2017/10/24

ENGLESKA / London - centar grada

*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.



Svi postovi o ENGLESKOJ:









London - centar grada


London, Piccadilly Circus / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
"Bobby", čuveni britanski policajci / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kraljevska palata - Buckingham Palace / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Oznaka ulica u Londonu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Termin London West End (Londonski zapadni kraj), često se odnosi i na sam centar Londona. Nastao je početkom XIX veka i odnosi se na deo grada zapadno od železničke stanice Čering Kros (Charing Cross). Osim kraja Najtsbridž (Knightsbridge), važi za najskuplju lokaciju za rentiranje prostora, na svetu. U ovom delu Londona oduvek je živela elita, na pristojnoj udaljenosti od gužve i dima koji se vijorio iz dimnjaka nekadašnjeg centralnog dela grada. Za razliku od dela oko Sitija (London City), oko kojeg je pretežno živela siromašnija populacija (Holborn, Covent Garden), počev od XVII veka u Zapadnom kraju nicale su vile i manje palate bogate londonske aristokratije.

Danas se naziv „London West End“ upotrebljava u mnogo širem kontekstu, i može se odnositi na čitav centralni deo grada, počev od Lester skvera (Leicester Square) i Kovent Gardena (Covent Garden) na istoku, pa sve do ulica Ridžent i Oksford na zapadu (Regent Street, Oxford Street), i šire. 
 



Hyde Park / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Oxford Street, Robna kuća Selfridges / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Prvi Hard Rock Cafe na svetu, otvoren u Londonu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Trafalgar Square /Trg Trafalgar 


Mnogi ne znaju da se jedna od najvećih pomorskih bitaka ikada - Bitka kod Trafalgara odigrala kod rta Trafalgar na obalama južne Španije. Nedaleko od letovališta na španskoj Obali Costa del Sol u kojima se danas odmaraju pretežno engleski i nemački turisti, britanski admiral Nelson pobedio je 1805. godine francusku flotu Napoleona Bonaparte čiji su saveznici bili Španci, i istog dana smrtno ranjen, preminuo.

S obzirom da je bitka označila prekretnicu u Napoleonovim ratovima, admiralu Nelsonu u čast podignuti su mnogi spomenici, posthumno (u Dablinu / Irskoj, Montrealu / Kanadi). Ipak, najpoznatiji spomenik Nelsonu nalazi se u centru Londona na istoimenom trgu, u jednom delu velikog platoa. Sagrađen je 1843. godine, okružen sa četiri velike statue lava u sedećem položaju.

Osim spomenika, od 1845. godine ovaj trg krase i dva bazena sa fontanama u sredini. Godine 2009, u fontane je ugrađeno noćno LED osvetljenje, kako bi ih ukrasilo. U severnom delu skvera, celom širinom smestilo se veliko zdanje Nacionalne galerije (National Gallery). 

Trafalgar skver poznat je po dočecima Nove godine, Božića, političkim protestima, ali i jatima golubova čije je hranjenje iz estetskih, sanitarnih i praktičnih razloga zabranjeno iste godine kada i na Trgu Svetog Marka, u Veneciji – 2007.  Sa ovog mesta, u julu 2005. je objavljeno da je London proglašen domaćinom Olimpijskih igara 2012. godine.

INFO: Metro (i železnička) stanica: Charing Cross (Bakerloo Line i Northern Line)





Trafalgar Square / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Trafalgar Square, National Gallery / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





National Gallery / Nacionalna Galerija

Jedan od nekoliko najprestižnijih muzeja grada i ujedno najčuvenijih muzeja sveta, nalazi se u centru Londona. Postavka obuhvata veliku kolekciju evropskog slikarstva, pretežno ulja na platnu iz perioda između XIII i XX veka podeljenu na četiri celine: XIII – XV vek; XVI vek; XVII vek i XVIII – XX vek.

Muzej je otvoren 1838. godine, 14 godina pošto je engleski Parlament odlučio da po ceni od £ 57.000 otkupi prestižnu zbirku slika imućnog bankara Angerštajna (John Julius Angerstein), kolekcionara umetničkih dela. Zbirka koju je čuvao uramljenu na zidovima soba svoje kuće, a koja je ličila na pravi pravcati muzej, sastojala se iz dela italijanskih majstora renesanse, platna holandske i flamanske škole, kao i nekoliko umetničkih dela engleskog slikarstva. 

Danas se u galeriji nalaze neke od klasičnih slikarskih dela neprocenjive vrednosti, kao što su: „Portret Arnolfinijevih“ - Jan Van Ajka (Jan van Eyck), „Venera i Mars“ - Botičelija (Sandro Botticelli), „Dužd Leonardo Loredan“ - Đovanija Belinija (Giovanni Bellini), Rembrantov autoportret, „Madame Montessiere“ - Dominik Engra (Jean Auguste Dominique Ingres), „Suncokreti“ - Van Goga (Vincent Van Gogh), Karavađova (Michelangelo Merisi da Caravaggio) „Večera u Emausu“, ali i mnoga dela Direra, Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Brojgela, Rafaela, Ticijana, Holbajna, Velaskeza, Rubensa, Vermera i mnogih drugih. 

Interesantno je da je današnji, takođe poznati muzej Galerija Tejt (Tate Gallery), prvobitno bio u sastavu Nacionalne galerije, ali je 1955. izdvojen i postao posebna institucija kulture.

INFO: Trafalgar Square / metro (i železnička) stanica: Charing Cross (Bakerloo Line i Northern Line) / Svakodnevno, 10 - 18 h, osim petkom: do 21 h / Ulaz je besplatan, donacije su poželjne, ali nisu obavezne.




Trafalgar Square, pogled na ulicu Whitehall i Big Ben / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
National Gallery / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Piccadilly Circus / Skver Pikadili i okolina...

Skver Pikadili, mesto na kojem se u centru grada razdvajaju delovi Vest End (West End) i Vestminster (Westminster), jedan je od najpoznatijih delova Londona. Sagrađen je 1819. godine, kako bi povezao komercijalne ulice Ridžent (Regent Street) i Pikadili. Naziv „pikadili“ potiče još iz XVII veka, kada je u ovom kraju tada čuveni krojač Robert Bejker pravio bele, štirkane kragne („piccadills“) koje su u čitavoj Evropi bile obavezan deo odeće kako gospođa, tako i gospode, u prvoj polovini XVII veka.

Skver je najpoznatiji po spomeniku sa bronzanom statuom Erosa koji razapinje strelu, i polukružnom zgradom u pozadini preko koje se bez prestanka smenjuju ogromne, pokretne neonske reklame. Interesantno je da je pre stotinak godina, autor bronzane skulpture Alfred Gilbert ustvari imao ideju da uradi statuu Anterosa, po legendi - Erosovog brata blizanca, ali su je stanovnici jednostavno prozvali – Eros i tako je ostalo do danas. U maju 2012, žica na luku Erosa morala je da bude zamenjena novom, pošto su je pokidali turisti koji su želeli da priđu bliže statui. Na skveru je sve do kraja 80-tih godina XX veka stajala i fontana (Shaftesbury Memorial Fountain), ali je kasnijom rekonstrukcijom uklonjena.





London, Piccadilly Circus / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
London, Piccadilly Circus metro stanica / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Na samom skveru nalazi se zdanje London Pavillion, pozorište „Criterion Theatre“, Riplijev muzej „Verovali ili ne“ (Ripley’s „Believe It or Not“), kao i ulaz u podzemnu železnicu – metro stanicu istoimenog naziva: Piccadilly Circus, otvorenu 1906. godine. 

Čitav kraj oko Pikadili skvera, naročito ka jugu – ulici Hajmarket (Haymarket), poznat je po pozorištima („Theatre Royal“ i „Her Majesty’s Theatre“), a nešto dalje, u kraju Soho, nalaze se noćni klubovi i barovi.  
 
Osim pozorišta, u ulici Hajmarket na minut od skvera Pikadili nalazi se restoran Planet Hollywood (57 - 60, Haymarket / svakodnevno, 11.30 - 24 h, nedeljom do 23 h). Čuveni lanac restorana koji su u Los Anđelesu 1991. godine otvorile holivudske zvezde: Silvester Stalone, Brus Vilis, Demi Mur i Arnold Švarceneger, pretio je da širom sveta ugrozi popularnost već postojećeg lanca restorana Hard Rock Cafe. Ipak, to se u Londonu nije desilo.

U dvorištu Crkve St. James nedaleko od skvera Pikadili, održava se popularna, ulična pijaca Piccadilly Market, na kojoj mogu da se kupe suveniri, lutke, nakit, itd. Otvorena je od srede do subote: 10 - 18 h (St. James Church, 197 Piccadilly, London W1J 9LL).


INFO: Metro stanica: Piccadilly Circus (Piccadilly Line i Bakerloo Line)





Ulica Haymarket / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Muzej Riplijevog "Verovali ili ne.." / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Restoran Planet Hollywood / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





Regent Street / Ulica Ridžent 

Ulica Ridžent počinje zapadno od kraja Soho - od skvera Pikadili (Piccadilly Circus) i završava se na raskrsnici Oxford Circus, sa Ulicom Oksford (Oxford Street). 

Ulica je nastala prilikom izrade prvog urbanističkog plana grada, između 1811. i 1825. godine i od samog početka dodeljena joj je komercijalna namena. Ova otmena ulica u neobarokonom stilu (mešavina italijanske renesanse i baroka, i francuskog baroka i rokokoa), u početku se zvala New Street („Nova ulica“). Prepoznatljiva je po grandioznim, belim zdanjima identične veličine, isklesanih od portlandskog kamena.

Danas je ulica Ridžent jedna od najpoznatijih šoping ulica Londona, sa relativno skupljim, firmiranim radnjama različitih svetskih brendova. Važi za ulicu otmenije kupovine od one u Ulici Oksford (Oxford Street). Iako u Ulici Ridžent ipak sve radnje nisu ekskluzivne (barem ne kao one u kraju Najtsbridž - Knightsbridge), osim ogromne radnje Apple Store, u njoj možete kupovati u prodavnicama: Ferrari Store, Michael Kors, Lacoste, Armani, Omega, Hugo Boss, Tomi Hilfiger, Duchamp, Brooks Brothers, Burberry, Swarovski, Godiva, Benetton, Barbour, Superdry, Hawes & Curtis, Timberland, Levi’s, ali i u švedskom lancu robnih kuća H & M, japanskom Uniqlo, radnjama: Esprit, Jaeger, Mango, Zara, Lush, itd. 

Počev od 1954. godine, ulica Ridžent se pred Božić tradicionalno ukrašava lampionima i novogodišnjom dekoracijom.

 


Regent Street / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Regent Street / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Regent Street / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



U okolini...

U središnjem delu Ulice Ridžent, sa zapadne strane na par minuta pešice u Ulici Bond (Bond Street) na broju 34 – 35 nalazi se jedna od dve najpoznatije aukcijske kuće na svetu - Sotbis (Sotheby's). Godine 1744, Sotheby's je osnovao londonski knjižar Semjuer Bejker (Samuel Baker) održavši prvu aukciju biblioteke Sera Džona Stenlija. Danas se ekspoziture ove čuvene aukcijske kuće mogu pronaći širom sveta, ali se originalna nalazi u centru Londona.

Otpilike u istom, središnjem delu ulice Ridžent, ali sa istočne strane - paralelna sa njom nalazi se mala, pešačka Ulica Karnabi (Carnaby Street). Iako danas ni malo ne liči na ulicu alternativnih modnih i muzičkih pravaca - što je bila počev od 60-tih, sve do 80-tih godina XX veka, i dalje je posećena, komercijalna ulica sa radnjama i po nekim pabom.

Ulica Karnabi bila je poznata po prvoj radnji Meri Kvant (Mary Quant), koja je 60-tih godina XX veka izmislila mini-suknju, posetama grupa Who i Rollingstones, hipi i punk pokretima. U aprilu 1966, u američkom magazinu „Time“, ulica je opisana ovako: „Možda ništa drugo ne ilustruje svingerski London bolje od uske, tri bloka duge ulice Karnabi, koja je prepuna modernih butika, u kojima devojke i momci, jedni drugima kupuju odeću“. 

INFO: Metro stanica: Piccadilly Circus (Piccadilly Line i Bakerloo Line) ili: Oxford Circus (Victoria Line, Central Line i Bakerloo Line)



Carnaby Street / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Aukcijska kuća Sotheby's / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Carnaby Street / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Oxford Street / Ulica Oksford

Iako londonska „Knez Mihailova“ nije pešačka zona, ulica Oksford i danas važi za najpoznatiju šoping zonu glavnog grada Velike Britanije. Osim ulice Ridžent sa kojom se na istoku sastavlja, ulica Oksford (u delu grada West End), predstavlja raj za svakog prosečnog kupca, ali i one zahtevnije. Navodno, važi za najživlju šoping ulicu cele Evrope, a prema podacima iz 2011, u njoj ima oko 300 radnji.

Još u XII veku, na ovom mestu postojala je ulica koja je povremeno menjala naziv. U početku je prozvana Tyburn Road, po istoimenoj rečici koja je tekla nešto južnije (danas ovaj potok teče ispod ulice Oksford). Kasnije je promenila naziv u Uxbridge Road (zapadni deo ulice ka Kensingtonu, i dalje nosi taj naziv), Worcester Road i na kraju - Oxford Road. U XVIII veku bila je na lošem glasu, jer su se njome prevozili zatvorenici na putu ka izvršenju smrtne kazne. Godine 1729. prvi put dobija svoj konačni naziv – Oxford Street.

Za vreme Drugog svetskog rata, u septembru 1940. mnoge zgrade u ulici Oksford  oštećene su tokom nacističkog bombardovanja, ali su posle rata detaljno rekonstruisane. 

Danas su prodavnice i velike robne kuće u ovoj ulici otvorene svakodnevno. Iako svaka ima svoje radno vreme, pretežno se otvaraju oko 9 h, a zatvaraju između 19 h i 21 h. Neke od najpoznatijih su: britanske robne kuće House of Fraser, Debenhams, John Lewis i čuveni Selfridges čije predivno staro zdanje zauzima čitav kvart. Osim njih, tu su i: Marks & Spencer, Esprit, Topshop, ali i najveća (5 km2) evropska, kultna muzička prodavnica - nekada LP ploča, a sada cd-ova: HMV (50, Oxford Street).

Počev od 1959. godine, ulica Oksford se tradicionalno ukrašava lampionima i novogodišnjom dekoracijom pred Božić. Između 1967. i 1978, zbog ekonomske krize, dekoracije su izostale.



Oxford Street / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Oxford Street, Robna kuća Selfridges / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Oxford Street, Robna kuća Selfridges / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Marble Arch / Slavoluk Marbl arč


Na zapadnom završetku ulice Oksford, na mestu gde kod Hajd parka menja naziv u Bayswater Road (na uglu sa ulicama: Park Lane i Edgware Road), odmah kraj kolovoza nalazi se trijumfalna kapija „Marbl arč“ („Mermerni slavoluk“).

Slavoluk je sagrađen 1825. godine od italijanskog mermera, po nacrtu Džona Neša, a po ugledu na Konstantinov slavoluk u Rimu i Trijumfalnu kapiju u Parizu. Podignut je u slavu britanske pobede u ratovima protiv Napoleona Bonaparte. Sve do 1850. stajao je ispred ulaza u Bakingemsku palatu i samo su članovi kraljevske porodice i Kraljevska konjička artiljerija smeli da prođu kroz njegove lukove. Na sadašnju lokaciju premešten je kada je sagrađeno novo krilo Bakingemske palate. Priča se da je slavoluk uklonjen jer bio suviše uzan za prolaz kraljevskih kočija.

INFO: Oxford Circus (Victoria Line, Central Line i Bakerloo Line); Bond Street (Central Line i Jubilee Line); ili Marble Arch (Central Line)



Slavoluk Marble Arch / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Zapadno od centra...


Hyde Park / Hajd park

Jedan od tri najpoznatija gradska parka u centru prestonice, Hajd park (Hyde Park) je ujedno i najveći u Londonu. Zajedno sa Kensington Gardens (u sklopu istočnog dela parka) i ostalim parkovima: Green Park, St. James Park i Regent’s Park u centru grada (i nekim manje poznatim - prigradskim: Richmond Park, Bushy Park i Greenwich Park), Hajd park spada u red takozvanih Kraljevskih parkova. Naime, nekada su ove zelene površine bile nedostupne običnom svetu i služile isključivo kao lovišta kraljevske familije.



Park je osnovan sredinom XVI veka, a osnivačem parka smatra se čuveni kralj Henri VIII. Sve do sredine XVII veka, park je bio kraljevsko lovište jelena, iako se neki delovi postepeno otvaraju za posetu. Godine 1851, u parku je povodom Svetske izložbe konstruisana Kristalna palata, u kojoj su prikazana tadašnja svetska dostignuća nauke i tehnike.

Hajd park je površina pravougaonog oblika, sa dva jezera – jednim manjim na jugoistoku i drugim velikim u sredini - Serpentine, koje praktično deli park na dve celine. Iako je na primer, svojom površinom od ukupno 253 hektara (Hajd park: 142 Ha i Kensington Gardens: 110 Ha), manji od njemu sličnog, njujorškog Central parka (341 Ha), ovaj zeleni prostor na primer nešto je veći od površine Kneževine Monaka!

Danas je Hajd park mesto održavanja rok koncerata i sportskih manifestacija, gde na predivno održavanim travnjacima u hladu drveća londonske porodice ili grupe prijatelja dolaze na piknik, ili da jašu konje. Na velikom jezeru Serpentin, od juna do septembra moguće je plivati, ili veslati. U istočnom delu parka, iznad jezera se proteže staza za vožnju bicikla i rolera, pa se Hajd park može opisati i kao pandan beogradskoj Adi Ciganliji, u samom centru grada.



Hyde Park / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hyde Park / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Na zapadnom obodu parka nalazi se jedna od nekoliko kraljevskih palata Londona - Palata Kensington (Kensington Palace), otvorena za posetioce (svakodnevno, 10 - 18 h, zimi do 17 h). Zajedno sa Tower of London, Hampton Court Palace, Kew Palace i Banqueting House, Palata Kensington spada u Istorijske kraljevske palate (Historic Royal Palaces). U okviru palate možete posetiti državničke prostorije prethodnih kraljeva i kraljica (počev od kralja Vilijema III - William III), i kroz eksponate se upoznati sa životom čuvene, najdugovečnije britanske kraljice Viktorije (Queen Victoria).



Speaker's Corner

Na minut pešice od slavoluka Marbl Arč, na ćošku ulica Park Lane i Cumberland Gate, na samom ulazu u Hajd park nalazi se iscrtano, oivičeno parče asfalta po imenu „Speaker’s corner“, u slobodnom prevodu - „Ćošak za govoranciju“. Zakonom koji je donešen u Parlamentu još davne 1872. godine, uvek nedeljom bukvalno svako ko to želi može da stane u predviđeni deo i održi svoj govor o bilo kojoj temi na svetu. Ipak, danas se najčešće čuju politički govori. Nije obavezno, ali dozvoljeno je doneti i neku spravu pomoću koje ćete biti viši i bolje vidljivi. Osim toga, svako može da stane (sedne) i govornika sluša, a dozvoljeno je i dobacivanje!

Ovom demokratskom mogućnošću, održava se kontinuitet tradicije engleskog parlamentarizma, najstarijeg u današnjoj u Evropi, sa jasnom odrednicom slobode govora. Interesantno je da su najpoznatiji govornici ovog ćoška bili neki od budućih najvećih političara svog doba: Karl Marks i Lenjin, ali i pisac Džordž Orvel. Osim tradicionalno nedeljom pre podne, danas se u „Ćošku za govoranciju“ govornici mogu videti i ostalim danima u nedelji.

INFO: Za Speaker’s Corner - Marble Arch (Central Line) / za Kensington Gardens i  Kensington Palace - High Street Kensington (Circle Line, District Line) ili Queensway (Central Line) / ostalo: Hyde Park Corner (Piccadilly Line).




Hyde Park / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hyde Park, Speaker's Corner / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Buckingham Palace / Bakingemska palata

Najpoznatija kraljevska palata u centru Londona, mesto je prebivališta britanske kraljice Elizabete II i njenih predhodnika, od 1837. godine. Zvanično, Bakingemska palata ima 775 prostorija, od čega 19 državničkih, 52 kraljevske i gostinske spavaće sobe, 188 soba za poslugu, 92 kancelarije i 78 kupatila.  U njoj su zaposleni činovnici koji obavljaju svakodnevne poslove vezane za kraljicu Elizabetu II, njenog supruga Vojvodu od Edinburga i ostatak kraljevske porodice.

Oni koji imaju tu privilegiju da budu pozvani na kraljevski prijem, proći će kroz Veliki Hol (Grand Hall) i popeti se kružnim, mermernim Velikim stepeništem (Grand Staircase) iznad kojeg su postavljeni portreti britanskih monarha. Iako Bakingemska palata nije muzej, u njoj se nalaze predmeti od neprocenjive vrednosti i jedna od najpoznatijih kraljevskih kolekcija umetničkih predmeta.




Buckingham Palace / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Buckingham Palace / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Među najpoznatijim delovima palate su i: Prestona dvorana (Throne Room) koja je služila i kao druga balska dvorana i mesto fotografisanja kraljevske porodice; Balska dvorana (Ballroom) površine 18 x 13,5 m – najveća višenamenska prostorija palate, za svečane bankete, koncerte, itd;  Istočna galerija (East Gallery) – hodnik koji vodi ka Balskoj dvorani, kojim su hodali svi kraljevi i državnici; Zapadna galerija (West Gallery) - hol sa Gobelinskim tapiserijama;  Državnička trpezarija (State Dining Room) – jedno od zvaničnih mesta za ručkove i večere sa državnicima; Muzička soba (Music Room, ili Bow Drawing Room) u kojoj su kršteni naslednici krune; Blue Drawing Room i White Drawing Room – mesta na kojim se kraljica i članovi porodice sastaju pre nego što će primiti uvažene goste; Bow Room – hol koji vodi u Kraljevsku baštu (Royal Gardens).

Iako se u Bakingemskoj palati priređuju ceremonijalne prigode, gde kraljica prima državnike i zvaničnike, jedan deo odaja otvoren je i za javnost. U okviru posete možete videti: Državničke odaje, Galeriju slika, Kraljevsku baštu, specijalnu postavku (kraljevskih dijamanata, na primer), pojesti kolač u bašti, ili posmatrati smenu straže.

INFO: Hyde Park Corner (Piccadilly Line), ili Green Park (Piccadilly, Victoria). Autobusi: 11, 211, C 1, C 10 / Svakodnevno, 9.45 - 18.30 h / ulaznice: £ 18 / www.royalcollection.org.uk/visit/buckinghampalace




Buckingham Palace, suvenirnica / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Buckingham Palace, suvenirnica / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved






Hard Rock Cafe

Čuveni lanac restorana brze hrane osnovali su u Londonu, u junu 1971. godine Amerikanci Piter Morton i Ajzak Tigret (Peter Morton / Isaac Tigrett). Osam godina kasnije, ovaj lokal polako počinje da biva ispunjen predmetima u vezi sa rock’n’roll muzikom i onim poznatih muzičara (odeća sa čuvenih koncerata, gitare, zlatne i dijamantske LP ploče, itd) i poznat po dobroj muzici i ukusnim hamburgerima.

1982. godine, Hard Rock Cafe restorani otvaraju se i u Americi, Parizu i Berlinu, a kasnije i u drugim gradovima sveta, te postaju lanac restorana. Osim prvog i originalnog u Londonu, ove lokale danas možete pronaći u gotovo svakoj većoj belosvetskoj metropoli (ukupno 175 lokala, u 53 zemlje).




Hard Rock Cafe / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hard Rock Cafe / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Hard Rock Cafe / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Lanac Hard Rock Cafe poznat je po velikim porcijama hamburgera sa prilogom, ali i cenama nešto skupljim od uobičajenih. Ipak, u londonskom lokalu, u vreme glavnih obroka i u jeku turističke sezone ispred lokala ćete često zateći red. Ako ste dovoljno strpljivi, na ulaz u restoran i svoj sto čekaćete oko 30 do 45 minuta.

Londonski Hard Rock Cafe smestio se na ćošku jedne od važnijih gradskih saobraćajnica - Piccadilly, i manje ulice - Old Park Lane. Prepoznaćete ga po smeđoj nadstrešnici na kojoj je utisnut prepoznatljiv logo.

Preko puta restorana, takođe na uglu nalazi se prodavnica Hard Rock Cafe u kojoj možete kupiti majicu, ili neki drugi deo garderobe u stilu, ili sa natpisom čuvenog lokala, ili sa odštampanim potpisom neke rock zvezde. Majice koštaju oko 30 evra.


INFO: 150 Old Park Lane, London W1K 1QZ, između dva poznata gradska parka (Green Park i Hyde Park), u blizini Buckingham Palace / metro stanice: Hyde Park Corner (Piccadilly Line), ili dodatno: Green Park (Victoria, Jubilee, Piccadilly).
RADNO VREME: Restoran: nedelja - četvrtak 11.30 - 00.30 h, petak - subota 11.30 - 01 h / Prodavnica: ponedeljak - subota 9.30 - 23.30, nedeljom do 23 h