2017/12/22

ITALIJA / Rim (Rome) - Park Pincio, Vila Borgeze i rimski sladoled!

*Tekst i fotografije na blogu deo su publikovane knjige o Rimu (ISBN 978-86-7722-408-0), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011.
*The text and photographs on the blog are parts of the published book on Rome (ISBN 978-86-7722-408-0), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

Svi postovi o ITALIJI:Pogled na Rim sa platoa parka Pincio / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Jedna od najčuvenijih rimskih sladoledžinica - San Crispino / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Park Pincio / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Ulična tezga sa sladoledom kod Crkve San Pietro in Vincoli / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Bašte i maslinjaci severno od nekadašnjih gradskih zidina, u kojima su u doba renesanse svoje letnjikovce gradili najimućniji žitelji Rima, sada su deo velikog gradskog parka u kojem se u bivšim papskim vilama nalaze neki od nalepših rimskih muzeja, koncertnih dvorana, a nešto dalje i Zoološki vrt. Sa druge strane Tibra, severno od centra, nalazi se sportski kompleks iz vremena Musolinija, dom oba rimska fudbalska kluba (Lacio i Roma), ali i mesto gde su svojevremeno, 1960. godine, u Rimu održane Olimpijske igre.

Monte Pincio - Villa Borghese
- Park Pincio i Vila Borgeze -Nekada su se u velikom gradskom parku (severno od starih gradskih zidina), okružena cvećem i maslinjacima nalazila imanja sa letnjikovcima imućnih Rimljana, mahom povezanih sa Vatikanom i katoličkom crkvom. Neke od najluksuznijih renesansnih palata, kao ona čiji je vlasnik bio kardinal Borgeze na primer, sada su pretvorene u muzeje - Galeriju Borgeze (Galleria Borghese) sa zavidnom umetničkom kolekcijom. Osim Vile Borgeze, u muzej je pretvorena i nekadašnja letnja palata pape Julija III - Vila Đulija (Villa Giulia), u kojoj se nalazi Nacionalni Etrurski muzej.

Osim galerije i muzeja, u parku Vile Borgeze nalazi se jezero kojim možete ploviti iznajmljenim čamcima, a nešto dalje i Zoološki vrt. Po ceni od oko 3  do 6 evra na sat, na uglu Viale Obelisco i Viale Orologio, ili u Baštama Pincio (Monte Pincio) možete iznajmiti vozilo na pedale, bicikl ili rolere.

Bašte Pincio nalaze se u najzapadnijem delu parka, tik uz spust do trga Piazza del Popolo, odakle se pružaju najlepši, panoramski pogledi na veliki deo Rima. Za nezaboravne fotografije, najbolje je doći u prepodnevnim časovima kada sunce na istoku obasjava grad ispred vas.
Trg Piazza del Popolo sa platoa parka Pincio / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Plato parka Pincio / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


Museo e Galleria Borghese
- Muzej i Galerija Borgeze -

Kardinal Skipion Borgeze (Scipione Borghese), bio je veliki poklonik i pokrovitelj umetnosti. Kolekcija umetničkih dela koju je skupio, smeštena je u njegovoj nekadašnjoj vili koju je u XIX veku sa čitavim kompleksom, od porodice Borgeze kupio grad Rim.

U prizemnom delu zdanja, sa tavanicom oslikanom sredinom XVIII veka nalazi se kolekcija skulptura, počev od antičkih, pretežno rimskih, sve do onih baroknih. Između ostalih, u muzeju se nalaze i Antonio Kanovina statua Pauline Borgeze u obličju Venere, Berninijeva dela kao što je skulptura Davida za koju se pretpostavlja da je umetnikov autoportret, kao i fenomenalne skulpturalne kompozicije Apolon i Dafne, i Otmica Proserpine, obe iz XVII veka. U prizemnom delu nalaze se i slikarska platna Karavađa: „David koji drži glavu Golijata“ i „Bahus“ (za koji se veruje da je njegov autoportret).

Najveći deo kolekcije (koja se smatra jednom od najboljih na svetu), nalazi se na spratu i nosi naziv Pinakoteka. U delu muzeja gde je zadržavanje dozvoljeno samo pola sata, možete uživo videti mnoga poznata slikarska dela (koja ste do sada možda, imali prilike da vidite samo u knjigama ili o njima učite u školi). U pitanju su najbolji radovi čuvenih: Rafaela, Peruđina, Luke Kranaha, Lorenca Lota, Ticijana, Rubensa, Belinija i drugih.

U delu zgrade pod nazivom Galerija Lanfranko (Galleria del Lanfranco), videćete nekoliko Berninijevih autoportreta (i drugih radova), kao i poprsje kardinala Skipiona Borgezea iz 1632. godine.

INFO: Park Villa Borghese / Autobus 910 sa Stazione Termini / Utorak - nedelja: 9 - 19 h / Ulaznice: 13 evra za odrasle + 2 Evra za decu ispod 18 godina / Online rezervacija - neophodno je posetu rezervisati unapred, s obzirom da postoji dnevno ograničenje broja ljudi koji mogu ući u muzej, i to u terinima na svaka 2 sata. Rezervacija se osim putem interneta (www.galleriaborghese.it - kliknite na on-line rezervaciju i sledite uputstva), može ostvariti i telefonom: 06 32810.Vila Borgeze / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Vila Borgeze / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Vila Borgeze / Photo: Ivana Dukčević © All rights reservedMuseo Carlo Bilotti
Muzejska zbirka Karla Bilotija

U neposrednoj blizini Vile Borgeze nalazi se nedavno otvoreni muzej Karla Bilotija, bogatog kolekcionara umetnina koji je uspostavio poslovnu imperiju na trgovini parfemima i kozmetikom. Kada je 2006. godine umro, njegova zbirka je otvorena za javnost. 

