2017/07/16

JAPAN - Kanazava (Kanazawa)

*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovanog teksta o Japanu, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.
UMETNOST PUTOVANJA zahvaljuje se: kompaniji Japan Experience (sa sedištem u Londonu) najvećem svetskom sajtu o putovanju u Japan, Japan Rail (Japanskim železnicama), Nishimuraya Honkan, Kinosaki Onsen (jednom od TOP 10 japanskih onsena), kompaniji Voyagin - vodećem turističkom sajtu za putovanje na Daleki istok, i aviokompaniji Turkish Airlines, koji su marketinški pomogli 17-dnevno putovanje Japanom.
-
*The text and photographs on the blog are parts of the published article on Japan, protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
The ART of TRAVEL would like to thank: Japan Experience - the world leading site on traveling to Japan (London office), Japan Rail (Shinkansen bullet trains), Voyagin (the leading web site on traveling to East Asia), Nishimuraya Honkan - one of the TOP 10 Japanese onsen and the Turkish Airlines, for providing the 17-day journey to Japan.






Svi postovi o JAPANU:











Kanazava, jedna od tri najčuvenije japanske bašte - Kenrukoen / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Kanazava, samurajska četvrt Nagamachi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, Muzej savremene umetnosti XXI veka (The 21st Century Museum of Contemporary Art) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, četvrt sa kućama gejši - Higashi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved







Kanazawa,
na čaju kod gejši i samuraja




Sve do Drugog svetskog rata, Kanazava (Kanazawa), gradić na Japanskom moru bio je četvrti najveći grad Japana i osim Kjota jedan od retkih koji su izbegli savezničko bombardovanje. Širom Japana, Kanazava je poznata po starom delu grada u kojem i danas postoje očuvane čak tri odvojene gradske četvrti iz Edo perioda (1603 - 1868): Nagamaći (Namagachi), Higaši (Higashi) i Niši (Nishi). Četvrt Nagamaći jedna je od veoma retkih, očuvanih samurajskih četvrti u Japanu uopšte, dok u kraju Higaši još uvek postoje originalne kuće gejši. Gradić važi i za jedino mesto u Japanu osim Kjota u kojem se i danas tradicionalno školuju gejše. U Kanazavi se nalazi i Kenrokuen, jedna od tri najveće i najčuvenije tradicionalne bašte Japana.

Uprkos svemu navedenom, Kanazava - prestonica oblasti Išikave (Ishikawa) nekako je godinama ostala u senci većeg i ne tako dalekog Kjota, da bi tek u poslednjih par godina turisti krenuli da je otkrivaju i sve više posećuju. Možda je razlog tome i što je gradić svojim geografskim položajem unekoliko izdvojen od ostalih poznatih mesta, a od Japanskih Alpi razdvojen planinama Hokuriku. Takođe, do nedavno, do Kanazave nije postojala dobra i brza konekcija vozom kao sa drugim gradovima. Tek 2015, novootvorena pruga i linija šinkansen vozova - Hokuriku, povezala je Kanazavu sa Tokijem, preko Nagana i kroz na desetine dugačkih tunela kroz Japanske Alpe - poseban doživljaj! Do Kanazave možete stići i iz Kjota, lokalnim vozom (Ltd. Express Thunderbird) koji saobraća relativno često, i putuje 2 sata. Ukoliko ste pribavili JR Pass - https://www.japan-rail-pass.com/ vožnja svim navedenim vozovima pokrivena je ovom propusnicom.

Danas je simpatični gradić Kanazava jedno od obaveznih mesta u turističkoj poseti Japanu, i jedno od najinteresantnijh mesta za šoping i izbor suvenira od kojih mnogi imaju i umetničku vrednost. Keramika "Kutani" i nešto manje čuvena "Ohi", mogu da se kupe u mnogobrojnim radnjama širom Kanazave. Grad je poznat i kao mesto u kojem se proizvodi 98 % svih zlatnih listića u Japanu. U specijalizovanim radnjama možete kupiti veliki broj proizvoda ukrašenih zlatnim listićima, uključujući i najčuveniji - čokoladni kolač.Iz ovih razloga, UNESCO je grad Kanazavu proglasio gradom zanata i tradicionalne umetnosti (UNESCO City of Crafts and Folk Art).




Kanazava, samurajska četvrt Nagamachi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, samurajska četvrt Nagamachi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, samurajska četvrt Nagamachi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, samurajska četvrt Nagamachi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, samurajska četvrt Nagamachi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, četvrt Nagamachi - širina spoljnog zida sa drvenim završetkom i "krovićem", tipični su za samurajske kuće / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




U centralnom delu grada, na većem brežuljku, u jednom delu smestila se jedna od tri najčuvenije tradicionalne bašte u Japanu - Kenrukoen, a preko puta nje i samurajski dvorac nekada moćnog Maeda klana - Zamak Kanazava (Kanazawa Castle). Iako ne važi za jedan od najvećih, niti najpoznatijih samurajskih dvoraca Japana, u zamku u Kanazavi možete videti nekadašnje masivne kapije između delova tvrđave, park, kao i malu postavku o istorijatu i načinu gradnje ovog mesta.

Za posetu bašti izdvojte nešto više od sat vremena, osim ako ne želite da sednete u neku od maih čajdžinica koje služe zeleni čaj. Kao i u drugim tradicionalnim baštama/parkovima Japana, drvene kućice-čajdžinice obično su tokom najvećeg dela dana prepune stranih turista koji na ovim mestima žele da iskuse tradicionalno služenje/ispijanje japanskog zelenog čaja, te su gužve prilično uobičajene. U okviru Kenrukoen bašte nalaze se tri jezera, oko kojih su posađeni ranovrsno bilje i drveće - od zimzelenih, sve do japanske trešnje i šljive. Na nekim mestima videćete drvene štapove koji su osim da podupiru dugaćke grane, postavljeni kako bi grane drveća rasle/ostale u željenom smeru, a tokom letnjih meseci na određene krošnje se postave i kišobran-mreže, iz sličnih razloga.




Samurajski zamak u Kanazavi (Kanazawa Castle) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Kanazava, jedna od tri najčuvenije bašte Japana - Kenrukoen / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, Kenrukoen / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, Kenrukoen / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, Kenrukoen / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, Kenrukoen / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Po izlasku iz bašte, niže glavne ulice na livadi se nalazi jedan od najpoznatijih novih, manjih muzeja savremene umetnosti u Japanu - Muzej savremene umetnosti XXI veka (The 21st Century Museum of Contemporary Art). Unutar muzeja, osim delova sa stalnom postavkom jedan deo izložbenog prostora se menja, i posvećen je delima najpoznatijih japanskih i internacionalno priznatih umetnika. U maloj, ali sjajno uređenoj suvenirnici muzeja, možete kupiti neki od predmeta poznatih autora, kao Jajoi Kusame (Yayoi Kusama), vremešne Japanke čija je umetnost svojevremeno presudno uticala na formiranje Pop Arta i umetnost čuvenog Endi Vorhola (Andy Warhol). Repliku njene žute tikve sa crnim tufnama, instalacije koja se danas nalazi kao deo stalne postavke na umetničkom ostrvu Naošimi (Naoshima), u muzeju možete kupiti kao privezak, ili u nekom drugom obliku.

Osim kao muzej, zdanje služi stanovnicima Kanazave i kao mesto za izlazak. U prizemlju muzeja, iza velikog polukružnog stakla smestio se predivni restoran sa dugačkim stolom u minimalističkom stilu, iz kojeg za vreme jela možete posmatrati poljanu ispred muzeja na kojoj se nalaze interesantna, metalna penjalica za decu i krug-lavirint od raznobojnog stakla, kroz koji prolazeći možete "naučiti" od kojih osnovnih boja nastaju izvedene.

U blizini Muzeja moderne umetnosti nalazi se i Muzej No Teatra (Noh Museum), jedne od tri najčuvenije vrste japanskog tradicionalnog teatra, u kojem možete videti (i pazariti) No maske, koje tokom predstave nose glumci.




Kanazava, Muzej savremene umetnosti XXI veka / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, Muzej savremene umetnosti XXI veka / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, Muzej savremene umetnosti XXI veka - suveniri sa motivima čuvene žute tikve Jajoi Kusame / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, restoran u Muzeju moderne umetnosti XXI veka / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, Muzej moderne umetnosti XXI veka / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Ukoliko imate dovoljno vremena, posetite svaki od tri tradicionalna kvarta Kanazave, sa kućama gejši i samuraja, i velikim brojem malih čajdžinica u kojima su tokom tradicionalnog obreda služenja zelenog čaja gejše nekada posluživale imućnu klijentelu (chaya districts). Najveći i najautentičniji deo sa kućama gejši je Higaši (Higashi), u kojem osim zanimljive arhitekture možete naći i najveći broj lokalnih suvenira.

Osim samurajske četvrti Nagamaći (Nagamachi), jednom od retkih mesta u Japanu gde još uvek možete videti njihove kuće (mahom od spolja - kako su zidane i po čemu se razlikuju od ostalih) i ući u jednu od njih (većina je u privatnom vlasništvu), i kraja Higaši sa kućama gejši, u Kanazavi postoje i nešto manje reklamirane i manje posećene istorijske četvrti Niši (Nishi Chayagai) i Kazuemaći (Kazuemachi), poznate po tradicionalnim restoranima.

Na kraju, u zapadnom delu Kanazave posetite jedini Hram nindži u Japanu - Ninja-dera tj. Myoryuji Temple, budističko svetilište koje je samo tako izgleda, od spolja. Naime, hram je svojevremeno bio podignut kako bi se prikrila njegova prava namena - skrovište za nindža ratnike, tajne samuraje koji su branili u Kanazavi vladajući Maeda klan. U poseti (organizovane ture su za sada samo na japanskom jeziku), možete videti razne skrivene i lažne prolaze, vrata, lažna stepeništa i nameštaj koji je u stvari deo optičke iluzije.

U blizini nove, moderne Železničke stanice u Kanazavi, sa koje su 2015. počeli da saobraćaju šinkansen vozovi za Tokio, možete posetiti i pokrivenu pijacu Omićo (Omicho Market). Ukoliko u poseti Japanu niste uspeli da vidite ni jednu zatvorenu pijacu, ova u Kanazavi može da posluži kao primer o tome kako u ostalim gradovima izgledaju.





Kanazava, Higashi - četvrt sa kućama gejši / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, Higashi - četvrt sa kućama gejši / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kanazava, Higashi - četvrt sa kućama gejši / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






INFO SAVET

U našoj poseti Japanu, poslednja 4 dana proveli smo u Kjotu. Na dan povratka (polazak aviona sa tokijskog Aerodroma Narita je bio oko 22 h), umesto šinkansen vozom direktno od Kjota do Tokija (oko 2,5 sata vožnje), odlučili smo da idemo "okolnim putem". Seli smo u raniji jutarnji voz za Kanazavu (putuje 2 sata), oko 11 h na stanici u Kanazavi ostavili kofere (kasete sa ključem za srednju veličinu kofera su oko ¥ 700, skoro isto je u dinarima) i obišli gradić za oko 4 sata (nije dovoljno za kompletni obilazak, ali je dovoljno za najznačajnija mesta). U 14.50 h na stanici smo ušli u šinkansen voz od Kanazave do Tokija (saobraća od 2015), i nakon 3 sata stigli na Tokyo Station (17.52 h). 

Na istoj stanici, na suterenskom nivou staje NEX (Narita express), direktni voz za istoimeni međunarodni aerodrom. Kada šinkansen vozom stignete na Tokyo Station, ne zaboravite da u poslovnici JR uzmete rezervaciju. U slučaju da imate JR Pass - https://www.japan-rail-pass.com/ rezervacija je besplatna, ali je obavezna: http://umetnostputovanja.blogspot.rs/2017/05/japan-kako-putovati-japanom-super-brzi.html





Kanazava, nova želenička stanica / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Grad Tojama (Toyama) na obali Japanskog mora (pogled iz šinkansen voza) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Grad Nagano, u velikoj kotlini Japanskih Alpi, mesto gde su 1999. održane Zimske olimpijske igre (snimak iz šinkansen voza) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Tokyo Station, NEX (Narita Express) voz do Aerodroma Narita / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Svi postovi o JAPANU: