About me / O meni...

UMETNOST PUTOVANJA / The ART of TRAVEL:


https://www.instagram.com/umetnost.putovanja/
https://www.facebook.com/umetnostputovanja/https://twitter.com/IvanaGeisha
http://rs.n1info.com/a384434/Video/Tri-tacke-Ivana-Dukcevic-o-putovanjima.html

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=UBgnKXw45zw


https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=UBgnKXw45zw


Jun 2017 / http://rs.n1info.com/a273211/Video/Tri-tacke/Autorka-bloga-Umetnost-putovanja-gosca-Tri-tacke.html

Mart 2017 / http://rs.n1info.com/a235243/Video/Tri-tacke/Tri-tacke-sa-Ivanom-Dukcevic.htmlRođena sam u Beogradu, gde i danas živim. Svet sam ugledala jedne hladne februarske noći, par minuta pre dolaska Kineske nove godine. U Beogradu sam završila srednju Dizajnersku školu, a nakon toga diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna.

Od malena, sa roditeljima sam putovala na način koji u našoj zemlji tada nije bio uobičajen - kolima po Evropi, po nekom otprilike utvrđenom planu. Na taj način, zahvaljujući maminoj organizaciji u detinjstvu sam obišla veliku većinu severne, zapadne i srednje Evrope, ali me je ljubav prema arheologiji i antici, Mesopotamiji, Persiji, Grčkoj i Rimu - mestima gde je sve nastalo, postepeno odvela na Jug, a onda i dalje - na Istok. Pred kraj studija, 1991. godine srećnom slučajnošću jedno kratko vreme boravila sam u Libanu, posetila Siriju i Izrael.

Kada sam bila dete, moj tata (na čiju sam umetničku stranu familije izgleda povukla), kupio je komplet za kućnu izradu crno-belih fotografija. U to vreme, naše kupatilo - jedino mesto u stanu bez prozora (mrkli mrak bio je neophodan za kućnu izradu fotografija), i po nekoliko sati bivalo je "van upotrebe". Iako klinka od jedva pet, šest godina, ponekad bih uspevala da izdržim sedeći u totalnom mraku, i strpljivo čekam da u velikim, pravougaonim sivim plastičnim čamčićima odjednom počnu da se pomaljaju obrisi budućih fotografija... Na dvanaesti rođendan, od roditelja sam na poklon dobila prvi fotoaparat, rusku "Smenu 8" koja se tada, zajedno sa novinama i žvakama kupovala u trafici. Ipak, mnogo pre Olympus-a i Nikon-a, "Smena" je tokom desetak godina napravila veliki broj dobrih, putopisnih fotografija.
 U avgustu 2002. kod kolportera sam ugledala časopis Travel Magazine, napisala putopis o Libanu i uredništvu pokazala svoje fotografije. Od tada, za Travel Magazine napisala sam preko stotinu putopisnih članaka praćenih mojim fotografijama.

Pre desetak godina, uz pomoć interneta počela sam da samostalno organizujem putovanja za porodicu, a zatim i za prijatelje kojima se način na koji organizujem i put putujem dopada. Shvatila sam da samostalna putovanja putniku omogućavaju da mnogo više vidi i doživi, od onih koje ostvaruju turističke agencije. Tokom putovanja, moja želja uvek je bila da vidim interesantna mesta koja češto nisu u klasičnoj turističkoj ponudi; da odsednem u bajkovitim kućama sa nameštajem iz prohujalih vekova; i sve to po najpovoljnijim mogućim cenama. U poslednjih petnaestak godina, organizovala sam veliki broj individualnih putovanja. Poslednjia velika putešestvija koja sam kompletno osmislila i (sa prijateljima) realizovala bila su: 17-dnevni put kolima po Iranu 2014. godine, 17-dnevno putovanje u Japan, 2017. godine, koje je bilo realizovano uz sponzorstvo nekoliko inostranih kompanija povezanih sa turizmom u Japanu, i 11-dnevno proputovanje jugoistočnom Turskom (2018) - mestima gde je nastala civilizacija.

U februaru 2007, moje putopise u Travel Magazinu primetio je privatni izdavač iz Beograda - Intersistem. Moj prvenac za ovu izdavačku kuću bila je knjiga o Atini, a zatim je usledilo još knjiga (ukupno 12) o drugim destinacijama - gradovima ili državama, u formi turističkih vodiča praćenih mojim fotografijama. Knjige se mogu pronaći u gotovo svim knjižarama Beograda, Srbije, ali i delovima Crne Gore (Atina, 2007 / Venecija, 2007 / Rim, 2008 / Severna Grčka, 2008 / Španija, 2009 / Madrid i Toledo, 2009 / Barselona, 2009 / Portugal, 2009 / Lisabon, 2009 / Beč, 2010 / Turska, 2012 / London, 2014).Istraživanje i put radi izrade moje velike knjige-vodiča o Turskoj podržala je i Ambasada Republike Turske u Beogradu, Njegova Ekselencija ambasador Turske i kancelarija turskog Ministarstva kulture i turizma na čelu sa atašeom za kulturu ambasade. U okviru projekta, u Galeriji RTS u Beogradu organizovali su veliku izložbu mojih putopisnih fotografija, nastalih tokom višenedeljnog proputovanja po Turskoj.

Moje fotografije objavljene su u nekoliko brojeva časopisa National Geographic - NGM Srbija, "Let balonom iznad Kapadokije" bila je fotografija meseca u maju 2011. godine, "Teheranski metro - vagon za žene", u septembru 2016, a "Most Si-o Seh pol, u Isfahanu", u maju 2017. godine.

Honorarni sam profesor u nekoliko britanskih internacionalnih srednjih škola u Beogradu, gde na engleskom jeziku predajem Umetnost i dizajn (Art & Design), prema programu Univerziteta Kembridž (University of Cambridge).

Do sada sam imala nekoliko samostalnih i učestvovala na više grupnih izložbi. Poslednja velika samostalna izložba putopisnih fotografija "Umetnost putovanja" održana je u martu 2017, u velikoj Galeriji SKC, u Beogradu.Na Oktobarskom salonu 1996. godine, dobila sam Nagradu za dizajn koju mi je dodelio Muzej primenjenih umetnosti iz Beograda. Autor sam idejnog rešenja kostima dve predstave u beogradskim pozorištima ("Atelje 212" i "Zvezdara teatar") i nekoliko kostimografija emisija na RTS-u.

U aprilu 2013, održala sam prvo putopisno predavanje o Andaluziji, sa mojim fotografijama, a u januaru 2015. na "Putospektivi" u Bioskopu Rex - o putovanju kroz Iran. Treće putopisno predavanje ostvareno je u oktobru 2015, u Kulturnom centru Čačka pod nazivom "Čarobna Anadolija".
Putospektiva, o putovanju kolima po Iranu, Bioskop REX, januar 2015.
Putospektiva, o putovanju kolima po Iranu, Bioskop REX, januar 2015.
2 komentara: