* Tekst i fotografije na blogu deo su publikovanog teksta o Napulju, Napuljskom zalivu i Kampanji, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.
*The text and photographs on the blog are parts of
the published text on Naples,
protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of
Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
Svi postovi o ITALIJI:
Originalna pica margarita u lokalu u kojem je izmišljena - Pizzeria Brandi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved |
Najpoznatiji
grad južne Italije - Napulj, poznat je po najvećem starom
gradskom jezgru u Evropi zaštićenom od strane UNESCO-a i drugoj
najprometnijoj putničkoj luci sveta. U njemu je nastala opera, ali i
pica (pizza),
najčuvenija „brza“ hrana na planeti. Počev od XVIII veka, upravo sa ovih
prostora pica je započela svoj put ka ostatku Evrope i sveta.
U osnovi, pica je na samom početku bila tek komad
hleba / hlebnog testa (na latinskom: panis
focacius), kojem je odozgo dodavano ono što se u tom momentu „našlo u
kuhinji“. Iako je još 1843, francuski pisac Aleksandar Dima stariji opisao
različite nadeve italijanskih pica, klasični recept za picu sve do pre par
decenija nije ni postojao, jer je pica oduvek smatrana „jelom siromašnih“.
Sama reč pica, ili je starogrčkog (pissa – kasnije pitta), ili latinskog porekla (picea
– zagoreli deo oko zapečenog testa). Najstariji evropski mozaici i freske, prikazuju
jelo nalik pici kao deo antičke kuhinje (Apeninskog poluostrva i stare
Grčke). Ipak, današnji naziv „pica“ (pizza)
prvi put se pominje u X veku, u spisu u kojem je izvesni veleposednik iz Gaete
(južna Italija, relativno blizu Napulja), o svakom Božiću i Uskrsu morao predati
lokalnom biskupu - po 12 pica.
Mnogi zapisi iz ovog vremena, govore o tome da je
u početku pica je bila češće slatko nego slano jelo. Takođe, Amerika još uvek
nije bila „otkrivena“, te i paradajz, danas jedan od osnova pice, sve do XVIII veka nije postao deo evropske kuhinje. Tek početkom XX
veka, dodatkom paradajza pica počinje da liči na onu koju danas poznajemo.
Napulj, Španski kvart / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved |
Godine 1984, Udruženje majstora prave napolitanske
pice („Associazione Verace Pizza Napoletana“) zakonski je regulisalo pravljenje
napolitanske pice. Prema ovim pravilima, pica se mora peći u pećnicama na drva ili
ugalj (tokom prethodnih vekova, vulkanski kamen sa obronaka Vezuva korišten je
u ove svrhe); testo se mora praviti od određenog tipa brašna, uz dodatak kvasca,
mineralne vode i morske soli; paradajz mora biti isključivo sa podneblja
južne Italije (većinom vrsta „San Marzano“, koja raste na obroncima Vezuva); i
ekstra devičanskim maslinovim uljem. Takođe, testo za picu mora biti isključivo
ručno umešano i razvučeno, bez upotrebe miksera, ili bilo kakvih mehaničkih pomagala. Majstori
pice - „pizzaioli“, ne smeju
napraviti picu koja je u prečniku veća od 35 cm, i debljine testa veće od 3 - 4
mm, u središnjem delu pice.
Ovakav način pripreme, 2004. godine zaštićen je
od strane UNESCO-a kao svetska nematerijalna baština, dok je 2009. napolitanska pica dobila priznanje
za specifičnost i tradicionalnost od strane Evropske unije.
Najpoznatija picerija Napulja (po nekima, i na svetu) - L'Antica Pizzeria da Michele / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved |
L'Antica Pizzeria da Michele / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved |
L'Antica Pizzeria da Michele / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved |
Sva ova stroga pravila, praktikuju se u čuvenoj
piceriji iz 1870. godine - L’Antica
Pizzeria da Michelle, najpoznatijoj piceriji Napulja, Italije, i šire.
Ovdašnja - prava pica, ne izgleda estetski reprezentativno, ali je njen ukus zaista
odličan. U lokalu možete naručiti jednu od samo dve vrste – margaritu ili
marinaru, po ceni od 4 ili 5 evra. Redovi su skoro neizbežni, te tokom turističke sezone, u vreme ručka u
piceriji dele cedulje sa brojevima na kojima piše vreme kada će se sto u
piceriji osloboditi. Ako vas mrzi da čekate ili nemate dovoljno vremena, dođite
oko 18 h i naručite picu „za poneti“ - biće gotova za desetak minuta.
Dok čekate, obratite pažnju na pećnicu na drva,
slike, razne uspomene, ali i uramljene fotografije po zidovima, na kojima se
osim vlasnika nalaze i mnogi poznati ljudi koji su je posetili. Na jednoj
slici, između vlasnika i nekolicine konobara, široko se osmehuje Džulija Roberts, glavna glumica američkog filma „Jedi, moli, voli“ („Eat,
pray, love“), jednim delom snimljenog i u ovoj piceriji.
L'Antica Pizzeria da Michele / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved |
L'Antica Pizzeria da Michele / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved |
Osim ove, druga poznata, ali pompeznija
stara picerija u samom centru gradskog jezgra je Pizzeria Brandi, u kojoj je 1889. izmišljena pica margarita (margherita). Tadašnji vlasnik picerije (koja
je nosila prvobitno nosila naziv Pizzeria di Pietro) -
Rafaelle Esposito, želeo je da napravi novu picu u čast istoimene italijanske
kraljice Margarite Savojske, koja je u pratnji svog supruga, kralja Umberta I,
došla u posetu Napulju. Iskoristivši zeleni list svežeg bosiljka, beli sir od
bivoljeg mleka - mocarelu i crveni paradajz, prvi put je napravio „novu“ picu
za ovu prigodu, u bojama italijanske zastave (o čemu svedoči i tabla na zidu
ispred picerije).
Najstarijom picerijom u Napulju i na svetu, smatra
se Antica Pizzeria Port’Alba. Ostalo
je zapisano da je nastala 1738. godine, na mestu obične tezge na kojoj se i
prethodno prodavala pica, ali sa jednom izmenom. Naime, u novootvorenom lokalu
koji je vremenom postao izuzetno popularan, bilo je moguće jesti picu na
veresiju – na odloženo, do 8 dana (pizza a
otto).
Osim tri najpoznatije, u solidne, tradicionalne
picerije Napulja spadaju i: Di Matteo, Sorbillo, Trianon i Umberto. Sve ove
pizerije, nalaze se u okviru starog jezgra grada Napulja.
Pizzeria Brandi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved |
Pizzeria Brandi / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved |
Još o pici....
Na jugu Italije, pogotovo u okolini Napulja postoji veliki broj farmi bivola, tj. bivolica, od čijeg se mleka pravi čuveni
mocarela (mozzarella) sir, obavezni sastojak napolitanske pice. Ako iz
Rima ka jugu Italije putujete vozom ili drumom, primetićete ih u blizini
Napulja.
Za razliku od mekane i gipke originalne napolitanske
pice, rimske pice su hrskave, sa najrazličitijim nadevima i najčešće u
pravougaonom obliku. Najčešće se seku „na metar“, a cena zavisi od gramaže
(„pizza al taglio“).
Poznavaoci pice u Italiji i danas se slažu u tome da su jedine „prave“ i
originalne italijanske pice - marinara i margarita. Najstariji tip pice -
marinaru (paradajz, origano, beli luk i
maslinovo ulje), navodno su osmislile žene napolitanskih ribara pripremavši je za večeru svojim
muževima, koji su se posle celodnevne plovidbe sa ulovom vraćali kući.
Svi postovi o ITALIJI:
Napulj, Španski kvart / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved |
Nema komentara:
Objavi komentar