2014/11/30

ŠPANIJA / Gde pogledati flamenko


*Tekst i fotografije na blogu, deo su publikovanih knjiga o Španiji (ISBN 978-86-7722-374-8) i o Madridu (ISBN 978-86-7722-353-3), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.  

*The text and photographs on the blog are parts of the published books on Spain (ISBN 978-86-7722-374-8) and on Madrid (ISBN 978-86-7722-353-3), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.



Svi postovi o ŠPANIJI:









Ah, taj flamenko!


Smatra se da flamenko vodi poreklo iz južne, temperamentne španske pokrajine Andaluzije - mavarskog "Al Andalusa" u kojem su se vekovima mešali uticaji arapske muzike i trbušnog plesa, ciganske muzike uz tradicionalni zvuk španske (poreklom persijske) gitare. Kroz vekove, flamenko je ove elemente spojio u jednu jedinstvenu muzičko-igračku celinu, po mnogima - gotovo filozofiju koja je našla poklonike ne samo u Španiji već širom sveta. Šta se krije u tom plesu, muzici i ritmu, što oduševi skoro svakog ko mu prisustvuje?

Godine 2010, UNESCO je uvrstio flamenko na listu svetske, kulturne nematerijalne baštine. U objašnjenju je napisano da je flamenko "osećanje i stanje uma - tuge, radosti, tragedije, veselja i straha, koji se izražava kroz iskrene i izražajne grimase lica muzičara i plesača, kratkoćom i jednostavnošću. Flamenko je ples strasti, udvaranja, izražavajući široki spektar situacija koje mogu varirati od tuge do najveće sreće".




Madrid, flamenko u tablaosu "Corral de la Moreria" / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Flamenko bar - tablaos "Venta El Gallo", Granada / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Flamenko u sjajnom tablaosu "La Carboneria", Sevilja / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



U severoistočnom delu Granade, na brdu Sakromonte (Sacromonte - "Sveto brdo") pre mnogo godina smestila se kolonija Roma. U njihovim belim kućama - pećinama udubljenim u brdu, danas se nalaze neki od najautentičnijih flamenko barova Španije, individualne škole flamenka, a noćni život koji ne počinje pre 21 h, ne prestaje sve do ranih jutarnjih sati. Osim Granade, i obližnja, raskošna Sevilja - četvrti po veličini grad Španije, smatra se jednim od mesta izvornog flamenka.

Polovina od oko 700 000 španskih Roma (na španskom: "Gitanos", čita se: "Hitanos"), već vekovima živi u najsunčanijoj južnoj pokrajini Andaluziji. Jedan od njih, zvezda je ne samo u Španiji, već najpoznatiji na svetu - čuveni flamenko igrač Hoakin Kortez (Joaquin Cortés), poreklom Rom, za kojim su do pre koju godinu setno uzdisale Madona i Dženifer Lopez, glumica Ema Tomson i manekenka El Makpirson... divili mu se režiser Bernardo Bertoluči i modni kreator Đorđo Armani...  

Restorani-barovi u kojima se igra i peva uz flamenko, zovu se tablaos-i. Mnogi od njih visoko su komercijalizovani i dobro naplaćuju jednočasovni tj. dvočasovni program. Turiste u šetnji ulicama Sevilje (i ređe Granade), lokalci će najčešće obasipati flajerima tablaosa uz komentar da su u pitanju oni vrhunski. Cene se kreću od minimum 20 evra po osobi i uključuju poseban program i piće, a oni barem duplo skuplji - i večeru. Možete izabrati neki od njih, ili ih jednostavno preskočiti! Naime, u Sevilji i Granadi uvek možete pronaći i ne tako poznate ali odlične i veoma talentovane flamenko umetnike (možda buduće zvezde) koji nastupaju u manje poznatim tablaosima i koji će vam sa isto toliko žara, dočarati atmosferu flamenka.

Flamenko i sve u vezi njega spada i u suvenirsku ponudu Španije: tufnaste, crveno-crne kecelje sa karnerima za kuvarice, ili crveno-žute haljine flamenko igračica... ručno oslikane flamenko lepeze (mogu koštati i do 70 evra), kastanjete, statuete u boličju Karmen, češalj za punđu, haljine za prave flamenko igračice i flamenko cipele - "karmenke" (za stepovanje)... Po ceni od par evra, predstavnice lepšeg pola mogu naručiti i da im se ime i prezime odštampa na praznom delu „plakata za flamenko šou“. Više niko neće moći da kaže da niste bili zvezda flamenka!    



 Haljine za profesionalne flamenko igračice, Sevilja / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Flamenko lepeze, Madrid / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




GDE U ŠPANIJI pogledati FLAMENKO? 

Najbolji i najčuveniji flamenko u Španiji možete čuti i videti u Granadi, Sevilji, 
kao i u jednom od dva čuvena tablaosa u Madridu: Corral de Moreria i Casa Patas. 




1) Sevilja: La Carboneria                                                                   

Tablao Flamenco La Carboneria, C / Levies 18,  Barrio de Santa Cruz / Otvoren: 20 - 04 h. Flamenko šou: u toku letnje sezone, svake večeri od 23 h.

U Sevilji, u delu grada Santa Kruz (Barrio de Santa Cruz) nalazi se najveći broj tablaosa. La Carboneria važi za lokalni bar u ušuškanoj ulici starog dela Sevilje. Svake večeri od 23 h, u tablaosu se smenjuje druga "trojka" flamenko izvođača, nedovoljno poznatih ali često odličnih, posle čijeg ćete potpuno besplatnog programa u trajanju od pola sata, kao i većina stranih i očigledno dobro obaveštenih posetilaca, verovatno biti puni utisaka.  

Jedne julske večeri, u tablaosu je nastupio trio u sastavu: pozamašna igračica u ranim tridesetim, gitarista i mladić koji je pevao i "održavao" ritam pljeskanjem ruku koje su odzvanjale dvojako: kao puckanje i kao kastanjete (pokušaj da na isti način reprodukujem zvuk, nije naročito uspevao). Ako vas kojim slučajem ne oduševi način na koji tapšanjem pevača i stepovanjem flamenko cipela, igračica kao u transu prati ritam muzike, te ako i vi ne budete doprineli frenetičnom aplauzu publike oko vas posle nastupa, možda ćete doživeti "otrežnjenje" kada mladić sa fantastičnim glasom i ritmom u rukama, ustane, pokloni se, vrati iza bara, nastavi da pere čaše i poslužuje piće!  

Svake večeri, negde oko 22.30 h u baru La Carboneria počinje spontano okupljanje popriličnog broja očigledno upućenih stranaca i lokalaca, zauzimanje najboljih mesta za posmatranje. O baru kome reklama sa flajerima ne treba, pozitivne kritike pre par godina je napisao čak i američki Washington Post. Za razliku od mnogih, flamenko šou se ovde ne naplaćuje - samo sedite za duge, drvene klupe, naručite za barom piće (svetlo zeleni koktel Cubanito - osvežavajući, zeleni sok limete granizado de limeta iz automata, sa likerom Havana 5) i prepustite se ritmu i zvuku ispred vas... I ništa više. 


Flamenko u tablaosu "La Carboneria" / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
"La Carboneria", Sevilja / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




2) Madrid: Corral de la Moreria (najpoznatiji flamenko bar Španije)

Calle Moreria 17 (preseca ulicu Calle de Bailen), www.corraldelamareria.com / Svakodnevno od 20 h / flamenko program počinje od 22 h (rezervacije su obavezne). Cena večernjeg programa sa flamenkom košta od 30 evra.

 Desetak minuta pešice zapadno od samog centra Madrida, pred kraj krivudave ulice Kalje de la Morerija (Calle de la Moreria), nalazi se najčuveniji flamenko bar ne samo u Madridu, već i na svetu - Corral de la Moreria ("Mavarsko dvorište"). U ovom baru osnovanom 1956, uz prethodnu rezervaciju, svake večeri od 22 h možete gledati i slušati flamenko u izvođenju trenutno najpoznatijih umetnika Španije.

 Ako ste u prolazu te nemate rezervaciju (dovoljno je rezervisati par dana unapred), najbolje je doći nakon početka programa i zamoliti nekog od izuzetno ljubaznih portira da vas barem na par minuta puste da posmatrate i slušate ove jedinstvene izvođače - doživljaj je zaista poseban.

U prospektima ovog tablaosa koje možete uzeti na ulazu, osim podataka o pojedinačnim izvođačima, "Cuadro flamenco" trupama (8 učesnika od kojih su: dvojica pevača, dvojica gitarista i četiri flamenko igračice), radnom vremenu i načinu rezervacije, možete videti i fotografije mnogih poznatih ljudi planete koji su tokom svog boravka u Madridu, odvojili vreme za ovaj jedinstveni lokal: Ričard Gir, Nik Nolti, Majkl Daglas, Demi Mur, Marlon Brando, Sandra Bulock, Hju Grant, Rolongstonsi, Mohamed Ali, Rok Hadson, Marlen Ditrih, Loren Bekol, Omar Šarif, Bert Lankaster... da pomenem samo neke.

U okviru tablaosa nalazi se restoran u kome u svečanoj tišini koja vlada dok majstori muzike i plesa prikazuju svoje umeće, možete i večerati - ukoliko vam ne smeta cena od na primer 30 evra po osobi za najjeftinije jelo, tradicionalnu paelju. U suprotnom, možete samo naručiti piće.

Pre desetak godina, ovaj lokal svrstan u knjigu "1000 mesta na svetu koje morate videti pre nego što umrete".




 
Flamenko bar "Corral de la Moreria", Madrid / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
"Corral de la Moreria", Madrid / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




3) Granada: Cueva restaurante "Venta El Gallo"

Cueva restaurante Venta El Gallo, Barranco los Negros 5, Sacromonte, www.ventaelgallo.com / ventaelgallo@hotmail.com. Rezervacije i inrofmacije, tel: +34 696 68 15 31. Večernji program košta od 40 evra po osobi.

Jedna od najpoznatijih pećina-restorana na brdu Sakromonte je "Venta El Galo". Unutar lokala, videćete blještavo belo okrečene lukove pećina i prolaze, sa kojih vise bakarni kotlići, kutlače i drugi kuhinjski pribor. U poslednjoj, najvećoj sali-hodniku pod lukovima sa "španskim zidom", nalaze se dugački stolovi za auditorijum, dok je na kraju pećine podijum sa stolicama za izvođače flamenka.




 
Flamenko bar "Venta El Gallo", Granada / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Škola flamenka na brdu Sakromonte, Granada / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
 




4) Madrid: Tabern - restaurant  Casa Patas

Calle Canizares 10, tel: (+34) 91 369 04 96 i 91 369 33 94 / www.casapatas.com Restoran je otvoren: 12 - 17 h i 20 - 3 h. Flamenko: radnim danom od 22.30 h, a petkom i subotom od 21 h i od 24 h / Cene: od 35 evra po osobi za flamenko šou.

Istočno od centra Madrida, u boemskom kraju poznatom po noćnom životu - Lavapies, u gradu postoji još jedan poznati tablaos - Casa Patas, u okviru kojeg se od 2000. godine, nalazi i Konzervatorijum za flamenko (Conservatorio Flamenco).




Tablaos "Casa Patas", Madrid / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Suveniri Sevilje / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved