2016/01/23

PORTUGAL / Braga, Bom Jesus do Monte, Guimarães, Barcelos

*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Portugalu (ISBN 978-86-7722-380-9), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.


*The text and photographs on the blog are parts of the published book on Portugal (ISBN 978-86-7722-380-9), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
 




Svi postovi o PORTUGALU:













Braga i Gimaraeš,
 tamo gde je nastao Portugal...



Stepenište ka Crkvi Bom Žesus do Monte / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Azuležosi - pločice u dvorištu Crkve Bom Žesus do Monte / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Braga

Ako ste u prilici da posetite sever Portugala, barem na jedno popodne obavezno svratite u Bragu, jedan od najlepših i najstarijih gradića u zemlji. Udaljen 57 km od prestonice severnog Portugala - Porta, u doba Rimskog carstva grad je bio poznat pod imenom "Bracara Augusta", kao centar provincije Galicije. Danas je ovaj mali grad od oko 175 000 stanovnika prepun zaostavštine srednjovekovne istorije zemlje i prelepih kuća iz XVIII veka, zvanični centar čitavog regiona Minho (čita se: Minjo).

Tokom obilaska, prošetajte starim centrom sa pešačkom ulicom Rua do Souto, kapijom Arco da Porta Nova, sedite u Cafe Brasileira i obiđite Sé de Braga, najstariju katedralu u zemlji (XI vek). Pored stare episkopije iz XII veka - Antigo Paço Episcopal nalazi se prelepa bašta Jardim de Santa Barbara sa ostacima srednjovekovnih zidina i palata Palacio do Raio.

U Bragu je najbolje doći krajem juna kada se održava veliki festival Festa de São João - Festival Svetog Jovana (Ivana). Ovaj praznik se inače slavi i u ostatku Portugala. Kad ste u Bragi, ne bi trebalo da propustitite posetu čuvenom brdu na kojem se nalazi crkva Bom Jesus do Monte sa veličanstvenim stepeništem, udaljeni oko 1 km od centra.




Braga, Arco da Porta Nova / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Braga / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved







Bom Žesus do Monte 
(Bom Jesus do Monte)

1 km istočno od centra Brage nalazi se najpoznatiji spomenik kulture ovog dela zemlje, crkva na vrhu brda - Igreja Bom Jesus do Monte (u slobodnom prevodu "Crkva Dobrog Isusa od Brda", čita se: Igreža Bom Žesus do Monte), na visini od 116 metara od podnožja. 

Slična mnogim crkvama u Portugalu, tipični je primer portugalske barokne gradnje - bela, oivičena delovima od tamno sivog kamena, sa mnoštvom plavo-belih dekorativnih pločica (azuležosa) kojima su oblepljeni spoljni zidovi

Ipak, ovaj kompleks najčuveniji je po samom prilazu crkvi - fantastičnim geometrijskim rešenjem monumentalnog stepeništa koje svojim cik-cak dizajnom krivuda od podnožja do vrha, ali i po alternativnom načinu na koji možete doći do vrha brda - uspinjači na vodeni pogon. Jedna od mnogih starih uspinjača Portugala izgrađena je krajem XIX veka (1882) i izgleda identično kao kada je prvi put puštena u pogon.

Na vrhu brda, možete obići crkvu ili se prošetati velikim uređenim parkom kroz veoma interesantno napravljenu veštačku pećinu sa koje curi voda, poći stepenicama sa gelenderom u obliku grane drveta, ili pogledati neku od crkvenih kapela sa za katoličke crkve uobičajeno prenaglašenim, ekspresivnim izrazom skulptura iz predstava Hristovog stradanja.

Najbolje ionako morate ostaviti za kraj – spust dvorednim geometrijskim stepenicama sa fontanama, čija se leva i desna strana naizmenično približavaju i udaljavaju u "cik-cak" maniru, i tako čine zanimljivu geometrijsku kompoziciju koju najbolje možete sagledati iz samog podnožja stepeništa.

INFO: 1km istočno od centra Brage, svakodnevno: 7.30 - 20 h. Ukoliko želite da do vrha brda sa crkvom stignete uspinjačom, cena karte u jednom smeru je oko 2 evra po osobi.



Bom Žesus do Monte, uspinjača / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Crkva Bom Žesus do Monte / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Bašte na brdu Bom Žesus do Monte / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Bom Žesus do Monte / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Gimaraeš  
(Guimarães)

Gimaraeš je najstarija prestonica Portugala i dom prve portugalske vladarske porodice - grofova Braganse (Bragança). Još je 840. godine kralj Alfonso de León na ovom mestu sazvao prvo Veće biskupa i grofova, a 28 godina kasnije plemić pod imenom Vimara Peres osnovao grad kao centar grofovije.

Gradom je u X veku vladala gospođa Mumadona, koja je podigla drveni zamak odakle je uspešno branila svoje veliko imanje. Unutar imanja u XI veku je osnovan manastir, a zatim i kameni zamak. Vizigotski grof Henri od Burgundije premestio je prestonicu u ovaj grad, a njegov sin Dom Alfonzo Enrikeš (Dom Alfonso Henriques) 1139. postao je prvi kralj Portugala.

U starom delu grada koji je deo UNESCO-ve svetske kulturne baštine možete videti istorijske spomenike Gimaraeša, pre svega palatu vojvoda Braganse iz nešto kasnijeg perioda (XV vek), mesto na kojem je navodno rođen i u maloj romaničkoj crkvi kršten prvi portugalski kralj. Tokom obilaska možete pogledati interesantnu tvrđavu (Castelo) iz X - XII veka i ispred nje statuu prvog portugalskog kralja Dom Alfonzo Enrikeša, trg Largo da Oliveira i Praça de São Tiago, proći istorijskim ulicama Rua de Santa Maria i Travessa dos Caquinhos, videti zdanje Casa dos Laranjais i trg Largo do Toural.

Šest kilometara severno od Gimaraeša nalazi se Campo da Ataca, gde se (kod mesta São Mamede) odigrala bitka presudna za Dom Alfonzo Enrikeša i njegovo postavljenje na mesto prvog portugalskog kralja.





Gimaraeš
Gimaraeš, Tvrđava (Castelo)





Legenda o petlu iz Barselosa / O galo de Barcelos... 



15 km zapadno od Brage, na severu zemlje nalazi se selo Barselos (Barcelos) poznato širom Portugala po nesvakidašnjoj narodnoj Priči o petlu, koja je ušla u istoriju.

U XIII veku, tokom godišnjeg hodočašća ka Santiago de Komposteli (Santiago de Compostela, u Španiji), jedan siromah, hodočasnik našao je prenoćište u palati lokalnog velmože gde je narednog dana nepravedno optužen da je ukrao srebrne kašike i osuđen na smrt vešanjem.

Tog dana, ručku u palati velmože prisustvovali su visoki lokalni dostojanstvenici, uključujući i sudiju koji se upravo spremao da počne obrok od pečenog petla. Nemajući kud, nevini čovek je uzviknuo: "Ako nisam kriv, neka petao u tanjiru ovog čoveka zakukuriče!" Na iznenađenje prisutnih tako i bi, čoveka oslobodiše optužbi, a petao iz Barselosa ("O galo de Barcelos") ušao je u legendu i postao zaštitni znak severnog Portugala.

Kada je i ostatak zemlje oslobođen od Mavara, petao je postao nezvanični nacionalni simbol. Figurine u obliku crnog ili belog petla možete pronaći u gotovo svakoj prodavnici suvenira.