Riversov portret Bilotija i Endi Vorholov (Andy Warhol) portret njegove supruge i ćerke, nalaze se među centralnim eksponatima u muzeju. Osim njih, najvredniji deo muzeja čini mala ali odabrana kolekcija poznatog modernog umetnika, predvodnika metafizičkog slikarstva s početka XX veka - Đorđa de Kirika (Giorgio de Chirico).

INFO: Corso Vittorio Emanuele II, 166, www.museocarlobilotti.it / Utorak - nedelja: 9 - 19 h / Ulaznice: 6 evra

 

Art Cafe

Jedan od najprestižnijih klubova Rima, nalazi se u podzemnoj garaži parka Vila Borgeze / Via Pietro de Coubertin 30.
Park Pincio / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Park Pincio / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Bioparco
Zoo vrt

U rimskom Zoološkom vrtu i ujedno mestu za interaktivnu edukaciju o životinjama, uživaće oni najmlađi. U jednom od najstarijih Zoo parkova Evrope možete videti različite životinjske vrste (njih oko 200, sa oko 1000 podvrsta) počev od žirafa i slonova, sve do dela sa reptilima koji se posebno naplaćuje (2,50 evra). Pored vrta se nalazi i Zoološki muzej.

INFO: Via del Giardino Zoologico 1, park Villa Borghese / tramvaj: 19, autobusi: 3, 52, 53, 926, 217, 360 i 910. Metro: Crvena linija - Piazzale Flaminio / Svakodnevno, zimi (novembar - mart): 9.30 - 17 h; Leti: 9.30 - 18 h, vikendom do 19 h / Ulaznice: odrasli - 10 evra, deca viša od 1 metra i do 12 godina starosti - 8 evra.
Park Pincio / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

Galleria Nazionale d’Arte Moderna
Nacionalna galerija moderne umetnosti

Još jedan muzej koji pripada kompleksu Vile Borgeze, smešten je u neoklasičnoj vili. kolekcija obuhvata umetnička dela iz XIX veka, pretežno italijanskih umetnika (Toskanska škola), ali i dela Kurbea (Gustave Courbet), Van Goga (Vincent Van Gogh) i Sezana (Paul Cezanne). Kolekcija iz XX veka obuhvata platna Modiljanija (Modigliani), Kirika (Chirico), Mondrijana (Mondrian), Klimta, ali i onih čija dela datiraju iz perioda nakon Drugog svetskog rata, na primer čuvenog Džeksona Poloka (Jackson Polock), i drugih.

INFO: Via delle Belle Arti 131 / www.gnam.arti.beniculturali.it / Utorak - nedelja: 8.30 - 19.30 h / ulaznice: 7 evra

Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia
Nacionalni muzej etrurske umetnosti u Vili Đuliji

Osim u Vatikanu, najbolji svetski muzej Etruraca i njihove umetnosti smešten je u bivšoj vili pape Julija III iz XVI veka, sagrađenoj u manirističkom stilu. Čuveni starosedeoci Apeninskog poluostrva i osnivači Rima, poreklom iz Male Azije doseljeni u Toskanu (jedan od najlepših regiona Italije, koji danas po njima i nosi svoj naziv - Etruscan), za sobom su ostavili mnoga predivna umetnička dela. 

U muzeju osnovanom još davne 1889. godine, izložene su najfinije etrurske skulpture, nakit, figurine, ogledala, pehari za vino u obliku životinja, freske, religiozna statue i sarkofage (čuveni Sarkofag supružnika, na primer), nastalih pretežno iz perioda između VII i VI veka pre naše ere.

INFO: Piazzale Villa Giulia 9, tel: 06 32 810 / www.ticketeria.it ili www.ars-esercizio1.altravia.com / Utorak - nedelja: 8.30 - 19.30 h / ulazinice: 4 evra

Park Pincio / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Park Pincio / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved


Sladoled u Rimu!


Nakon povratka Marka Pola iz Azije odakle ova poslastica potiče, italijanski sladoled je, naročito u srednjem i severnom delu zemlje vremenom postao institucija za sebe. Ako ste u Rimu, probajte sladoled na jednom od nekoliko najčuvenijih mesta:

- Sladoled Il Gelato Di San Crispino (snimljen i za potrebe holivudskog filma “Jedi, moli, voli”) / Via dellaPanetteria 42 (istočno od Fontane di Trevi);
- Sladoled Giolitti, 7 Via degli Uffici del Vicario 40 (istočno od trga Piazza Navona i severno od Panteona, 7 – 02 h);
- Svetski lanac sladoleda GROM / Via della Maddalena 30/a (ulicom severno od Panteona), 11 – 24 h, osim petkom i subotom do 01 h;
- Sladoled Ciampini, Piazza San Lorenzo in Lucina 29 (između Španskih stepenica i Panteona).   

 

 
Jedna od najčuvenijih sladoledžinica Rima - San Crispino / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Sladoledžinica lanca GROM / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved
Sladoled GROM / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

 

 

 

 

Svi postovi o ITALIJI:

 

 

Rimske fasade u bojama sladoleda / Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

 

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar