2016/12/22

TURSKA / Behramkale - Assos

*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Turskoj (ISBN 978-86-7722-422-6), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.
*The text and photographs on the blog are parts of the published book on Turkey (ISBN 978-86-7722-422-6), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.




Antički Asos, Hram boginje Atine / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Behramkale / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Behram (Iskele) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Pogled sa Asosa na Behram (Iskele) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






BEHRAMKALE / ASSOS




U severnom delu egejske obale Turske nalazi se Behramkale, jedno od nekoliko slikovitih malenih mesta u ovom delu Turske. Postoje dva dela sela istog naziva, jedno na obali i drugo na brdu. Centralno mesto nalazi se prosuto po obronku strmog brda, sa neobičnim velikim stenama koje ga okružuju i starim kućama sagrađenim od tamno sivog kamena vulkanskog porekla. Veliki broj kuća danas je pretvoren u etno-pansione i restorančiće sa domaćom kuhinjom, koje posećuju pretežno domaći turisti, ali je broj stranaca u porastu.


Nakon veoma strmog uspona koji vodi uzbrdo kroz selo, na samom vrhu brda videćete ulaz u arheološko nalazište Asos (Assos), osnovano od strane starogrčkih kolonista još u VIII veku pre naše ere (čitavo mesto je nosilo naziv Asos sve do rata između Grčke i Turske, 20-tih godina XX veka). Unutar lokaliteta nalaze se ostaci nekadašnjih gradskih zidina, ali i ono po čemu je Asos najpoznatiji - Hram boginje Atine iz 540. godine pre naše ere u dorskom stilu, iz kojeg se po vedrom danu, naročito rano ujutro pružaju božanstveni pogledi na obližnje, samo par kilometara udaljeno grčko ostrvo Lezbos. Na nizbrdici ispod hrama, u smeru ka moru vide se ostaci antičkog amfiteatra. Početkom XX veka, predmeti pronađeni na lokalitetu odnešeni su u pariski muzej Luvr.





Pogled sa vrha mesta Behramkale, ka kopnenom delu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Behramkale / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Behramkale / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Behramkale / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hram boginje Atine, Asos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Jedan od najpoznatijih stanovnika antičkog Asosa bio je i čuveni filozof Aristotel, koji je na ovom mestu u IV veku pre naše ere oženio nećaku kralja Hermeje - Pitiju, pre nego što su se odselili na Lezbos. Asos je u I veku naše ere posetio i Sveti Pavle, tokom svojih propovedi, na putu ka Evropi.

Par kilometara od Behramkalea, putem niz veoma strmu nizbrdicu lokalni slepi put vodi pravo na obalu mora. Na kraju puta, postoji parking za automobile, jer vozila ne mogu ući u selo. Ovaj deo mesta Behramkale nosi skraćenicu - Behram, ili - Iskele (u prevodu: „dok“). 

Izuzetno šarmantno, ušuškano selo sastoji se iz samo dvadesetak kamenih kuća smeštenih na doku sa ribarskim čamcima, na čijem se kraju nalazi šljunkovita plaža. Kamene kuće danas su pretvorene u kompleks ribljih restorana, pansione i hotel, a u delu iza plaže nalazi se kamp. 

U neposrednoj blizini gornjeg dela sela Behramkale, na tokom leta gotovo suvom koritu rečice videćete stari osmanlijski most iz XIV veka - Eski Köprü (“stari most”). Oko 4 km istočno od Asosa,  dan možete provesti na plaži po imenu Kadırga.


INFO: Arheološko nalazište Assos – ulaznice: oko 3 evra, radno vreme: 8 - 18 h



Behram (Iskele) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Behram (Iskele), pansion / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Behram (Iskele) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Još o Turskoj:










http://umetnostputovanja.blogspot.rs/2015/12/turska-kuhinja.html


 
Behram (Iskele) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved