2015/06/29

GRČKA / Jonsko more - ostrva Paksos i Antipaksos (Paxi / Antipaxi Islands)

*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Severnoj Grčkoj (ISBN 978-86-7722-398-4), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011. 

*The text and photographs on the blog are parts of the published book on Northern Greece (ISBN 978-86-7722-398-4), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
Svi postovi o GRČKOJ:


 

Paksos i Antipaksos
- Najmanja ostrva Jonske obale Grčke -Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gaios, Paksos / bronzani spomenik "Pyropolitis", statua Konstantina Kanarisa – heroja grčkog Rata za nezavisnost / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević  © All rights reserved

Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


U severnom delu Jonskog mora, nedaleko od južnih obala Krfa, na par kilometara udaljenosti jedno ispod drugog nalaze se dva mala ostrva - Paksos i Antipaksos (Paxos / Antipaxos) ili, kako ih Grci još zovu - Paksi i Antipaksi (Παξοι / Αντιπαξοι).

Dok na nešto većem Paksosu (oko 2400 stanovnika) postoje dva veća mesta - glavni Gaios (Γάιοσ) i nešto manja Lakka (Λάκκα), uz asfaltni put koji ih povezuje, maleni Antipaksos je skoro nenaseljeno ostrvo bez puteva i automobila, i broji oko 60 stalnih stanovnika.

Nalik manje naseljenim ostrvima Kiklada, ali i delovima Krfa u osami, i na slabo naseljenom Paksosu osim apartmanskog narazvijeniji je turizam koji se mahom odvija boravkom u udaljenim privatnim kućama sa bazenima za nešto imućnije, daleko od očiju prolaznika. S obzirom da je blizu Krfa, osim od iznajmljivanja vila Paksos donekle prosperira i od turista koji sa Krfa brodićima svakodnevno ovde dolaze na jednodnevni izlet. 

Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reservedJednodnevni izlet brodom na Paksos i Antipaksos, sa polaskom iz grada Krfa košta oko 30 evra po osobi i počinje obilaskom zapadne obale Paksosa. Tokom plovidbe, brod će ući u nekoliko zaliva i zaustaviti se tik uz strme obale gde se u stenovitim uvalama nalazi skriveno nekoliko prilično velikih pećina, a na čijem prilazu boja mora najčešće postaje nestvarno tirkiz plava. 

Kako to obično biva, gotovo svaka od morskih pećina ima svoju priču vezanu ili za neku starogrčku legendu (najčešće o Posejdonu i njegovim morskim podanicima), ili za stvarne događaje. Prema istinitoj priči, u jednoj od pećina poslednja dva meseca Drugog svetskog rata bila je sakrivena grčka podmornica, sve do zvanične objave italijanske kapitulacije kada se neprijateljska flota potpuno povukla iz grčkog mora. Pećine na zapadnoj obali Paksosa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Pećine na zapadnoj obali Paksosa / Photo: Ivana Dukčević © All rights reservedZa one koji žele da se uvere kako izgleda nestvarno tirkiz plava morska voda, u nastavku putovanja nakon oko 20 minuta plovidbe brod će se zaustaviti i usidriti stotinak metara od obala ostrva Antipaksos, na mestu gde veliki broj turista dolazi isključivo da bi čitav dan proveli u kupanju u moru. Za tirkiznu boju mora oko Antipaksosa najverovatniji "krivac" je bela boja peščanog dna (boja vode na ovom mestu često se upoređuje sa onom oko obala nešto južnije Lefkade i Kefalonije).

Na organizovanim turama brodom, turisti u poseti obalama Antipaksosa najčešće ovde "dobiju" pola sata slobodno za skakanje sa broda i kupanje, sve dok brodska sirena ne označi polazak dalje. Najpoznatije plaže Antipaksosa, do kojih i sa Paksosa vozi veliki broj čamaca i brodića, jesu peščana Vrika i šljunkoviti Vutumi (Voutoumi). Ukoliko se odlučite za celodnevni izlet samo do Antipaksosa, na svakoj od ovih plaža postoji po jedna taverna u kojoj je moguće ručati.Antipaksos, plaža Vrika / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Antipaksos, plaža Vrika / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Poslednja stanica jednodnevne ture brodom sa Krfa završava u glavnom mestu Paksosa - Gaiosu, gde (do povratka na Krf) brod ostaje ukotvljen još oko 3 do 4 sata. Vreme možete iskoristiti kako bi uz dodatni novac obišli (autobusom) još neka mesta na Paksosu, prošetati samim mestom, ili otići na neku od obližnjih plaža.

Simpatično mesto Gaios, slično gradu Krfu prepuno je starih kuća u venecijanskom stilu, obojenih svetlo ružičastim i žuto-okerastim tonovima. Gaios ima i veoma neobičan položaj. Nalazi se u prirodnoj, polukružnoj luci, ispred koje se na samo 50-tak metara nalazi šumovito, kružno ostrvo. Sa obalama paralelnim mestu Gaios, dužinom od oko kilometra jedna strana ostrva čini svojevrsan polukružni kanal, koji nije samo prirodna luka grada Gaiosa već i potpuno zaklanja vidik sa pučine, na čitavo mesto. Činjenica da se mesto Gaios nazire tek kada brodom dovoljno duboko uplovite u "kanal", verovatno je činila neverovatnu povoljnost u ne tako davno doba kada su ovim obalama krstarili pirati.Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reservedNakon obilaska mola, gde u prilično opuštenoj atmosferi odmaraju turisti na svojim jahtama i jedrenjacima (sa čijih jarbola često vijore i piratske zastave), prošetajte uzanim uličicama Gaiosa, pored taverni u stilu kapetana Kuke i modernih kafića. Prolazeći pored crkvica u pastelnim bojama, obiđite i popločano šetalište sa kandelabrima, na čijem se kraju, u neposrednoj blizini male gradske plaže nalazi interesantan bronzani spomenik "Pyropolitis", tanana statua Konstantina Kanarisa u čamcu, sa bakljom – heroja grčkog Rata za nezavisnost.

U suvenirnicama uzanih uličica Gaiosa, možete kupiti proizvode od maslina, sapune i kozmetiku, veoma interesantne antikvitete, prelep nakit od srebra i slično.
Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Gaios, Paksos / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


Nema komentara:

Objavi komentar