2016/07/21

ITALIJA / Salerno

* Tekst i fotografije na blogu, zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011, i deo su publikovanog teksta o Napulju, Napuljskom zalivu i Kampanji.


*The text and photographs on the blog are parts of the published article on Naples, protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.






Svi postovi o ITALIJI:












Salerno / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kripta Katedrale u Salernu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Salerno / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved



Tokom obilaska juga Italije, osim Napulja i Napuljskog zaliva (Pompeja, Vezuv, Herkulanum, Sorento) i Obale Amalfi, turisti ponekad nepravedno zaobilaze Salerno, jedan od najslikovitijih gradića južne Italije. Zbog prostrane luke i kaskadnog položaja mesta koje seže do polovine brda, Salerno iz daleka odaje utisak metropole, iako realno uopšte nije tako. Gradić je moguće komotno obići pešice tokom jednodnevnog / poludnevnog izleta.

Smešten u korenu istoimenog zaliva, na samo dvadesetak kilometara od nadaleko poznatih malenih mesta Obale Amalfi, Salerno je jedno od obaveznih stanica železnice na putu kroz južnu Italiju i njenu pokrajinu Kampanju (Campania), i poznata luka (izgled novog doka u luci kraj kojeg pristaju veliki brodovi, osmislila je legendarna Zaha Hadid).

Osim luke, promenada kraj mora (Lungomare Trieste) u Salernu neodoljivo podseća na šetališta Azurne obale (u Nici, na primer). Svojim širokim bulevarom, redovima palmi i drugog rastinja konkuriše mnogo poznatijim gradovima Mediterana i spada u neke od najlepših promenada u Evropi.




Salerno, promenada Lungomare Trieste / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Salerno, promenada Lungomare Trieste / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Istini za volju, široki bulevar sa promenadom kraj mora možda ne bi ni postojao da 1943. godine u masivnom savezničkom napadu američke vojske (Bitka za Salerno, septembar 1943), njegov obalni deo nije poprilično stradao. Nakon završetka rata, doneta je odluka da se i ostatak urušenih zdanja ukloni, i napravi šetalište.

Odmah iza prvog reda zdanja kraj promenade, nalazi se najinteresantniji deo Salerna - njegov stari, istorijski centar, jedan od najslikovitijih u ovom delu zemlje. Osim pastelnih i okerastih kuća nalik onim u mnogo većem i poznatijem, sat vremena udaljenom Napulju, u Salernu možete videti i jednu od najznačajnijih romaničkih katedrala Italije i Mediterana uopšte, koja svojim istorijskim značajem konkuriše onim na listi UNESCO-ve kulturne baštine - na severu Italije (Ravena) i u Istri (Poreč).



Salerno / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Salerno / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Salerno / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved




Duomo di Salerno ili Katedrala Salerna na Trgu Alfano (Piazza Alfano), sazidana je davne 1085, u vreme kada su se Vizantijci - "Istočni Rimljani" iz Konstantinopolja, još uvek zavaravali da će od "varvara" uspeti trajno da povrate Apeninsko poluostrvo i ostatak Rimskog carstva. Zidavši crkve u romaničkom stilu sa jakim arhitektonskim uticajem Istoka, u svakom gradu (privremeno ponovo) osvojenom u korist preseljenog Rimskog carstva rađala se nova nada u povratak na pređašnje teritorije. Ipak, to se nije desilo ali su predivne katedrale u Salernu, kao i ona u obližnjem Amalfiju, ostale kao svedoci fantastične arhitektonske mešavine vizantijskog, arapskog i normanskog uticaja na ovim prostorima.

Katedralu u Salernu podigli su Normani, koji su vladali južnim delom Italije (i Sicilije) tokom XI i XII veka. Poznata je po predivno ukrašenoj kripti u suterenskom delu crkve i činjenici da je u njoj sahranjen jedan od 12 Isusovih sledbenika - apostol Matej (Jevanđelje po Mateju), kojem je crkva i posvećena. Šest vekova kasnije, delovi katedrale su rekonstruisani u tada popularnom, kitnjastom baroknom stilu. Osim apostola, u crkvi se nalaze mošti čuvenog pape Gregorija VII (XI vek), koji se usprotivio normanskoj vlasti nad južnom Italijom. Ipak, kada su u XI veku Normani osvojili ove prostore, pod njihovom vlašću u Salernu je počela sa radom jedna od tada najsavremenijih bolnica južne Evrope (Scuola Medica Salernitana).

Ukoliko imate vremena, osim starog gradskog jezgra, katedrale i promenade, u Sorentu možete prošetati istorijskim grobljem (Cimitero Monumentale di Salerno) na kojem je sahranjeno više značajnih Italijana, ili se popeti do srednjovekovne tvrđave Castello D'Arechi, radi predivnih panoramskih pogleda na grad i čitav zaliv.




Salerno, Katedrala (Duomo) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kripta Katedrale u Salernu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Kampanila (toranj) Katedrale u Salernu / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Salerno, Katedrala (Duomo) / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved





KAKO STIĆI:
Salerno se nalazi udaljen oko sat vremena autobusom / vozom od Napulja, u korenu narednog zaliva pokrajine Kampanje, južno od Napulja, nadomak Obale Amalfi. Vozovi koji iz Napulja kreću put juga, obavezno staju na železničkoj stanci u Salernu u kojoj je tokom letnjeg perioda poprilična gužva. 
Ukoliko iz Napulja krećete na jednodnevni izlet do Pestuma (Paestum), jednog od najdivnijih arheoloških nalazišta antičke Grčke u Italiji (UNESCO-va kulturna baština), brzi voz od Salerna do Pestuma putovaće još nešto više od pola sata.

(O Napulju, Napuljskom zalivu, Obali Amalfi i Pestumu, pročitajte više putem linkova na kraju posta).




Panorama Salerna, iz luke / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Salerno, natpis na stubovima perona železničke stanice / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved







Svi postovi o ITALIJI:










 
 

Salerno, promenada kraj mora - Lungomare Trieste / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Salerno / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved