prvo svraćamo u obilazak velikog Zeugma muzeja – najvećeg muzeja mozaika na svetu. Po završenom razgledanju, smeštamo se u sobe. Slobodno  popodne za šetnju, razgledanje bazara, ručak, kupovinu suvenira…  Gaziantep je turska prestonica kulinarstva i centar proizvodnje baklave, na listi UNESCO-a kao grad gastronomije. Noćenje.




7. dan: Gaziantep - Eski Halfeti - Biredžik - Zeugma


Nakon autentičnog turskog doručka, sledi obilazak proizvodnje Imam Čagdaš, najčuvenije baklavdžinice Turske. Po završenom razgledanju, sledi odlazak na jednodnevni fakultativni izlet u Eski Halfeti kraj reke Eufrat i plovidba rekom. Tu ćemo videti plastenik crnih ruža, rimsku tvrđavu i potopljeno selo, nakon čega sledi vožnja autobusom do Biredžika, rezervata endemske vrste ptice – bliskoistočnog ćelavog ražnja koji živi samo ovde, u jednom delu Maroka i nigde više na svetu. Na kraju posećujemo antičko arheološko nalazište Zeugmu – rimske vile čiji se mozaici nalaze u muzeju u Gaziantepu. Povratak u Gaziantep. Preporučujemo posetu nekom od mnogobrojnih restorana. Slobodno vreme. Noćenje.



8. dan: Gaziantep – Nemrut Dagi


Slobodan dan za istraživanje Gaziantepa ili vam možemo ponuditi dvodvnevni fakultativni odlazak na planinu Nemrut gde nas očekuje višečasovna vožnja i obilasci nakoliko lokaliteta antičkog rimskog i Komagenskog kraljevstva po planini, kao i nezaboravni zalazak sunca na vrhu fantastičnog arheološkog nalazišta Nemrut Dagi koji je pod zaštitom UNESCO-a. Transfer do smeštaja u podnožju planine. Noćenje.




9. dan: Gaziantep (ili Nemrut Dagi) - Beograd


Doručak. U dogovoreno vreme, polazak ka aerodromu. Let za Beograd sa usputnim presedanjem u Istanbulu. Dolazak u Srbiju, gde sa osmehom na licu planiramo sledeće Manga putovanje.








Smeštaj Mardin: 
Hotel se nalazi u mestu Mardin u širem centru grada. Sobe su 1/2 i 1/3. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire i besplatan WiFi. 


Smeštaj Šanliurfa: 
Elci Konagi hotel 3* se nalazi u mestu Šanliurfa u centru starog dela grada. Predivno starinsko zdanje u svom sklopu poseduje baštu, veliku terasu sa pogledom na grad i minibar. Sobe su 1/2 i 1/3. Svaka soba ima sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire, garderober i besplatan WiFi. 


Smeštaj Gaziantep: 
Anadolu Evleri pansion 2* se nalazi u centru starog dela Gaziantepa. Krasi si ga neverovatna arhitektura. Sobe su 1/2 ili 1/3, u tradicionalnom stilu, sa autentičnim izgledom. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, fen, sef, peškire i besplatan WiFi. 


Smeštaj Nemrut Dagi:
Karadut Pansiyon 2* - smeštaj u većoj lokalnoj kući - pansionu, u selu Karadut podno planine Nemrut. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, peškire i besplatan WiFi.



(Avio prevoz  sa taksama + smeštaj + transferi)

999€ 899€ 



USLOVI I PRAVILA MANGA PROMOCIJE
 
Zbog specifičnih uslova organizacije putovanja i komfora grupe,
broj putnika po terminu je ograničen

Kako biste osigurali vaše mesto u željenom terminu po promo uslovima potrebno je da:
– uplatom avansa od min. 50€ u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu banke Intesa za avio aranžmane i za daleka putovanja, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine (nakon formiranja grupe), o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti;
– potpišete ugovor o putovanju (možete potpisati i poslati putem mejla) u roku od 48 sati;
– pošaljete sliku prve strane pasoša putem mejla, vibera (na br. +381653444600) ili lično u našim prostorijama u roku od 48h.

(Napominjemo da su neki termini skoro popunjeni i da zbog komfora naših putnika i organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširujemo grupe)

Sve informacije o promociji možete dobiti u našim poslovnicama u Beogradu i Novom Sadu:
Beograd, RUZVELTOVA 10 (u pasažu); tel: +381114095295 ; +381114095296
Novi Sad, MAKSIMA GORKOG 42; tel: +381213006899