2015/10/18

ENGLESKA / Hatfield House - Dom kraljice Elizabete I

*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

Svi postovi o ENGLESKOJ:
Hatfield House (New Palace) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hatfield House (New Palace) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hatfield House / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hatfield House (New Palace) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
34 km severno od centra Londona, u okrugu Hertfordšajr (Hertfordshire) nalazi se jedna od najinteresantnijih palata Engleske, često nepravedno zapostavljena od strane posetilaca. Sazidana 1497, palata je najpoznatija po tome što se u njoj, ili preciznije - u zdanju kraj nje rodila i do postavljenja za kraljicu živela jedna od najmoćnijih žena svog vremena – kraljica Elizabeta I (Elizabeth I), ćerka čuvenog kralja Henrija VIII. Ostalo je zabeleženo da je kraljica od svih palata najviše volela ovu, i stalno joj se vraćala. 

Nakon njene smrti, u palati je živeo i njen rođak, takođe budući kralj Engleske - Džejms I (James I), kome se palata nije naročito dopala, te ju je poklonio Robertu Sesilu, prvom grofu od Salisburija (Robert Cecil, 1st Earl od Salisbury), premijeru Engleske za vreme kraljičine vladavine. Palata je u posedu familije Sesil već 400 godina i danas je dom Sedmog markiza od Salsburija.Hatfield House, kuća u kojoj je rođena i živela kraljica Elizabeta I (Old Palace) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hatfield House, bašte oko palate, sa reljefnim prikazom Elizabete I / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Hatfield House (New Palace) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


 
Glavno zdanje čiju interesantnu unutrašnjost danas možete pogledati ustvari je Nova palata (New Palace), jer se u Staroj palati (Old Palace) u kojoj je Elizabeta I živela, danas može videti jedino veliki hol.

Osim po fantastično restauriranoj viktorijanskoj kuhinji, uređenoj u vreme kada je kraljica Viktorija posetila Novu palatu (XIX vek), nevelikim ali veoma interesantnim prostorijama i umetničkim slikama, palata u Hatfildu najpoznatija je i po dva čuvena portreta kraljice Elizabete I. Hatfield House (Old Palace) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hatfield House (Old Palace) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hatfield House (New Palace) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Najpoznatiji od svih - „Portret sa dugom“ („The Rainbow Portrait“) iz 1600. godine, rad je slikara Ajzaka Olivera (Isaac Oliver). Na ovom portretu punom simbolike, kraljica u ruci drži dugu, kraj koje piše „Non sine sole iris“ („Nema duge bez sunca“). 

Drugi portret – „Portret sa hermelinom“ („The Ermine Portrait“), iz 1585, naslikao je Nikolas Hiliard (Nicholas Hilliard). Na slici je kraljica Elizabeta I prikazana kako sedi, sa hermelinom (vrstom kune „ermine“), simbolom kraljevanja (od krzna ove životinje vekovima se izrađivao kraljevski plašt).

Na žalost, fotografisanje u unutar Nove palate je strogo zabranjeno, ali u baštama uređenim tokom XVII i XVIII veka, jeste. Interesantno je da je palata u Hatfildu postala poznata po tome što su u njenim baštama i na prilazima palati testirani prvi britanski tenkovi tokom Prvog svetskog rata, kada su iskopani rovovi, i napravljen vojni poligon. 

Takođe, scene u bašti, ali i unutar palate, poslužile su kao scenografija za više britanskih filmova i nekoliko holivudskih blokbastera: dva filma o Lari Croft - "Lara Croft Tomb Raider" i "The Cradle of Life", "Charlie and the Chocolate Factory" sa Džonijem Depom, dva filma o Betmenu (1989. i 1992), i druge. 
Hatfield House (New Palace) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Čuveni Portret sa dugom Elizabete I, Hatfield House (New Palace)


Svi postovi o ENGLESKOJ:

Hatfield House - nekadašnje kraljevske pomoćne zgrade, a danas suvenirnica i restoran za turiste / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Mesto Hatfield / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hatfield, antikvarnica / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved