2016/05/14

AUSTRIJA / Baden




*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Beču (ISBN 978-86-7722-402-8), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.

*The text and photographs on the blog are parts of the published book on Vienna (ISBN 978-86-7722-402-8), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
 







 
Römertherme ("Rimska kupatila"), Baden / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved
Baden, Trg Hauptplatz / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved



Smešten u podnožju brda sa zasadima vinove loze, među starim vilama, na manje od 20 km južno od Beča nalazi se Baden, savršeno mesto za beg iz gradske vreve. Iako su još stari Rimljani znali za postojanje lekovitih, sumpornih izvora u ovim krajevima, u novije vreme, naročito počev od XVIII i XIX veka banjska lečilišta ponovo su oživela. I samo ime mesta – Baden, na nemačkom znači "banja".

U centru gradića Badena, mestu nalik bilo kojem manjem gradu Austrije posetite veliku Crkvu Svetog Stefana (Stadtpfarrkirche St. Stephan), pozorišni trg sa teatrom Jubiläumsstadttheater (kojem bi pozavideli i mnogi veći gradovi), glavni gradski Trg Hauptplatz na kojem se nalaze najvažnija zdanja (Gradska kuća - Rathaus i Kaiserhaus, na primer), kao i spomenik Pestsäule. Tu su i Muzej lutaka i igračaka, sinagoga, kao i kuća Ludviga van Betovena - Beethovenhaus (Rathhaus Gasse 10), u kojoj je čuveni kompozitor proveo tri leta: 1821, 1822. i 1823, šetajući kroz badenske vinograde, pio u badenskim pivarama i napisao jednu od svojih najpoznatijih simfonija. 



Kuća u kojoj je boravio Betoven / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved
Kuća u kojoj je boravio Betoven / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved




            Gradić Baden poznat je i po svom velelepnom kazinu, smeštenom u raskošnom, starom zdanju – Grand Casino Baden, do kojeg iz Beča voze namenski autobusi (stanica je preko puta zgrade Opere, a karta u jednom smeru košta oko 7 evra). Da li zbog kazina ili badenskih banja, u gradiću postoji i veliki broj prilično luksuznih hotela i pansiona u kojima možete prespavati. 

U samom centru Badena nalazi se nekoliko starih zdanja izgrađenih u bidermajer stilu, unutar kojih su smešteni bazeni sa toplom, lekovitom vodom bogatom sumporom. Na ovim mestima nekada su se sastajali imućni stanovnici Beča, među kojima i austrougarski carevi i njihova svita. Mnoga od banjskih zdanja više nisu u funkciji, te se  u njima povremeno održavaju izložbe.   



Pozorište Jubiläumsstadttheater / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved
Baden / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved





Na istočnom delu trga Jozefplac (Josefplatz, kod kružnog toka), osim malog jezerca sa apstraktnom skulpturom iz kojeg se oseća onaj specifičan miris sumpora („miris pokvarenih jaja“), nalazi se staro belo zdanje nekadašnjeg ženskog kupatila - Ausstellungszentrum Kunsthausb Frauenbad, danas galerija slika. 

            Ipak, u zapadnom delu starog gradskog jezgra, na trgu iza pokrivene zelene pijace jedno iza drugog nalaze se dva stara zdanja, bivša kupatila: Leopoldsbad, sada turistički informativni centar i Römertherme, rimske terme. 





Leopoldsbad, Baden / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved
Bade, Frauenbad ("Ženska kupatila") / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved






Römertherme (Rimska kupatila) 

Rimske terme, tj. kupatila (Römertherme Baden), postojale su na ovom mestu i u starom veku. Iako danas ništa ne govori u prilog tome da su ovde boravili Rimljani, na temeljima njihovih termi u doba Austro-Ugarskog carstva, na ovom mestu je izgrađen kompleks bazena sa toplom i vrućom vodom, u koje su na kupanje dolazili poznate Bečlije, kompozitori i sami austrougarski carevi.

U okviru velikog, novog zdanja, ispod visećeg, staklenog krova - najvećeg u Evropi, nalazi se veliki bazen površine 900 m2, podeljen na dva dela i odvojen mostićem. U bazenu sa termalnom vodom „schwefelwandl“ (niski nivo sumpora), temperature vode su oko 22º u plivačkom i 27º C u delu za zabavu (sa dna prednjeg dela bazena, povremeno izlaze mlazevi za masažu).

Prošavši kroz stakleni hodnik, izaći ćete iz zgrade i hodajući niz stepenište, postepeno ući do pojasa u jedan od dva spoljna bazena, sa termalnom vodom temperature između 34 i 38º C. Ovi bazeni rade i kada je spoljna temperatura niska.

 U posebnom delu zgrade nalazi se gimnastička sala sa fitnes programom, sauna površine 700 m2 (Bio sauna, Ottoman sauna), solarijum i tepidarijum, kao i wellness centar sa masažom. U okviru zgrade nalazi se i restoran i kafeterija koje možete posetiti i ako niste korisnik usluga bazena.


KAKO STIĆI: Brusattiplatz 4 / www.roemertherme.at

RADNO VREME: Svakodnevno 10 - 22 h

ULAZNICE: Minimum korišćenja bazena je 2 sata. Za odrasle, radnim danima: oko 10 evra, a vikendom i praznicima oko 13 evra (deca 5 - 15 god: -50 % // adolescenti 15 - 18 god: -25 %). Nakon prva dva sata, svaki sledeći sat nezavisno od uzrasta korisnika, košta oko 2 evra. Kada kupite ulaznice za bazen, dobićete gumenu trakicu oko ruke, koja vam omogućava kretanje po čitavoj zgradi. Gimnastička sala, sauna i wellness programi se posebno plaćaju.



 
Römertherme ("Rimska kupatila"), Baden / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved
Römertherme ("Rimska kupatila"), Baden / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved
Römertherme ("Rimska kupatila"), Baden / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved




KAKO STIĆI do Badena, iz Beča:

Kolima - autoputem A2 / Südautobahn ("Južni autoput"), 20 km južno od Beča. Sa najveće bečke železničke stanice Südbahnhof, sa trga Südtiroler Platz, kao i sa trga Karlsplatz svakodnevno polazi nekoliko međugradskih vozova za Baden. Mnogim od ovih regionalnih vozova (Regionalzug) do Badena možete stići za samo pola sata.

Do Badena iz Beča možete stići autobusom koji staje preko puta zdanja Opere (odrednica - Bad Vöslau), za oko 40 minuta. Sa bečkog aerodroma postoji direktna autobuska linija za Baden.


Baden info: Turistički centar nalazi se u zdanju Leopoldsbad, tik do „Rimskih termi“. Na ovom mestu možete dobiti turističke informacije, mapu gradića i slično. U centru Badena parking se naplaćuje oko evro na sat, ali je između 12 i 14 h besplatan.



Još o Austriji:

 


Baden / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved


Baden / Photo: Ivana Dukcevic © All rights reserved







Nema komentara:

Objavi komentar